De oprichter van KiKa Frits Hirschstein, altijd gekleed in korte broek, met beer, de mascotte van KiKa.
Volledig scherm
PREMIUM
De oprichter van KiKa Frits Hirschstein, altijd gekleed in korte broek, met beer, de mascotte van KiKa. © Marnix Schmidt

Hoe de genezingskans van kinderkanker dankzij reclameman Frits (67) enorm steeg

Maar liefst 30 procent van de kinderen met kanker redde het twintig jaar geleden niet. Dat moést anders, vond Frits Hirschstein (67). Hij zegde zijn baan bij een reclamebureau op en richtte stichting KiKa (kinderen kankervrij) op. Twintig jaar later doet hij een stapje terug, maar is hij nog altijd even strijdbaar. ,,Ik streef naar een honderd procent genezingskans voor kinderen met kanker. En dat gaat lukken.”

 1. Reinharts (16) hoofdpijn kwam door een tumor, vier maanden later doet hij mee aan een triatlon

  Reinharts (16) hoofdpijn kwam door een tumor, vier maanden later doet hij mee aan een triatlon

  Op je 16de te horen krijgen dat je een enorme tumor in je hoofd hebt en diezelfde dag nog geopereerd worden: het overkwam Reinhart van Dam. Nu, drie maanden later, is de tiener vrijwel volledig hersteld en doet hij in juni zelfs alweer mee aan een triatlon. Niet alleen omdat hij het weer kán, maar ook om geld in te zamelen voor het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. ‘Ik ben zo dankbaar dat zij mij gered hebben’, schrijft de tiener op de LinkedIn-pagina van zijn vader Rogier van Dam.
 2. ‘Prematuur ben je voor de rest van je leven, dus blijf er aandacht aan geven’
  Wereld Prematuren Dag

  ‘Prematuur ben je voor de rest van je leven, dus blijf er aandacht aan geven’

  Jaarlijks worden zo’n 12.000 baby’s in Nederland te vroeg geboren. Met veel van deze kinderen gaat het goed, benadrukt Anneloes van Baar, hoogleraar Pedagogische Diagnostiek en Behandeling aan de Universiteit Utrecht. ,,Maar ze hebben vaker moeite om zich goed te concentreren en gemiddeld lagere resultaten voor rekenen en taal. Uiteindelijk willen we natuurlijk dat ze niet meer te onderscheiden zijn van op tijd geboren kinderen als ze naar de middelbare school gaan.”