Juwelen van moedermelk: ‘Kan geen kwaad als de melk al een beetje zuur is’
In Amerika, Engeland, België en Nederland lijken ze steeds populairder te worden: juwelen gemaakt van moedermelk. Goudsmid An Stevens legt uit hoe ze die maakt. ,,Het kan geen kwaad als de moedermelk al een beetje zuur is. Ik krijg zelfs bestellingen uit het buitenland, en ik kan je zeggen: dan moet de melk een lange tocht afleggen.”
Een medaillon met moedermelk erin verwerkt. Een ring met een geboortesteen én een melksteen. Borstvoedingshangertjes in de vorm van een hart, druppel of driehoek. De opties zijn eindeloos, maar één ding staat vast: de bestellingen zijn amper bij te houden.
,,Drie jaar geleden startte ik met de verkoop van moedermelkjuwelen”, vertelt An van Moms and Monkeys. ,,In het begin kreeg ik twee à drie bestellingen per week. Nu zijn het er te veel om alleen te verwerken en heb ik zes partners die ook moedermelkjuwelen verkopen onder mijn label.”
Erfstuk om door te geven
Het is een intiem aandenken aan de eerste maanden met een pasgeboren baby. ,,Ik heb de indruk dat zulke zaken belangrijker geworden zijn sinds corona’’, aldus An. ,,Mensen willen momenten koesteren, zoals het moment dat ze een kindje krijgen of stoppen met borstvoeding geven. Ze willen dan ook sieraden met een emotionele betekenis. Ze willen niet gewoon een ding dat mooi is, ze willen een familiestuk dat ze later kunnen doorgeven.”
Bijna twee jaar is Covid-19 in ons leven, hoe staan gezinnen met jonge kinderen ervoor? Vul de enquête in op Ouders van Nu.
(Lees verder onder de foto.)
Voor An was het niet eenvoudig het juiste proces te ontwikkelen. ,,Aanvankelijk stuurden we gewone spuitjes naar klanten, die ze gevuld mochten terugsturen. Dat ging heel goed, maar de post was er niet zo blij mee. Nu zijn we dus overgeschakeld naar pakketjes met waterdichte zakjes.”
Geheime techniek
Hoe zit het met de houdbaarheid? ,,Het kan geen kwaad als de moedermelk al een beetje zuur is. Ik krijg zelfs bestellingen uit het buitenland, en ik kan je wel zeggen: dan moet de moedermelk een lange tocht afleggen. Als de melk bij mij komt, verwerk ik die tot poeder. Simpel gezegd: ik doe er chemische elementen bij die alle slechte dingen zoals schimmels uit de melk halen”, legt An uit. ,,Ik heb lang gezocht naar de juiste techniek en mix van ingrediënten, dus mijn exacte werkwijze hou ik liever geheim.”
,,Het poeder laat ik twee weken rusten om het dan met epoxyhars te verwerken, dat is een soort vloeibare kunststof. Wanneer de hars hard wordt, krijg je het effect van een steen.”
(Lees verder onder de foto.)
An geeft haar klanten tips mee om het juweel correct te bewaren. ,,Idealiter kom je met het sieraad niet te veel in water”, zegt ze. ,,En is het buiten dertig graden? Ga er dan niet mee in de zon liggen. Zo zorg je ervoor dat de epoxyhars mooi wit blijft en niet verkleurt. Als je het juweel niet draagt, bewaar je het het beste in een doosje of op een donkere plek.”
De prijzen voor een moedermelkjuweel kunnen flink schommelen. Voor een zilveren hangertje betaal je minstens 120 euro. Voor gouden accessoires kan het prijskaartje oplopen tot meer dan 1000 euro. ,,Het is echt afhankelijk van wat de klant wil. Mensen kunnen een juweel kiezen uit onze webshop, maar kunnen ook een uniek ontwerp samenstellen met geboortesteentjes en andere details. Op onze site zijn we heel transparant over de prijzen per element, zodat mensen kunnen puzzelen tot ze hun droomdesign gevonden hebben.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM1
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
PREMIUM
Kraamzorg kwam te laat bij bevallingen, dus doet Laura het nu anders: ‘Fijner voor gezinnen’
Steeds meer verloskundigenpraktijken voegen ook kraamzorg toe aan hun dienstverlening. Zo ook de verloskundigen van Uitgerekend Woerden. Ze denken dat een eigen team van kraamverzorgsters voordelen heeft voor de kraamgezinnen, kraamverzorgsters en henzelf. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
Vraag de vroedvrouw
Verloskundige: ‘Wacht even met de navelstreng doorknippen, zo krijgt je baby al zijn bloed terug’
In deze serie buigt verloskundige Margot van Dijk zich over een kwestie uit de praktijk. Deze week: De navelstreng doorknippen.
-
PREMIUM
Verloskundige Bea nodigt baby’s uit om te draaien: ‘Het is echt heel leuk hoor’
Verloskundige Bea van der Put (62) is gespecialiseerd in versies bij stuitligging; ze begeleidt geen bevallingen meer, maar gaat door met baby’s draaien. Ook baby Adam krijgt een uitnodiging om in beweging te komen. ‘Hé jochie. Een vreemd paar handen. Gek hè?’ -
-
-
PREMIUM
Babymoord: ‘De dader is vaak in paniek, denkt niet na en ontkent dat baby bestaansrecht heeft’
In het Belgische Brugge is deze week een 23-jarige vrouw opgepakt op verdenking van kindermoord. De vrouw zou haar baby kort na de geboorte gedood hebben. Volgens experts is zo’n ‘neonaticide’ uitzonderlijk, al zijn er wel patronen: ‘In 99 procent van de gevallen is de moeder de dader.’ -
PREMIUM
Het zal je maar gebeuren: je kind dat niet terugpraat, Pepijn (10) deed het jaren niet
DEN BOSCH - Praten: het is voor bijna iedereen net zo natuurlijk als ademen. Maar niet voor Pepijn (10) uit Den Bosch en andere kinderen met selectief mutisme. En dan zitten we ook weer in zo’n verrekte lockdown: online les kan voor hen zelfs angstaanjagend zijn.