Kinderen doen er steeds langer over om te leren schrijven. Coronajaar maakt het erger
Kinderen doen er steeds langer over om goed te leren schrijven. Waar ze voorheen eind groep 4 een mooi en leesbaar handschrift hadden, is dat nu minstens een half jaar later. En het afgelopen coronajaar heeft die achterstand alleen maar groter gemaakt.
Anneloes Overvelde, kinderfysiotherapeut en onderzoeker, ontwikkelde met collega’s een quickscan waarmee leerkrachten het handschrift van kinderen op een snelle manier kunnen toetsen. Uit de eerste resultaten blijkt dat gemiddeld maar de helft van de basisschoolkinderen een goed, leesbaar handschrift heeft. ,,Leerkrachten waren in het coronajaar allang blij als ze rekenen, taal en spelling konden bijsturen en daar feedback op konden geven. Voor schrijven was weinig aandacht, je kunt digitaal ook niet zien hoe kinderen erbij zitten, hoe ze hun potlood vasthouden en hoe ze de letters maken.”
Instructie en oefening
Kinderen leren in groep 3 en 4 lezen en schrijven. Maar het afgelopen jaar hebben veel kinderen een goede uitleg gemist, weet Overvelde. ,,Schrijven is echt iets dat je kinderen moet aanleren. Daar horen instructies en feedback bij. Hoe je je schrift moet neerleggen, hoe je een letter vormt, welke letters er boven en onder de lijn komen. Kinderen zijn samen met ouders hiermee aan de slag gegaan, maar ouders weten ook niet precies hoe je dat moet aanleren”, zegt ze.
In groep 5 en 6 wordt normaal geoefend met vlot schrijven, maar door het digitale onderwijs, hebben kinderen minder oefening gehad. Als je schrijft, zijn bewegingen gekoppeld aan letters en woorden, dat moet getraind worden. In de laatste twee jaren op de basisschool ontwikkelen kinderen hun eigen handschrift. Maar daar moet je ook feedback op krijgen, aldus Overvelde. ,,Kinderen experimenteren, maar een leerkracht moet daar wel tekst en uitleg bij geven. Dat het er prachtig uitziet, maar dat de snelheid weg is als je aan al je letters mooie lussen geeft, bijvoorbeeld. Als het te langzaam gaat, heb je er niets aan bij de tekstverwerking.”
Schrijftips
Ieder kind leert natuurlijk in z’n eigen tempo, maar het is voor ouders wel fijn (en nog leuk ook) als je je kind kunt helpen bij het leren schrijven. Kek Mama geeft tips.
Belangrijk
Maar hoe belangrijk is een vlot en leesbaar handschrift eigenlijk nog nu bijna alles digitaal gaat? ,,We weten uit breinonderzoeken dat schrijven met de hand het leren lezen ondersteunt. Kinderen herkennen sneller letters en woorden. Daarnaast weten we dat aantekeningen en notities maken met de hand, helpt bij het verwerken van de stof, ook al bij leerlingen in groep 7 en 8. Het brein is dan actiever betrokken”, zegt Overvelde. ,,Je kunt niet letterlijk alles opschrijven, dus je moet je beperken tot de kern.”
Toch is er - ondanks de achterstanden - ook goed nieuws, zegt de onderzoeker. ,,Er is nog veel aan te doen met de juiste instructie en feedback.” Overvelde hoopt dat, naast leerkrachten, ook ouders zich daar bewust van zijn en beseffen wat het belang is van schrijven. Indien nodig kunnen ze het er met de leerkracht over hebben hoe ze thuis kunnen oefenen. Al is schrijven niet het enige dat vandaag de dag belangrijk is, geeft ze toe. ,,Niet álles hoeft geschreven te worden. Je moet tegenwoordig niet alleen vlot en leesbaar schrijven, maar ook goed en snel kunnen typen.”
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Stoppen met de melkfles voor het slapen gaan: hoe doe je dat?
Stel: je kind is al anderhalf jaar en ’s avonds valt hij alleen in slaap als hij nog een melkflesje krijgt. Is dat erg? En zo ja, hoe kun je er dan het beste mee stoppen? Slaapcoach Kirsten Teunisse van Slaapwolkje: ‘Maak ze steeds wateriger’ -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
PREMIUM
Kinderen moeten veiliger vallen: ‘De impact van een val wordt steeds groter’
Vallen zonder je ernstig te bezeren. Vandaag start VeiligheidNL de campagne Val OK!, om kinderen risicovoller te leren spelen en veiliger te leren vallen. ,,Doordat de motoriek achteruit gaat en kinderen zwaarder worden, wordt de schade na een val groter.” -
Snel zwanger worden? Wat je wel (en vooral niet) moet doen
Kinderwens? Dan word je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk zwanger. Binnen één jaar zwanger raken is volgens gynaecoloog Maddy Smeets ‘snel’. Wat kun je zelf doen om het proces te versnellen? -
PREMIUM
‘Als kind van gescheiden ouders kies je voor een overlevingsstrategie’
Kinderen van gescheiden ouders zitten in een emotionele achtbaan. Jongerenforum Villa Pinedo heeft honderden vrijwilligers die hen bijstaan, zoals Randi Hartjes (23) en Jesse Guldemond (24).
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
-
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUMmarieke doet pabo
Juf Marieke is súper blij dat ze haar vrijdag terugkrijgt, ook al wordt ze straks opgeslokt door het onderwijs
Afgelopen vrijdag was de laatste bijeenkomst van mijn studiecoachgroep, een soort stamklas op de pabo. Een groot deel van mijn klasgenoten studeert namelijk aankomende maand al af. Om dit te vieren, aten we fantastisch karamelgebak en schreven we elkaar lieve kaartjes, die op een onverwachts moment in onze brievenbus verschijnen.