‘Kinderopvangsysteem zorgt voor financiële stress’
De kosten van de kinderopvang kunnen - ondanks de kinderopvangtoeslag - flink in de papieren lopen. Voor sommige ouders is dat zelfs reden om niet meer uren te gaan werken, blijkt uit nieuw onderzoek. In plaats daarvan blijven ze thuis om een extra dag voor de kinderen te zorgen.
Kinderen naar de opvang, ouders aan het werk. Fijn dat het kan, maar het is niet gratis. Een opvang rekent al snel een uurtarief van ergens tussen de 6 en 9 euro, uitschieters naar beneden of naar boven daargelaten. Ouders krijgen een toeslag om de uitgaven te compenseren, maar die is niet altijd dekkend en afhankelijk van het inkomen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat 73 procent van de totale Nederlandse uitgaven aan kinderopvang in 2019 werd gedekt door de kinderopvangtoeslag.
Financiële stress
En dat levert voor sommige ouders zorgen op. Uit een onderzoek van Ouders van Nu in samenwerking met Women INC. werden ruim 800 ouders met een kind in de leeftijd van 0-12 jaar gevraagd naar hun grootste zorgenpunten bij het huidige kinderopvangsysteem. 64 procent van de ouders geeft aan dat de hoge kosten van de kinderopvang reden zijn voor financiële stress. Vooral mensen met een lager of gemiddeld inkomen, ervaren deze gevoelens van stress.
Kosten kinderopvang
De kosten voor kinderopvang zijn afhankelijk van de uurtarieven, het aantal uren dat je afneemt en de hoogte van het inkomen. Lees bij Ouders van Nu wat je als ouder kwijt bent aan kinderopvang in 2021.
Ruim de helft van de ouders (54 procent) is binnen het huidige systeem bang om aan het einde van het jaar een deel van de toeslag terug te moeten betalen. Bijna twee derde, 65 procent, vindt dat de kinderopvang gratis moet zijn. Het is een onderwerp dat leeft en dat ook in veel verkiezingsprogramma’s was terug te vinden. Onder andere GroenLinks, D66, PvdA, SP, de Branchevereniging voor Maatschappelijke Kinderopvang en vakbond FNV pleitten voor gratis kinderopvang als basisvoorziening.
Gelijke verdeling thuis
Naast de financiële zorgen die ouders hebben door het huidige kinderopvangsysteem, denken ouders dat een makkelijker en goedkopere kinderopvang ook zou zorgen voor een meer gelijke verdeling in zorgtaken thuis. Het overgrote merendeel van de respondenten - 99 procent - is vrouw. Vrouwen besteden meer tijd aan de zorg voor de kinderen en doen minder vaak betaald werk. Eén op de zeven zou wel graag meer willen werken maar doet dit niet. De belangrijkste reden? De kinderopvang is te duur (30 procent) of de kosten van de opvang wegen niet op tegen het extra salaris dat extra uren opleveren (46 procent).
Een meerderheid van de respondenten (56 procent) ziet veel in een verdeling waar beide ouders 4 dagen werken en de kinderen drie dagen naar de opvang gaan. In de praktijk kiezen veel ouders voor een systeem waar een ouder vijf dagen werkt, een ouder drie en de kinderen twee dagen naar de opvang gaan. ,,Ze vinden het niet ideaal, maar zien financieel geen andere oplossing”, aldus Hilde Tholen, hoofdredacteur van Ouders van Nu. ,,Daarom willen we onderzoeken of gratis kinderopvang invloed zou hebben op de werk-zorgverdeling.”
Uit het onderzoek blijkt dat 42 procent de ‘ideale verdeling’ van werk en zorgverdeling denkt te kunnen realiseren met een simpeler en goedkoper kinderopvangsysteem. Nog eens een derde van de respondenten denkt het gedeeltelijk te kunnen realiseren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Bordje leegeten hoeft niet en altijd een toetje: kinderdiëtist geeft tips
Kinderen met de pot laten mee-eten kan een uitdaging zijn. ,,Maak het gezellig, kook gevarieerd en laat het los’’, adviseert wetenschapper en kinderdiëtist Rolinde Demeyer. -
Nationale buitenspeeldag
Nationale Buitenspeeldag: laat ze lekker klimmen en ga er niet steeds naast staan
Kinderen spelen veel minder buiten. Dat laat recent onderzoek zien dat vandaag op Nationale Buitenspeeldag wordt gepubliceerd. Schermen zijn veel interessanter en zo blijven veel te veel kinderen binnen zitten. Terwijl er zoveel te spelen valt in de buitenlucht: van de eigen straat of het speelplein tot bij de boer op het erf. -
PREMIUMHartverwarmend
‘Niets mooiers dan wanneer ’s ochtends véél te vroeg die stemmetjes uit kamers verderop klinken’
Vader zijn is zwoegen, zweten, weinig slapen en luiers verschonen, maar... je krijgt er ook zoveel moois voor terug. Jonge en oude vaders van deze krant beschrijven vlak voor Vaderdag wat hun mooiste vadermomenten zijn. -
Mijn bevalling
Arbaya (37) beviel op Moluks eiland: ‘Ik kreeg een theedoek in mijn mond tijdens het hechten’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week het verhaal van Arbaya Pattipeiluhu (37) die ongepland beviel op een Moluks eiland zonder stromend water of elektriciteit. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort.
-
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
PREMIUM
Tips voor vakantievierende puber: 'Zet condooms op de paklijst en word niet boos als ze bellen’
Je kind heeft eindexamen gedaan en gaat met vrienden op vakantie feesten. Gerard Janssen, zelf vader en schrijver van onder meer Dochters, stelt ouders gerust. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk.