Makkelijk zelf insemineren: de donorcup is weer op de markt
Een Britse start-up wil koppels helpen makkelijker zwanger te raken. Hoe? Met plastic cups voor zelfinseminatie. Een oude methode die nu weer aan populariteit lijkt te winnen. Fertiliteitsarts Herman Tournaye legt uit hoe het werkt én wat de voor- en nadelen zijn.
Je kinderwens vervullen: iedereen hoopt dat het enigszins vanzelf gaat. Maar voor veel mensen is de realiteit anders. Zij moeten medische hulp zoeken. En terwijl iedereen termen kent als ivf, is er één behandeling die vaak onder de radar blijft: zelfinseminatie.
In het Verenigd Koninkrijk is Béa Fertility sinds kort op de markt. Deze start-up verkoopt fertiliteitspakketten zodat mensen thuis, in de vertrouwde omgeving van hun slaapkamer, zelf een soort van vruchtbaarheidsbehandeling kunnen uitvoeren.
Midden jaren 80 was deze methode enorm populair
,,Het is geen nieuwe techniek”, reageert Herman Tournaye, professor gynaecologie en hoofd van de fertiliteitsdienst in het UZ Brussel. ,,Je kan zelfs zeggen: het is oude wijn in nieuwe zakken. Toen ik midden in de jaren 80 startte met werken, was deze methode enorm populair. Het heette toen cup-KID, ofwel kunstmatige inseminatie met donorsperma in de baarmoederhals.”
,,Hierbij wordt een plastic cup tegen de baarmoederhals geplaatst. Een arts kan dat doen, maar jijzelf ook. De KID-cup lijkt op een menstruatiecup, maar heeft nog een slangetje en een witte klem waardoor je het geheel luchtdicht kan maken en het kapje zich vast ‘zuigt’ op de baarmoederhals. Op het uiteinde van de slang zet je vervolgens een spuit met onbewerkt donorzaad, je drukt de klem opnieuw in en... bam, het zaad schiet als het ware tot in de baarmoederhals. Heel simpel en efficiënt.”
Lees verder onder de foto
Deze cup-KID raakte in onbruik. ,,Daar is een simpele reden voor: sinds we eind de jaren 80 opgeschrikt werden door de aidsepidemie, geeft men de voorkeur aan donorzaad dat ‘gewassen is’. In het lab halen ze via een procedure de zaadcellen uit het zaadvocht, en is het risico om het aidsvirus of andere infecties door te geven heel sterk verkleind. Alleen moet het ‘gewassen’ donorzaad rechtstreeks in de baarmoeder ingebracht worden via intra-uteriene inseminatie (IUI). Dat kan je niet zelf doen.”
Wil je zwanger raken, dan is het belangrijk dat jullie allebei een gezonde leefstijl hebben. Met deze tips kun je de kwaliteit van de zaadcellen verbeteren. Lees de tips op Ouders van Nu.
,,Bovendien toonden een heleboel studies destijds aan dat de kans op een zwangerschap veel hoger lag bij IUI dan bij inseminatie in de baarmoederhals. Bij IUI weet je namelijk door middel van echo’s, bloedanalyses en hormoonspuitjes de eisprong uit te lokken exact wanneer een vrouw ovuleert. Dat kan mogelijk de hogere slaagkans verklaren”, vertelt Tournaye. ,,Een kleine nuance: tegenwoordig worden die oudere studies in twijfel getrokken omdat ze niet altijd perfect zijn uitgevoerd.”
En wat als de man trage zwemmers heeft? ,,In theorie kan de cup-KID geen soelaas bieden. Dan moeten de slechte zwemmers nog steeds op eigen, beperkte kracht richting eileider gaan. IUI is beter geschikt. Dan worden de beste zwemmers geselecteerd in het lab en dichterbij de eicel gebracht.”
Prijzige cup
Binnen enkele maanden zou Béa Fertility de eerste kits voor zelfinseminatie op de markt brengen. Het prijskaartje: 300 pond (ongeveer 350 euro) per bestelde doos. Daar moet de fertiliteitsarts smakelijk om lachen.
,,Momenteel kan je dezelfde cups online bestellen. Het enige verschil? Ze zien er iets minder elegant uit en komen niet in een flashy verpakking, maar je betaalt er dan 20, 30 of 40 euro voor. Gewoon ‘insemination cup’ intypen op Google en je krijgt tal van voorbeelden.”
Voor-en nadelen
De zelfinseminatiecups bieden een heleboel voordelen. Een: je kan het thuis doen en zit niet met de stress van doktersafspraken. Tournaye knikt: ,,Als je de instructies volgt, is het zelfs redelijk simpel uit te voeren.” Twee: er komen geen hormonale spuiten aan te pas om een ovulatie op te wekken. ,,Tegenwoordig kan je je cyclus en eisprong goed in de gaten houden met allerlei apps.”
Onbewerkt donorzaad kan tot twee dagen overleven in de baarmoederhals en zich verspreiden richting eileiders
Tournaye: ,,Wanneer je de ovulatie niet perfect kunt inschatten, is het zelfs voordelig om cups te gebruiken. Onbewerkt donorzaad kan tot twee dagen overleven in de baarmoederhals en zich verspreiden richting eileiders. Gezuiverd donorzaad is ontdaan van alle beschermende vloeistof, dus is binnen de dag verdwenen.”
Desondanks schuilen er potentiële addertjes onder het gras. ,,Er is geen medische controle. Je moet dus 100 procent zeker zijn dat jouw donor te vertrouwen is en volledig gezond. Daarnaast kan er op juridisch vlak van alles mislopen. Als je zelf een donor kiest, kan hij misschien bezoekrecht eisen. Anderzijds kan een koppel of wensouder ineens alimentatiegeld vragen aan zo’n donor. Via de officiële zaadbank heeft een donor geen juridische rechten of plichten.”
Dat Béa Fertility net voet aan wal zet in het Verenigd Koninkrijk, vindt Tournaye niet verrassend. ,,Veel fertiliteitsbehandelingen gebeuren daar in privéziekenhuizen en zijn dus ontzettend duur. Logisch dat er naar meer democratische oplossingen gezocht wordt.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
vraag de vroedvrouw
Een miskraam? ‘Meld je ziek, praat erover, je bent niet alleen’
VRAAG DE VROEDVROUW In deze serie buigt verloskundige Margot van Dijk (30) zich over een vraag uit de praktijk. Deze week is dat: hoe ga je om met een miskraam? -
PREMIUM
Obama en Springsteen over hun sterke vrouwen: ‘Wij zijn mensen die grenzen nodig hadden’
Vader zijn, de liefde, werk. Goede vrienden Barack Obama (60) en Bruce Springsteen (72) praten in hun podcast Renegades over het leven. Die podcast is nu een boek dat volgende week verschijnt. Dit is het hoofdstuk over hun vrouw en gezin. ‘Michelle zei al snel: ik vind mijn carrière belangrijk, maar wat ik echt wil is moeder worden.’ -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen.
-
PREMIUMmarieke doet pabo
Voor het eerst in haar leven trekt Marieke haar mooiste jurk en netste schoenen (uit vrije wil) aan met Kerst
Vandaag een jaar geleden was de school in duisternis gehuld. Geen kerstlampje dat brandde in de vensterbank. Een week eerder dan gepland was het kerstvakantie vanwege Corona. De weken ervoor was de klas vaak maar half gevuld vanwege quarantaines. Hoofden zaten vol zorgen. Het kerstgevoel was ver te zoeken. -
-
-
Daddy Issues
Ongepland vader: 'Wéér zo’n domme twintiger die een meisje heeft bezwangerd, zie je ze denken’
In de serie Daddy Issues leggen we het moderne vaderschap onder de loep. Hoe gelijkwaardig zijn beide ouders in onze moederschapscultuur? Deze week vertellen vaders Bert en Lars hoe zij ongepland vader werden. -
Bevallen op eerste kerstdag, leuk of niet? 'Verjaardagen zijn een drama'
Je zult maar bevallen met Kerstmis, of op nieuwjaarsdag. Ben jij eind december of begin januari uitgerekend, dan kan dat zomaar gebeuren. Word je daar lichtelijk nerveus van? Volgens verloskundige Marije Hartong is dat nergens voor nodig.