Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Pixabay

Mika werd uit huis geplaatst: ‘Mijn broer en zusje zag ik niet meer, mijn moeder een uurtje’

In Nederland wonen duizenden kinderen niet meer thuis. Ruim de helft van deze kinderen verliest door de uithuisplaatsing het contact met een of meer personen die belangrijk voor hen zijn. Dat blijft niet zonder gevolgen, zegt Stichting Het Vergeten Kind. ‘Het zijn de wortels van een kind, die kun je niet zo maar weghalen.’

2 reacties

 • Henny Jansen

  1 maand geleden
  Jazeker!! maar wat te denken van alle kinderen die nú, door oorlogsgeweld en kindermishandeling enz. alleen hun weg moeten zien te vinden? We mogen heel goed leren kijken en proberen om liefdevol met onze kinderen op te trekken . laat hen zijn die ze zijn mogen ; zichzelf! Nederland mag best beter psychologisch kinderinzicht hebben want dat ontbreekt er wel eens aan!
 • Helmoed Molendijk

  1 maand geleden
  50 jaar geleden werd met mijn broertje uit huis geplaatst recent heb ik weer contact met hem verbazend en hypocriet dat er niks veranderd is Nederland doet zich voorkomen als hoog beschaafd land maar is verre van dat. De impact is groot voor kinderen ik herrinner me het verlies van mijn broer nog als de dag van vandaag.
 1. Noémie wordt niet natuurlijk zwanger: 'Misschien is er wel een reden dat ik mij niet kan voortplanten’
  PREMIUM

  Noémie wordt niet natuurlijk zwanger: 'Mis­schien is er wel een reden dat ik mij niet kan voortplan­ten’

  Eva Mouton richtte ‘de Buskesclub’ op, een club die vrouwen met een onvervulde kinderwens samenbrengt. Eén van hen is Noémie (39). Door een auto-immuunziekte is de kans héél klein dat ze ooit zwanger kan raken. Haar enige optie is een ingrijpende vruchtbaarheidsbehandeling, maar dat ziet ze niet zitten. Ze vertelt openhartig over het verdriet en de twijfels die ze ondanks haar keuze voelt, en hoe ze de moeder in haar toch gelukkig probeert te houden. ,,Wat als er iets mis zou zijn met de baby? Wil ik dat op mijn geweten hebben? Het is niet omdat het kan, dat het ook per se moet.”
 2. Waarom ouders het contact met hun kinderen verbreken (en soms weer terugkeren)
  PREMIUM

  Waarom ouders het contact met hun kinderen verbreken (en soms weer terugkeren)

  Wat als de biologische ouder van je kind(eren) na jaren ineens contact zoekt? Hoe ga je daar als ouder die er al die tijd wel was mee om? En op welke manier verandert dat de band tussen je kind(eren) en je huidige partner, hun stiefvader of -moeder? Eén goed antwoord is er niet. ,,Alles hangt af van het verleden en hoe het thema van de ‘onzichtbare’ ouder in het gezin speelt”, zegt Guy Bosmans, professor klinische kinder- en jeugdpsychologie aan de universiteit van Leuven.