Onderzoek: kinderen vinden les op afstand en gebrek aan contact zwaar in coronatijd
Ruim driekwart (77 procent) van de Nederlandse kinderen heeft door de coronacrisis naar eigen zeggen het afgelopen jaar voor extra uitdagingen gestaan, onder meer bij het leren. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, begin oktober uitgevoerd door opiniepeiler Kantar.
Veel kinderen hebben moeite met het gebrek aan sociaal contact (55 procent), vooral als ze in grote steden leven. Verder kunnen ze zich slecht concentreren tijdens gezamenlijke online lessen (48 procent). Dit probleem speelt voornamelijk bij jongens en oudere kinderen hebben hier meer last van dan jongere leerlingen. Ook het begrijpen van online behandelde lesstof is voor bijna vier op de tien kinderen een uitdaging.
Kantar nam het onderzoek af in opdracht van online platform GoStudent tussen 1 en 16 oktober in zeven Europese landen, waaronder Nederland. Er werkten hier 930 kinderen aan mee tussen de 10 en 18 jaar.
Andere schoolgerelateerde uitdagingen, die aanzienlijk minder werden genoemd, zijn onvoldoende ruimte thuis om zonder afleiding te kunnen leren, gebrek aan een computer of tablet en onvoldoende toegang tot wifi.
Bij met de lesstof
Opmerkelijk: het leeuwendeel van de kinderen (58 procent) geeft aan nog steeds bij te zijn met de lesstof, en hun ouders delen die mening (56 procent). Op Europees niveau (gemiddeld 52 procent) scoort Nederland hier het best. De meeste probleemkinderen hebben een leeftijd tussen de 13 en 15 jaar. Begin dit jaar trok onze overheid nog bijna 6 miljard euro uit om leerachterstanden bij kinderen door de coronacrisis weg te werken.
Gemiddeld besteden leerlingen in Nederland, buiten de officiële schooltijd om, veertien uur per week aan onderwijs. Meer dan een kwart van de ondervraagde kinderen heeft op een bepaald moment in zijn of haar leven ook bijles gehad. In ons land wordt ruim de helft van de bijlessen op school gegeven. Daarna volgen de freelance bijlesdocent, een vriend of familielid of een huiswerkinstituut.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Suzanne, haar man én zoontje te vroeg geboren: code rood, galmde het door het ziekenhuis
Wereldproblemen zijn ver weg als je te vroeg geboren zoon vecht en worstelt. Verslaggever Suzanne Borgdorff tekent op hoe het eerste jaar van Pieter eruitzag. ,,Zijn borstkastje beweegt snel op en neer. Hij is aan het overleven.’’ -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUM
Anne zit sinds 16e in de overgang: ‘Als vrouwen klagen over ongesteld zijn denk ik: had ik dat nog maar”
Geen enkele vrouw ontkomt aan de menopauze. Maar als je er vóór je dertigste in belandt, is dat extra hard, weet Anne (24). ,,Al die opvliegers maken me niet zoveel uit. Maar dat mijn kinderwens me ontnomen is, dát vind ik vreselijk.” Een vervroegde overgang overvalt een op de honderd vrouwen, maar blijft nog vaak onder de radar. Hoogleraar Sharon Lie Fong legt uit wat er aan te doen valt. -
PREMIUM
Online leren populair in coronatijd: ‘Tweede sluiting hakte er bij kinderen veel minder in'
Online leren heeft in de coronatijd, waarin kinderen veel thuis zitten, een vlucht genomen. Is deze trend blijvend en vergroot de extra leerstof tegen betaling de kansenongelijkheid niet? -
column
Zonder vrouw die wél kaarsjes aansteekt, waren het karige dagen met mij aan het roer
Roel Abraham is 51 jaar maar wil dat niet weten, heeft zes kinderen en slechts één vrouw. Rijdt Trabant, stuntelt door het leven en deelt op deze plek zijn belevenissen als vader van een groot gezin.
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
-
-
Een sluitingsritueel na de bevalling: zo werkt het
Sommige vrouwen kiezen na de bevalling voor een sluitingsritueel dat de zwangerschapsperiode afsluit. Maar wat is dat precies en waarom wil je dat? ,,Zo’n ritueel is niet zweverig. Het wordt afgestemd op degene die het ontvangt.” -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.