‘Onze dochter had vanaf groep 5 veel buikpijn en was erg teruggetrokken’
Wereld Autisme DagHet is vandaag Wereld Autisme Dag. Van alle kinderen die niet naar school gaan, heeft een derde autisme. Ze vallen uit doordat de vorm van onderwijs niet bij hen past. Gelukkig zijn er ook succesverhalen van scholen waar kinderen met autisme helemaal opbloeien.
Delen per e-mail
Bij de dochter van Marion van der Putte, toen 15 jaar, ging het mis op school. ,,Van de een op de andere dag stortte ze fysiek compleet in en kon niets meer. Het bleek om een autistische burn-out te gaan. Ze had het te lang voor zich gehouden en had dat zelf niet door.”
Speciaal onderwijs
Uit de jaarlijkse meting van het Nederlands Autisme Register (NAR) blijkt dat bijna 21 procent van de kinderen met autisme in Nederland speciaal onderwijs cluster 4 volgt. Dat is onderwijs voor leerlingen met psychiatrische stoornissen en of gedragsproblemen. Iets meer dan 26 procent volgt speciaal basisonderwijs. Het speciaal basisonderwijs is er voor kinderen die zich in het regulier onderwijs niet optimaal ontwikkelen.
Van der Putte vindt het onbegrijpelijk dat de school nooit iets gemerkt heeft. ,,Leraren zien het kind het hele jaar door. Onze dochter had vanaf groep 5 al veel buikpijn en was erg teruggetrokken. De school had zoiets van: ze doet het toch goed? Ze heeft het altijd goed weten te verbloemen. Als je een hoog IQ hebt, vertoon je veel aangeleerd gedrag, kijk je hoe anderen het doen.”
Sinds die dag heeft de dochter van Van der Putte de rest van het schooljaar nog nauwelijks les gevolgd in haar klas. Na veel therapie en veel twijfelen, probeerde ze het volgende jaar op een andere reguliere school, zonder succes. Uiteindelijk werd het het speciaal onderwijs en dat is de redding geweest van het gezin, zegt Van der Putte.
,,Mijn dochter wilde er eerst niets van weten. Gelukkig vonden we een school die het ‘normaalst’ was onder alle speciale scholen.” Op deze school kon ze instromen op havo-4, havo en vwo worden niet vaak aangeboden in het speciaal onderwijs, kreeg in het begin een uur per dag les onder begeleiding van een soort vertrouwenspersoon. ,,Dat werd week voor week langzaam opgebouwd. Doordat onderwijs aangepast wordt aan de leerling, heeft zij daar haar draai kunnen vinden.”
Een kind met een autismespectrumstoornis kijkt op een andere manier naar de wereld dan iemand zonder deze stoornis. Vaak zijn er op meerdere vlakken problemen in de ontwikkeling. Hoe herken je autisme bij je kind? Lees het bij Ouders van Nu.
Werkdruk
Het Nederlands Autisme Register (NAR) ziet dat kinderen met autisme al jaren sneller op een speciale school terechtkomen dan op een reguliere, zegt Suzanne Agterberg. Agterberg is voorzitter van Expertgroep Autisme & Onderwijs van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) en eigenaar van Spectrumvisie waar vanuit ze scholen adviseert. ,,Het idee was dat er meer leerlingen tijdelijk naar het speciaal onderwijs zouden gaan om vervolgens weer terug te komen naar regulier. Maar we zien dat het speciaal onderwijs alleen maar groeit.”
Dat kinderen niet op een reguliere school kunnen blijven, heeft volgens Agterberg voor een groot deel te maken met de werkdruk van docenten. ,,Leerkrachten hebben het drukker dan ooit. Een kind met autisme valt dan snel buiten de boot. Zodra het gaat wiebelen in het onderwijs, zijn het de kinderen met autisme die daar als eerste iets van merken.” Naast te weinig tijd, hebben de docenten ook te weinig kennis over autisme, zegt Agterberg. ,,Er zijn veel vormen van autisme. Je ziet van buiten niet wat een kind nodig heeft. Daarnaast proberen ook nog veel kinderen hun autisme te verbergen.”
Ze kon ineens niets meer, soms zelfs niet meer lopen, praten. De psycholoog die we hadden geraadpleegd zei: ‘stoppen met school, nu’
Kwetsend
Eliza vond de oplossing voor haar kind juist in het reguliere onderwijs. Omdat niet iedereen weet dat haar oudste dochter van 10 autisme heeft, wil ze liever niet met haar echte naam (bekend bij de redactie) in het artikel. ,,Mijn dochter is bang dat ze anders naar haar gaan kijken.”
Op de peuterspeelzaal en de kleuterklas kwamen Eliza en haar man erachter dat hun oudste dochter niet goed kon aarden op school. ,,We verklaarden het deels vanuit hoogbegaafdheid. Maar een klas overslaan, werkte ook niet voor haar. Alleen geloofde de school ons niet, onze dochter is heel goed in camoufleren maar weet ook niet onder woorden te brengen wat ze voelt en wil niet opvallen.” Ook thuis liet haar dochter er niet veel van merken. Tot het op een dag helemaal mis ging. ,,Ze kon ineens niets meer, soms zelfs niet meer lopen, praten. De psycholoog die we hadden geraadpleegd zei: ‘Stoppen met school, nu’.”
Eliza en haar man konden weer niet op school terecht met hun verhaal. ,,Ze luisterden slecht en zagen eigenlijk alles als een aanval. Ze vonden dat de fout niet bij hen lag, alleen bij ons en onze dochter. Dat was heel kwetsend.”
Neem elkaar serieus. Niemand is gebaat bij een kind dat thuis komt te zitten
Structuur
Nu zit haar dochter, samen met de twee andere kinderen, op een kleine school met vier groepen die ontwikkelingsgericht onderwijs biedt. Op deze school hebben leerkrachten onderling goed contact met elkaar, hebben ze samen zicht op alle kinderen en werken goed samen met de ouders. ,,Het biedt structuur en duidelijkheid. Dat vinden ze heel fijn, maar ieder kind heeft dat toch nodig?”
Volgens Agterberg zou iedereen autisme beter moeten leren begrijpen. ,,Laten we gewoon nieuwsgierig zijn naar hoe het werkt. Neem elkaar serieus. Niemand is gebaat bij een kind dat thuis komt te zitten.” Bijna 75 procent van de mensen met autisme heeft geen betaald werk (meer), zegt Agterberg. ,,We kunnen samen voorkomen dat kinderen tot deze groep gaan horen.”
Met de dochter van Marion van der Putte gaat het inmiddels heel goed. Ze heeft haar havo-diploma op zak en volgt nu een mbo-opleiding. ,,Het is onder haar niveau, maar dat is voor nu prima.” Ook de oudste dochter van Eliza gaat met sprongen vooruit. ,,Ze durft de uitdaging weer aan, heeft weer zin om te leren. Als gezin zijn we ook veel gelukkiger: we zijn nu weer aan het leven in plaats van overleven.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Reacties
Kritiek op hoe jij met je kind omgaat? Dit is hoe andere moeders dat pareren
Zeker driekwart van alle moeders krijgt commentaar op de opvoeding van een kind. Vooral vreemden maar ook (schoon)ouders maken - soms onbedoeld - nare opmerkingen. Dat gebeurt in 60 procent van de gevallen op sociale media. Wij vroegen lezers van onze site hoe zij daarmee omgaan. -
PREMIUM
Gerco en Tineke hebben dochtertje met syndroom van Down: ‘Zwaar? Het is genieten met Sanne!’
Zondag is het Wereld Downsyndroom Dag. Hoewel hun dochter Down heeft, hebben Tineke en Gerco Dorrestijn uit Kamerik weinig met de dag. ,,Het is vaak zo negatief en dat begint al bij de naam ‘down’, terwijl wij juist heel positief zijn. Sanne is zo’n gezellige meid. Daar kun je er wel tien van hebben!” -
PREMIUM
Flexibeler wattenstaafje bij testbalie voor kinderen: ‘Ik vond het leuk’
Ouders moeten kiezen: hun kind thuishouden bij klachten of laten testen? GGD Amsterdam hoopt op het laatste en heeft speciale kindertestbalies ingericht. Het aantal coronabesmettingen stijgt verhoudingsgewijs immers het hardst onder de jeugd. -
PREMIUM
Anashya heeft geen gordijnen op haar kamer en draagt kleding van haar oudere nicht
De 11-jarige Anashya is een kind zoals vele kinderen van haar leeftijd. Ze gaat naar school, heeft vriendinnetjes en speelt veel buiten. Ze is gek van voetbal en heeft toekomstdromen. Toch is er een wezenlijk verschil met veel klasgenootjes: Anashya groeit op in armoede. Haar ouders hebben 100.000 euro schuld. -
Bakerpraatjes
Kun je met baking soda het geslacht van de baby voorspellen?
Iedere zwangerschap kost een tand, je wordt niet zwanger als je borstvoeding geeft en wanneer je last hebt van pukkels, dan krijg je een meisje. Er doen tal van bakerpraatjes de ronde. Fictie? Of zit er toch een kern van waarheid in? Vandaag: kan baking soda het geslacht voorspellen?
-
‘Autisme bij kinderen kan vroeger gesignaleerd worden’
Al vanaf 2-jarige leeftijd kunnen de eerste signalen van autisme bij kinderen zichtbaar zijn, bijvoorbeeld in het oogcontact, de manier van praten en de sociale interactie. Toch wordt het in de meeste gevallen pas gesignaleerd als ze tussen de 5 en 10 jaar oud zijn. Dat kan beter, stelt onderzoeker Maarten van ‘t Hof. -
podcast
Na één hijs van een joint ben ik helemaal van de kaart, en bij een tweede ga ik knock-out’
In de podcast De Veertigers vertellen presentatrice Wytske Kenemans (41), programmamaker Jet Sol (49), presentator Manuel Vanderbos (44) en radiomaker Sander de Heer (45) over hoe het is om eindelijk volwassen te zijn en met ‘u’ te worden aangesproken. Dat doen ze in eerlijke gesprekken over trots, twijfel, blunders, angsten en ontwikkeling. Vandaag: ‘Slikken, roken en snuiven’ -
PREMIUM
Tips voor meer balans in je gezin: ‘Je hersenen hebben rust nodig om goede keuzes te maken’
Om het thuis een beetje op orde te houden, moet je in de eerste plaats zelf in evenwicht zijn, stelt auteur Lili Genee Pirayesh (48). Met psychologen en therapeuten stelde zij een Schijf van mijn Lijf samen, met vijf onderdelen om aan te sleutelen.