Savannah’s zoon test haar steeds uit: ‘Voor ik het weet, ren ik geïrriteerd achter hem aan’
Goed opgevoedDoe ik het wel goed? De twijfel slaat soms toe als het aankomt op het opvoeden. We leggen wekelijks een probleem, vraag of dilemma van ouders voor aan een deskundige. Deze keer: Savannah (24), alleenstaande moeder van peuter Matteo (2). Zij vraagt zich af hoe ze kan voorkomen dat ze haar kind te vaak negatieve aandacht geeft.
,,Als ouder heb je het vaak druk. De neiging om dan negatieve aandacht te geven is groot”, begint Savannah. ,,We hebben een lange oprit voor ons huis. Als we de deur uit gaan, heeft mijn zoontje de neiging om weg te rennen van de oprit, zo de weg op. Ik heb het gevoel dat hij dat doet om mij te testen. Het liefst wil ik het negeren, maar voor ik het weet ren ik geïrriteerd achter hem aan. Liever zou ik hem die negatieve aandacht niet geven – dat is ook aandacht – maar als vuistregel voor mezelf houd ik aan: veiligheid gaat voor alles.”
Hij had mijn telefoon afgepakt. Op dat moment besloot ik in te grijpen. Toen werd hij woest
Herrie maken, aandacht vragen
Verder maakt haar zoontje graag herrie in huis. ,,Hij heeft van die momenten dat hij graag schreeuwt, ook weer om aandacht. Hij loopt dan een beetje te klieren. Ik heb dan de neiging om geïrriteerd te reageren en hem aan te spreken. Maar als ik dat doe, valt me op dat hij het rustig nog drie of vier keer doet. Hij ziet namelijk dat het aandacht genereert.”
Een tijdje geleden liep het in haar ogen verder uit de hand, aldus Savannah. ,,Hij had mijn telefoon afgepakt. Op dat moment besloot ik in te grijpen. Toen werd hij woest, een overloop van emoties. Hij werd zo boos, dat hij om zich heen begon te slaan – ook mij.” Wat het ook niet makkelijker maakt is haar eigen ADHD, voegt Savannah toe. ,,Ik merk dat ADHD mijn geprikkelde reactie versterkt. Het is zoeken en balanceren. Vooral op de dagen dat je moe bent, je hoofd zit vol, je hebt slecht geslapen, of je bent ziek. De grens is dan sneller bereikt. Ik heb het gevoel dat mijn kind dat oppikt en me juist dan gaat testen.”
Door te begrijpen waarom je kind doet wat hij doet, zal je als ouder minder snel boos reageren
Bouw rustmomenten in
Het gedrag van Matteo past volgens orthopedagoog Bryan van Dansik goed binnen de ontwikkeling van peuters. ,,Ze zetten belangrijke stappen naar onafhankelijkheid en zelfbeheersing. Ze kunnen zich nog lastig in anderen verplaatsen of gevaar moeilijk inschatten, maar verkennen wel hun grenzen.”
Om het vragen van negatieve aandacht te voorkomen, is het volgens Van Dansik belangrijk dat ouders elke dag op eigen initiatief onverdeelde aandacht geven aan hun kind. ,,Al is het maar vijftien minuten. Probeer dan aan te sluiten bij de belevingswereld van jouw kind. Daarnaast is het belangrijk om kinderen te complimenteren voor gewenst gedrag, dat werkt beter dan straffen”, legt hij uit. ,,Ook is het belangrijk dat ouders de onderliggende vraag van kinderen gaan doorzien. Vaak worden ouders boos op hun kind, omdat ze het kind op dat moment niet begrijpen. Door te begrijpen waarom je kind doet wat hij doet, zal je als ouder minder snel boos reageren.”
Voor de rubriek Goed opgevoed zijn we doorlopend op zoek naar opvoedkwesties, dilemma’s, en vragen van ouders. Vragen over zakgeld, slaapproblemen, pesten, bedplassen, huishoudelijke taakverdeling? Wil jij iets met ons delen of een vraag stellen? Stuur een e-mail naar gezin@dpgmedia.nl en wij nemen contact met je op.
Verder kan de orthopedagoog zich goed voorstellen dat Savannah als alleenstaande ouder van een jong kind in combinatie met ADHD-klachten sneller geprikkeld op Matteo reageert en haar stem verheft. ,,Voor Savannah helpt het misschien om rustmomenten op de dag in te plannen om tot zichzelf te komen en te ontspannen. Ook een vaste dagstructuur is goed. Structuur en voorspelbaarheid zijn belangrijk voor een kind, zodat het zich kan richten op zijn of haar ontwikkelingstaken.”
Liever niet schreeuwen
Het verheffen van je stem tegen je kind? Over het algemeen is het beter om dit te voorkomen, stelt Van Dansik. ,,Iedere ouder verheft weleens zijn of haar stem uit onmacht, frustratie of boosheid. Wanneer ouders niet goed weten waarom ze hun stem verheffen, kan dat in sommige gevallen overgaan in schreeuwen. Wanneer het schreeuwen gepaard gaat met schelden, beledigen of beschuldigen is dat een vorm van verbaal geweld. Dat is schadelijk voor de ontwikkeling van een kind. We weten uit onderzoek dat de effecten van verbaal geweld op de lange termijn vergelijkbaar zijn met die van fysiek geweld.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
PREMIUM
Paula en haar gezin hebben schurft: ‘Ik voel me bijna een melaatse’
Is schurft makkelijk te verhelpen met een zalfje of een pilletje? Het is niet zo eenvoudig als het klinkt, zegt de Utrechtse Paula (54). Zij, haar man en één van hun twee kinderen kampen sinds december met de mijt - en dat zet hun leven flink op hun kop: „We zitten op vuilniszakken en doen ieder onze eigen was. We zijn al zeker 1000 euro kwijt aan producten om er vanaf te komen.” -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Anouk werd gepest, maar pestte zelf ook: ‘Het voelde fijn om iemand een kutgevoel te geven’
Anouk Bos werd op weg van de middelbare school naar huis jarenlang door een groep jongens van haar fiets getrapt en bespuugd. Als reactie op deze pesterijen begon ze op school zelf te pesten: ,,Het gaf me een heerlijk gevoel dat ik op school wél populair was.”
-
Verdrietig tijdens logeerpartijtje: 'Naarmate een kind ouder wordt, zal het minder worden'
Het is (bijna) meivakantie en dat betekent: logeerpartijtjes. Maar sommige kinderen hebben last van heimwee, waardoor ze niet van hun logeeruitje kunnen genieten en jij je kind misschien moet komen ophalen. ,,Laat je kind een vertrouwd voorwerp meenemen en behoud zoveel mogelijk de (slaap)rituelen) die jullie thuis hebben”, adviseert Tamar de Vos, opvoedkundige. -
podcast
Hannah verliest haar kindje na 12 weken zwangerschap: ‘Het hoorde in mijn buik, het hoorde te leven’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
Op welke leeftijd kan mijn kind zelfstandig naar school fietsen?
De verkeersveiligheid rond scholen moet beter, constateert Veilig Verkeer Nederland (VVN). De organisatie riep ouders gisteren op alleen nog bij hoge uitzondering de auto te pakken om hun kind weg te brengen.