Terug naar school: zo krijg je je kinderen weer op tijd naar bed
Samen zandkastelen bouwen, losgaan in de minidisco en lekker laat naar bed: in de zomer kan er veel en hoeft er weinig. Maar als de vakantie weer voorbij is, wil je je kinderen zo uitgerust mogelijk en zonder veel gestress naar school brengen. Dat is best een uitdaging, erkennen slaapspecialisten Francis Lanen en Annalotte Ossen. ,,Besteed aandacht aan de overgang en neem er de tijd voor”, adviseren zij.
De overgang van de zomervakantie naar school is voor veel kinderen groot. Voor ouders is het goed om te beseffen dat niet alleen de bedtijd verandert, vertelt orthopedagoog Annalotte Ossen van Mevrouw Maan, een praktijk voor slaapproblemen bij kinderen. ,,Afhankelijk van hoe de vakantie is doorgebracht, moeten kinderen ook wennen aan de overgang naar meer structuur, minder vrijheid en minder aandacht van hun ouders. Al die veranderingen kunnen voor onrust zorgen.”
Nog even en de scholen beginnen weer. Heeft jouw kind nog nieuwe schoenen nodig? Koop dan een paar fijne sneakers die het zelf makkelijk aan en uit kan trekken. Scheelt weer wat tijd straks in de ochtendspits. Ouders van Nu zet er 15 op een rijtje.
Goede voornemens
Markeer het einde van de vakantie door de laatste week samen af te sluiten, tipt Ossen. Met oudere kinderen kun je samen bespreken hoe je de overgang naar school gaat vormgeven. ,,Dat is ook een mooi moment voor goede voornemens. Hoe gaan we als gezin meer tijd samen doorbrengen?” Spreek bijvoorbeeld af om na het eten voortaan een spelletje te spelen, zodat het samenzijn na de vakantie niet ineens afgelopen is.
Als een kind ’s ochtends eerder ontbijt en beweegt, dan kan het ’s avonds ook weer makkelijker in slaap komen
Is je kind in de vakantie gewend aan een latere bedtijd? Bouw het vakantieritme dan langzaam af. ,,Begin een week voordat de school start”, adviseert Francis Lanen, grondlegger van het Landelijk Netwerk Slaapoefentherapeuten. Breng je kinderen in kleine stapjes eerder naar bed, en vergeet ook het ochtendritueel niet te verschuiven. ,,Als een kind ’s ochtends eerder ontbijt en beweegt, dan kan het ’s avonds ook weer makkelijker in slaap komen.”
Het einde van de vakantie is ook een mooi moment voor goede voornemens. Hoe gaan we als gezin meer tijd samen doorbrengen?
Hoe makkelijk het schoolritme terugkomt, verschilt per kind. ,,Sommige kinderen zijn meer ochtendtypes en willen uit zichzelf graag op tijd naar bed. Echte avondtypetjes zullen er meer moeite mee hebben.” Over het algemeen geldt: zorg voor een donkere kamer en zo min mogelijk prikkels voor het slapengaan. Dus geen drukke dansjes of spelletjes op de telefoon, maar rustig kleuren of een verhaaltje lezen.
Tijdens de vakantie doen kinderen veel nieuwe indrukken op. ,,Gun ze de tijd om die te verwerken”, adviseert Lanen. ,,Bespreek ze overdag, zodat kinderen niet in bed nog alles liggen na te kauwen.” Neem de spanning voor het nieuwe schooljaar weg door de aandacht te verleggen naar iets positiefs. ,,Zeg bijvoorbeeld: ‘Straks mag je je nieuwe drinkbeker gaan gebruiken.’ Daarmee zet je negatieve spanning om in positieve spanning.”
Siësta voor de caravan
Ga je in de laatste week nog op vakantie? Pak dan zoveel mogelijk rust overdag. ,,Las een siëstamomentje in”, tipt de slaapoefentherapeut. ,,Dat hoeft geen middagdutje te zijn; je kunt ook prima een kleedje voor de caravan of het vakantiehuisje leggen en even rustig een boekje lezen.” Voldoende rust voorkomt dat een kind oververmoeid raakt. ,,Als kinderen te moe zijn, dan kunnen ze op een gegeven moment niet meer goed slapen. Met voldoende rust kun je slapeloosheid voor zijn.”
De zomervakantie is een mooi moment om uit te rusten, bij te slapen en op te laden, vindt ook Ossen. ,,Dat geldt ook voor volwassenen. Het is voor ons allemaal goed om af en toe niets te doen. Hoe meer we overdag kunnen ontspannen, hoe beter onze nachtrust. Ook bij kinderen zit daar een duidelijke relatie.”
Bekijk hieronder onze video’s met tips voor de vakantie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
Column
‘Mijn kinderen zijn niet normaal: mijn zoon is op de fiets naar de grootste koekoeksklok ter wereld’
Roel Abraham is 50 jaar maar wil dat niet weten, heeft zes kinderen en slechts één vrouw. Rijdt Trabant, stuntelt door het leven en deelt op deze plek zijn belevenissen als vader van een groot gezin. -
column
Zonder vrouw die wél kaarsjes aansteekt, waren het karige dagen met mij aan het roer
Roel Abraham is 51 jaar maar wil dat niet weten, heeft zes kinderen en slechts één vrouw. Rijdt Trabant, stuntelt door het leven en deelt op deze plek zijn belevenissen als vader van een groot gezin. -
Kinderboekenrecensie
Iedereen aan het voorlezen: kinderboekentips voor de Nationale Voorleesdagen
Het is voorlezen geblazen tijdens de Nationale Voorleesdagen. In de bibliotheek en op school maar natuurlijk ook thuis. Welk boek is geschikt om aan kinderen voor te lezen? Kinderboekenrecensent Jaap Friso tipt voorleesboeken van Nederlandse makers waarin dieren een hoofdrol spelen: een vleermuis, een spin en vogels. -
PREMIUM
Vincent (1974-2022) was opgelucht toen hij de leeftijd van zijn vader (47) bereikte, een jaar later overleed hij
Vliegtuig- en muziekliefhebber Vincent had een fijne baan bij de NS en genoot volop van kersvers vaderschap, toen plots zijn hart stopte met kloppen.
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
-
-
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
PREMIUM
Wat kun je doen om je kind niet uit het oog te verliezen in het ov? ‘Ons advies: pak je kind altijd bij de hand’
Het hachelijke avontuur van de oma die haar 3-jarige kleinkind onlangs met de metro zag wegrijden in Rotterdam, maakt veel los. Het roept bij duizenden mensen herkenning op, maar ook de vraag: hoe vaak gebeurt zoiets, en nog veel belangrijker: wat doe je in zo’n situatie?