Truusje van Zanten liet haar twee kinderen uit huis plaatsen.
Volledig scherm
PREMIUM
Truusje van Zanten liet haar twee kinderen uit huis plaatsen. © Raphael Drent

Truusje liet kinderen vrijwillig uit huis plaatsen: ‘Kon na jaren geweld niet geven wat ze nodig hadden’

Jarenlang werd ze dagelijks bont en blauw geslagen, voor het oog van haar kinderen. Truusje van Zanten wilde haar zoon en dochter beschermen, dichtbij zich houden. Maar uithuisplaatsing was uiteindelijk de beste oplossing. Nu helpt ze ouders die in hetzelfde schuitje zitten. 

 1. Wat zijn de gevolgen van een bijna-verdrinking bij kinderen?

  Wat zijn de gevolgen van een bij­na-verdrin­king bij kinderen?

  De temperaturen lopen op deze week - op zondag kan het lokaal zelfs boven de 30 graden uitkomen. Een frisse duik geeft verkoeling, en helaas zorgt dat duiken elke zomer ook voor veel onnodige verdrinkingen onder kinderen. Hoe langer ze onder water blijven, hoe slechter hun kansen. Wat de gevolgen van een bijna-verdrinking, een reanimatie en IC-opname kunnen zijn, leggen kinderneuroloog Maayke Hunfeld en kinder-IC-arts Corinne Buysse uit.
 2. Baby’s die zichzelf in het water redden: ‘Die draai uit het geboortekanaal kunnen ze nog maken’
  PREMIUM

  Baby’s die zichzelf in het water redden: ‘Die draai uit het geboorteka­naal kunnen ze nog maken’

  Een baby die in het water valt redt zichzelf meestal niet, maar kán dat wel. Vanaf de kruipleeftijd kan een baby leren om op zijn ruggetje te draaien en rustig drijvend te wachten op hulp. De Self rescue-lessen voor baby’s gaan in Nederland als een speer, maar ook al leer je je baby deze levensreddende manoeuvre: nooit achterover leunen op je zwembadbedje, zeggen zwemdeskundigen.