Verloskundige: ‘De realiteit van een bevalling kan hard zijn, mooi om dat ook te delen op social media’
Vraag de VroedvrouwIn deze serie buigt verloskundige Margot van Dijk (30) zich over een kwestie uit de praktijk. Deze week is dat: Hoe ga je als zwangere om met ‘perfecte’ bevallingen op social media?
Regelmatig spreken beroemdheden zich op social media uit over hun bevalling, en hoe mooi en natuurlijk die was. Helpt het een zwangere om zich voor te bereiden op haar eigen bevalling?
Verloskundige Margot: ,,Het mooie aan het op social media delen van dit soort verhalen is dat het in ieder geval een ander beeld geeft dan wat we normaal gesproken zien. Het beeld in films en in de media is eenzijdig: veel pijn en bloed. Maar het probleem met Instagram is: het is te algemeen. Jennifer Hoffman, bijvoorbeeld, vond thuis bevallen fijn en ze voelde zich er veilig. Dat betekent niet dat alle thuisbevallingen mooi en veilig zijn. Zij mag dat natuurlijk vertellen op haar eigen Instagram, het is háár verhaal. De kunst is om het bij jezelf te houden.”
Want?
,,De bevalling van iemand op social media is niet ‘zoals het zou moeten gaan’. Mooi als iemand in je tijdlijn rustig en kalm in bad bevalt, maar je bevalling is van jou. Hoe je ook bevalt is goed, alle baringen zijn zoals ze zijn. Het gevaar is dat je gefrustreerd raakt en het gevoel krijgt dat je faalt als je niet ook zo mooi en sereen bent bevallen als die influencer of BN’er. Dat je je een loser voelt, of jaloers wordt.”
Het gevaar is dat je gefrustreerd raakt en het gevoel krijgt dat je faalt als je niet ook zo mooi en sereen bent bevallen als die influencer of BN’er
Wegblijven van social media als je bijna gaat bevallen dan maar?
,,Als het jou triggert is dat een goed idee. Vanaf een week of 36 kan het goed zijn om negatieve bevalervaringen van anderen een beetje te vermijden. Maar waarom triggert het iets als iemand anders vertelt over een mooie, natuurlijke bevalling? Gaan we het te veel als een prestatie zien, met rapportcijfers, en jij hebt niet het hoogste cijfer gehaald? Is vaginaal bevallen in bad blijkbaar cooler dan in het ziekenhuis met een ruggenprik? Hoe mooi zou het zijn als we allemaal onze bevallingen delen, de natuurlijke thuisbevallingen, maar ook de keizersneden, het bloedverlies en de inleidingen.”
‘Ben jij zo bleu? vraagt hij, totaal niet ongemakkelijk. ‘Ik dacht: jij hebt in de zorg gewerkt, dan heb je wel vaker een naakte man gezien.’ Lees het verhaal van kraamzorg Anouk op Ouders van Nu.
Wat levert dat op?
,,Het is belangrijk om te weten dat dat elke bevalling goed is zoals-ie is. Dat kan zorgen voor minder teleurstelling of je dwingen na te denken over je volgende bevalling. Misschien wil je ook wel een doula, vraag je je partner de volgende keer mondiger te zijn of kom je op een idee hoe het anders kan. De realiteit van een bevalling kan hard zijn, en dat is goed om te weten. Maar er is niet één account dat je moet volgen, of één boek dat je moet lezen. “
Je bent zelf actief op Instagram. De Instagramcultuur rondom bevallingen lijkt zich te richten op ‘vrouwelijke oerkrachten’ met weinig interventie. Is praten over je totaalruptuur of teleurstelling over je bevalling not done op social media?
,,Een bevalling is voor sommige vrouwen zo’n heftige, ingrijpende gebeurtenis dat erover praten in die eerste periode lastig is; ze kunnen nog niet bij die diepere laag, bij die echte emotie. Dat duurt een tijdje, veel vrouwen kunnen er nog niet meteen woorden aan geven. Een moeilijk verhaal vol pijn en verdriet is ook niet echt leuk om te vertellen, maar een mooi en positief verhaal meestal wel. Het kost tijd om je verhaal te kunnen vertellen. En ja, elke vrouw is blij met haar baby’tje, tenzij er sprake is van depressie, maar dat betekent niet dat de bevalling niet heftig was. Om dit te kunnen delen, moet je een een echt heel goed luisterend oor voor je hebben, zonder oordeel en met echt gemeende empathie. En dat is social media vaak niet.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Een sluitingsritueel na de bevalling: zo werkt het
Sommige vrouwen kiezen na de bevalling voor een sluitingsritueel dat de zwangerschapsperiode afsluit. Maar wat is dat precies en waarom wil je dat? ,,Zo’n ritueel is niet zweverig. Het wordt afgestemd op degene die het ontvangt.” -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Vraag de Vroedvrouw
Wat is een sterrenkijkertje en hoe gaat zo'n bevalling?
-
PREMIUM2
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
PREMIUMVroedvrouw
Beatrijs Smulders: ‘Sterke en zorgzame kerels zijn harder nodig dan ooit’
Ze is de bekendste vroedvrouw van Nederland. Met een sterk karakter en straffe uitspraken. Beatrijs Smulders over perfecte mannen, depressie en tegengas.
-
PREMIUM
Jeffrey rent voor zijn stilgeboren zoon: ‘Niks vergeleken met de pijn die mijn vrouw doorstond’
Nog elke dag kijkt Jeffrey Duyvestein (35) naar de zwart-wit foto in de kast: samen met zijn vrouw houdt hij Glenn, hun stilgeboren zoontje, liefdevol vast. ,,Die foto is een blijvende herinnering, zo is hij altijd bij ons.” Hij rent daarom 105 kilometer om geld op te halen voor Stichting Make a Memory. -
-
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUM
Steeds meer scholen hebben eigen klas voor kinderen met autisme: ‘Mijn zoon hoeft nu niet meer thuis te blijven’
Noodgedwongen thuis zitten omdat je niet mee kunt komen met de rest van de klas en omdat speciaal onderwijs niet passend is: voor veel jonge kinderen met autisme is dit de pijnlijke werkelijkheid. Gelukkig voor hen richten steeds meer ‘gewone’ basisscholen speciale klasjes op met de juiste begeleiding. Voor kinderen zoals Liam Brouwer (7) een enorme uitkomst.