Voor onze bergen was heb je zuurstofflessen en een gaskomfoor nodig
columnRoel Abraham is 51 jaar maar wil dat niet weten, heeft zes kinderen en slechts één vrouw. Rijdt Trabant, stuntelt door het leven en deelt op deze plek zijn belevenissen als vader van een groot gezin.
Mensen vragen me regelmatig naar de organisatie van ons huishouden. Als je zes kinderen hebt moet natuurlijk alles strak geregeld zijn. We hebben hier alles onder controle. Alle kinderen hebben taakjes, de een doet zingend de afwas, de ander strijkt neuriënd mijn overhemden, nog een kind leest 18de eeuwse Franse gedichten terwijl ze een was erin doet, nog eentje lapt blozend de ramen, we hebben een kind dat de scepter zwaait in de keuken terwijl vader en moeder de krant lezen en naar Hilversum II luisteren.
De kinderen spreken met twee woorden en spreken hun vader en moeder - de mensen die ze dankbaar zijn dat ze bestaan ook al hebben ze geen idee hoe dat tot stand gekomen is - aan met U. Met een hoofdletter. We hebben strakke schema’s waar iedereen zich aan houdt, zoals de volgorde bij het douchen, niet langer dan 3 minuten, en de bedtijden zijn strak geregeld, elk jaar mag je een kwartiertje later.
Als ik dit verteld heb zijn mensen vaak even stil. Soms hangt een mond open, gelukkig zelden met daaruit een lange kwijldraad, en word ik glazig aangekeken. Vervolgens zeg ik dan: geloof je het zelf? Het is bij ons een ongelofelijke bende, met bergen was waar je een skilift voor nodig hebt, zuurstofflessen, een routebeschrijving, een koepeltentje met een gaskomfoor en proviand voor een week. Vergeet je slaapzak niet, o wacht, die zit in de was.
De ramen lappen we wel als we er echt niet meer door naar buiten kunnen kijken. Kwestie van prioriteiten
De kunst van het loslaten
Ooit begonnen we wel met schema’s en taakjes en in theorie bestaan die ook nog steeds, maar het slop is er in de loop der jaren wel wat ingekomen zeg maar. De pubers zijn steeds minder thuis, maken lange dagen op school of zijn op stap met hun geliefden. De kunst van het loslaten heb ik steeds beter onder de knie. En als er dingen blijven liggen, zoals een volgestapeld aanrecht, een niet-geleegde vaatwasser, kastjes waar alles uit dondert wanneer je het scheef hangende deurtje opentrekt: ik doe het zelf wel even.
De enige die namelijk last heeft van zijn ergernis hierover ben ikzelf. Eigenlijk vond ik dat het aanrecht net zolang vol moest blijven tot degene die er verantwoordelijk voor was het toch maar ging doen. Maar hé, het lukt gewoon niet altijd. De was stipte ik al aan: de wasmachine staat op zolder en daar was ik een tijdje niet geweest. Op een prachtige dag had niemand sokken meer, dus ik ging maar eens kijken.
Was sorteren, een luier pakken, stofzuigen: bekijk op Ouders van Nu vanaf welke leeftijd jouw kind welk klusje kan oppakken.
Veel mensen in een kippenhok
Kind dat ooit de was deed was nogal druk geweest op school waarschijnlijk. Die week draaide ik achttien wassen, gelukkig was het zomer en dankzij de klimaatcrisis was alles in no time droog. Het is allemaal niet zo dramatisch, we zitten nou eenmaal met veel mensen in een kippenhok en ik denk dat een goed gesprek belangrijker is dan een net huis. Netjes zal het hier nooit zijn, maar wel gezellig.
We doen allemaal ons best. Ook de oudste zoon toen hij de badkamer ging schoonmaken, het kastje met de handdoeken aanstootte zodat de nog gevulde koperen kruik die er bovenop stond eraf pleurde in de wasbak, dwars door de wasbak. Er zat een enorm gat in opeens, wel leuk om dan onder de wasbak te gaan zitten en dan als in The Shining je gezicht door het gat te laten gluren. Heb het stuk er weer scheef ingedrukt en vastgelijmd. Een emmertje eronder en het lekken was ook weer opgelost. Gelukkig kregen de buren een half jaar later een nieuwe badkamer en kon ik hun oude wasbak krijgen. En de ramen lappen we wel als we er echt niet meer door naar buiten kunnen kijken. Kwestie van prioriteiten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Dochter (3), zowel geestelijk als lichamelijk lompsterk, ragde het mes door mijn hand
Roel Abraham is 51 jaar maar wil dat niet weten, heeft zes kinderen en slechts één vrouw. Rijdt Trabant, stuntelt door het leven en deelt op deze plek zijn belevenissen als vader van een groot gezin. -
Kinderboekenrecensie
Iedereen aan het voorlezen: kinderboekentips voor de Nationale Voorleesdagen
Het is voorlezen geblazen tijdens de Nationale Voorleesdagen. In de bibliotheek en op school maar natuurlijk ook thuis. Welk boek is geschikt om aan kinderen voor te lezen? Kinderboekenrecensent Jaap Friso tipt voorleesboeken van Nederlandse makers waarin dieren een hoofdrol spelen: een vleermuis, een spin en vogels. -
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft? -
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven? -
PREMIUM
Anne zit sinds 16e in de overgang: ‘Als vrouwen klagen over ongesteld zijn denk ik: had ik dat nog maar”
Geen enkele vrouw ontkomt aan de menopauze. Maar als je er vóór je dertigste in belandt, is dat extra hard, weet Anne (24). ,,Al die opvliegers maken me niet zoveel uit. Maar dat mijn kinderwens me ontnomen is, dát vind ik vreselijk.” Een vervroegde overgang overvalt een op de honderd vrouwen, maar blijft nog vaak onder de radar. Hoogleraar Sharon Lie Fong legt uit wat er aan te doen valt.
-
PREMIUMmet video
Nieuwe Lego-poppetjes hebben diversiteit in gender, etniciteit en fysieke kenmerken: ‘Normaliseert verschillen’
Lego komt met een nieuwe generatie karakters die beter moet aansluiten bij de huidige leefwereld van kinderen. De personages van nu laten een diversiteit in gender, etniciteit en fysieke en mentale kenmerken zien. Zo hebben ze afwijkende ledematen of vitiligo. -
-
-
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht. -
column
Vol goede moed begin je aan het kinderfeestje, snakkend naar een sixpack tripels
Roel Abraham is 51 jaar maar wil dat niet weten, heeft zes kinderen en slechts één vrouw. Rijdt Trabant, stuntelt door het leven en deelt op deze plek zijn belevenissen als vader van een groot gezin.