Volledig scherm
© ANP / Roos Koole

Aantal griepgevallen weer gestegen

De griepepidemie, waar Nederland sinds half december onder gebukt gaat, breidt zich langzaam uit. Volgens onderzoeksinstituut Nivel gingen 105 op de 100.000 mensen afgelopen week naar de huisarts met griepachtige klachten.

Dat is een stijging ten opzichte van de week daarvoor. Toen ging het om 91 zieken op 100.000 mensen. De week daarvoor waren het er 83.

Als twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben, is er officieel sprake van een epidemie. Nederland zit nu voor de zesde week op rij boven deze grens. Huisartsen zien volgens het Nivel vooral jonge kinderen met griepachtige verschijnselen.

Jaarlijks

Griepepidemieën zijn een jaarlijks terugkerend verschijnsel. Gemiddeld duurt zo'n epidemie ongeveer negen weken, maar vorig jaar hield de griepgolf vijftien weken aan. ,,We hebben hoogstwaarschijnlijk de piek nog niet bereikt, het stijgt nog wel een paar weken'', vertelde huisarts en epidemioloog Gé Donkers vorige week.

Het Nivel baseert zich op cijfers van meer dan veertig huisartsenpraktijken door het land. Huisartsen zien momenteel vooral kinderen tot vier jaar op het spreekuur. De griepgolf zorgt ook voor extra drukte in de ziekenhuizen. 

Massaal toegeslagen

Ook in België heeft de griep massaal toegeslagen. Bij de zuiderburen is nu ook officieel sprake van een griepepidemie. De drempel ligt in België wel hoger. In Nederland is sprake van een epidemie als twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen zich bij de huisarts melden met griepklachten. In België moeten het er 141 zijn.

In België raadpleegden 226 griepklanten per 100.000 inwoners afgelopen week een huisarts, laat het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid weten. ,,De intensiteit van de epidemie blijft vooralsnog matig'', zegt het Brusselse instituut erbij.