Afvallen, stoppen met roken: dit vergoedt de verzekeraar
Wie zich heeft voorgenomen om in 2021 écht te stoppen met roken of meer te gaan sporten, kan checken of de zorgverzekeraar hulp biedt. Vanuit de basisverzekering bieden sommige verzekeraars een cursus aan, of korting op hulpmiddelen.
Delen per e-mail
Het beginnen en volhouden van een nieuwe gewoonte is op zichzelf al uitdagend genoeg. Het is dus goed om te weten waar je vanuit je zorgverzekeraar recht op hebt, zodat je alle mogelijke steun krijgt bij het volbrengen van die gezonde voornemens. Wie weet krijg je bijvoorbeeld een gezondheidscursus, of ontvang je korting op hulpmiddelen zoals nicotinevervangers.
Voornemen 1: Ik ga stoppen met roken
Stoppen met roken is misschien wel het meest bekende goede voornemen. Het goede nieuws is dat een zorgverzekering daar zeker bij kan helpen. Iedereen heeft namelijk recht op één stoppen-met-roken-programma per jaar.
Als je daarbij gebruik wilt maken van begeleiding, maak je hiervoor een afspraak met je huisarts. Bij deelname aan zo’n programma krijg je vanuit je basisverzekering ook een vergoeding voor bewezen methoden. Dit zijn zaken als nicotinevervangende middelen, eventuele ondersteunende medicatie vergoed en persoonlijke coaching.
Nog een steuntje in de rug: vanaf 2020 worden de kosten voor het volgen van een stoppen-met-roken-programma niet meer verrekend met je eigen risico. Je hoeft hiervoor dus niets uit eigen zak te betalen.
Voornemen 2: Ik wil een gezonder gewicht
Je zorgverzekeraar kan je op meerdere manieren helpen bij het behalen van een gezonder gewicht. Vanuit je basispakket wordt hulp bij overgewicht vergoed als je gezondheid hierdoor in gevaar komt. Je huisarts kan je gratis verder helpen en een Gecombineerd Leefstijl Interventieprogramma (GLI) voorschrijven. Hierbij krijg je advies en begeleiding bij het creëren van een gezondere leefstijl. De focus ligt hierbij onder meer op gezonder te eten, bewegen en werken aan duurzame gedragsverandering. Het programma neemt twee jaar in beslag. Het eerste jaar is een behandelfase, het tweede een onderhoudsfase.
Iedereen kan daarnaast vanuit de basisverzekering aanspraak maken op 3 uur dieetadvies per jaar. Je wordt hiervoor gekoppeld aan een diëtist die je voedings- en bewegingsgewoonten in kaart brengt, waarna die expert je advies en voorlichting kan geven met een medisch doel in het achterhoofd. Heb je een langer traject nodig? Sluit dan een aanvullende verzekering af die een ruimere vergoeding biedt.
Voornemen 3: Ik ga meer sporten
Je goede voornemen om te sporten valt of staat bij zorgeloos kunnen bewegen. Het kan zijn dat je een sportarts nodig hebt om deze gewoonte weer op te pikken, bijvoorbeeld door een blessure te laten behandelen of onderzoek te doen naar andere oorzaken die het sporten moeilijker maken. Neem voordat je een afspraak maakt eerst even contact op met je zorgverzekeraar om de exacte voorwaarden na te gaan.
Een consult met een sportarts valt onder de basisverzekering. Let wel, de kosten voor dit consult worden van je eigen risico afgetrokken. Dat is ook het geval voor afspraken waarvoor je op basis van het consult verder doorverwezen wordt. Denk hierbij aan een doorverwijzing naar een medisch specialist in het ziekenhuis, voor bijvoorbeeld een bloedonderzoek.
Er is dus veel mogelijk met je basisverzekering, maar let om vervelende verrassingen te voorkomen wél goed op of de dingen die je nodig hebt ten koste gaan van je eigen risico.
Bij deze vind je nog wat andere manieren waarop een zorgverzekering je kan helpen bij het volbrengen van je goede voornemens:
1. Is één stoppen-met-roken-programma voor jou niet genoeg? Of wil je liever een ander soort programma of cursus volgen om te stoppen? Dan kun je bij sommige verzekeraars een vergoeding krijgen vanuit een aanvullende verzekering.
2. Ga na of een EHBO-cursus valt onder je aanvullende verzekering. Het kan zomaar zijn dat je er iemand mee redt in 2021.
3. Zorgverzekeraars beleggen hun geld. Jij kunt bijdragen aan een betere wereld door voor een duurzamere optie te kiezen. Bij De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) kun je nagaan welke verzekeringen het duurzaamst zijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
nog 2 dagen Zo kies je in vier stappen een passende zorgverzekering
Tot en met 31 december is het mogelijk om te veranderen van zorgverzekeraar of zorgverzekering. Hoe pak je dat aan? En waar moet je op letten? Hieronder een korte handleiding hoe je die keuze maakt. -
Bijverzekeren voor bril of lenzen is meestal niet zo slim
Een bril of contactlenzen worden vrijwel nooit vergoed vanuit de basisverzekering. Wil je toch een vergoeding, dan zal je dus een aanvullende verzekering moeten afsluiten. Maar is dat verstandig? -
PREMIUM
vijf inzichten Voel jij je vaak schuldig? Dit kun je daaraan doen
Wat maakt toch dat je je telkens weer schuldig voelt? Schrijver Jannah Loontjens (46) vindt zichzelf vaak tekortschieten en onderzocht wat je aan dat schuldgevoel kunt doen. -
VIDEO Bij grote verzekeraars gaat zorgpremie omhoog, impact coronavirus beperkt
De vier grote zorgverzekeraars schroeven hun zorgpremie volgend jaar omhoog. Bij CZ, VGZ en Zilveren Kruis stijgt de maandpremie van de basispolis met respectievelijk 8,65 euro, 4,50 euro en 3 euro. De impact van het coronavirus valt mee, zeggen de verzekeraars zelf. -
PREMIUM
Wat vertel je kinderen over corona? ‘Lieg niet, maar maak het ook niet te zwaar’
In hoeverre neem je kinderen mee in de verhalen over corona, en wat doe je als ze bang zijn? Dit zijn de adviezen van opvoedkundigen Marina van der Wal en Steven Pont.
-
PREMIUM
Mondhygiënist: ‘Maak geen poetsbeweging met je elektrische tandenborstel’
Lekker van het strooigoed en de chocola aan het snoepen? Mondhygiënist en poetsonderzoeker Martijn Rosema helpt je met tandenpoetsen. -
PREMIUM
Zo zit het Verschillen in premies nemen toe, goed jaar om van zorgverzekering te wisselen
Het eind van het jaar nadert. Dat betekent niet alleen Sinterklaas, Kerstmis en kou, maar ook de jaarlijkse mogelijkheid om over te stappen van zorgverzekeraar. Dit jaar nemen de verschillen in premies toe, verwacht vergelijkingssite Independer. Er valt dus iets te kiezen. -
Handen wassen helpt: coronavirus overleeft 9 uur op de huid
Japanse onderzoekers stellen nieuw bewijs te hebben gevonden voor de noodzaak regelmatig de handen te wassen in de strijd tegen het SARS-CoV-2-virus, dat Covid-19 veroorzaakt.