Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images/iStockphoto

Borstkanker? Neem zelf de regie en zorg dat je de beste informatie hebt

BorstkankermaandAls je borstkanker krijgt, verandert alles: privé en op je werk. Het helpt als je zelf goed weet wat je je behandelaars en je werkgever kunt vragen, zeggen de zussen Sabine Wernars (54) en Saskia Koopmans (57) van Stichting Jij speelt de hoofdrol tijdens deze borstkankermaand. 

Jullie zeggen: vertrouw er niet op dat de arts alles weet wat je nodig hebt. Hoezo niet?
Wernars: ,,Wij zeggen: neem zelf de regie. Zoek informatie over verschillende behandelingen en ga met je arts in gesprek: wat is goed voor mij? Wat wil ik wel, wat niet? Niet alle artsen weten bijvoorbeeld van hyperbare zuurstoftherapie af en van de mogelijkheid daarmee de late gevolgen van bestralingen - pijn, oedeem, roodheid - te behandelen.’’

  1. Zieke baby Pia heeft reddende prik van twee miljoen euro: ‘Niet zeker of aanslaat’

    Zieke baby Pia heeft reddende prik van twee miljoen euro: ‘Niet zeker of aanslaat’

    Het tien maanden oude meisje Pia uit het Belgische Wilrijk, dat lijdt aan een zeldzame erfelijke aandoening, heeft eindelijk het peperdure geneesmiddel Zolgensma gekregen. ,,Woensdag kreeg ze het infuus, er zijn geen bijwerkingen’’, zegt Pia’s moeder. Of het medicijn het leven van het meisje kan redden, moet nu blijken. Duizenden Belgen brachten met een sms-actie de bijna twee miljoen euro bij elkaar die nodig was om de kosten van het medicijn te dekken.