Bang dat je je zorgpremie niet meer kunt betalen? Overstappen kan voordelig zijn
Vergelijkingswebsites verwachten ook dit jaar dat meer mensen voor een andere zorgverzekeraar kiezen. Toch blijkt dat in de praktijk vaak tegen te vallen. Experts leggen uit hoe dat komt en waar je goed aan doet.
Vergelijkingswebsites voorspellen elk jaar dat veel Nederlanders van plan zijn over te stappen. En elk jaar blijkt in januari dat het er minder waren dan verwacht. Het percentage switchers schommelt al jaren tussen de 6 en 7 procent. En voor een deel zijn het dezelfde mensen die jaarlijks kijken of het ergens anders goedkoper kan.
Dit jaar zijn de omstandigheden wat anders: 43 procent van de Nederlanders is volgens onderzoeksbureau Q&A Insight bang volgend jaar hun zorgpremie niet meer te kunnen betalen, 40 procent van de respondenten is van plan zich te gaan oriënteren op een andere zorgverzekering.
In de rubriek ‘zorgverzekeringsmythes’ schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink wekelijks over zorgverzekeringen. Vandaag: met deze tip blijft overstappen geen voornemen en stap je daadwerkelijk over.
Waarom nemen we ons voor om over te stappen, maar doen we dat uiteindelijk niet? ,,Het is een klassiek geval van inertia”, legt gedragswetenschapper Johnny Buivenga uit. ,,Je wilt wel, maar er is altijd wel een reden te bedenken om het níét te doen. Er is iets wat dringender is. Of je bent moe en gaat liever op de bank Netflix kijken.”
Heb je die aanvullende verzekering echt nodig?
Wie geld wil besparen, doet er in elk geval goed aan zijn aanvullende zorgverzekeringen tegen het licht te houden. Dat kan door te kijken hoe veel behandelingen je verzekering vergoedt voor bijvoorbeeld fysiotherapie of de tandarts. En hoe vaak ben je het afgelopen jaar daadwerkelijk naar de fysiotherapeut en de tandarts geweest?
Dat helpt om te bepalen of je die aanvullende verzekering écht nodig hebt. Misschien is een goedkoper pakket voldoende of heb je helemaal geen aanvullende verzekering. Het gevoel dat dat uitzoeken tijdrovend gedoe is, kan verlammend werken. ,,Dat is de reden waarom ik zelf niet overstap”, erkent Buivenga. ,,Maar sta er even bij stil: is het nou écht zo veel werk? Het is meer een idee dat in je hoofd zit. Als je naar een vergelijkingswebsite gaat, ben je in een paar minuten klaar en is uitzoeken een kleine moeite, met grote financiële voordelen.”
Zorgverzekeraars kunnen dit jaar al kiezen voor solidariteit en de premieverschillen tussen polissen daadwerkelijk veel en veel kleiner maken
De gevoelde pijn en de verwachte beloning is volgens de docent aan de Behaviour Change Academy niet groot genoeg. ,,Als er een miljoen euro op het spel staat, ga je het echt wel doen.” De pijn kan dit jaar met de stijgende premies wel groter worden. Toch is het maar de vraag of dit het jaar is om over te stappen.
Concurrentie tussen verzekeraars
De mogelijkheid van overstappen is een mooi idee dat niet altijd even goed uitpakt, stelt Karel Stolper, directeur Zorgverzekeringen van CZ, vast. Het had tussen verzekeraars armpje drukken moeten zijn wie de beste en goedkoopste zorg inkoopt. ,,Uiteindelijk werden vrijwel alle verzekeraars tegen wil en dank meegezogen in een spel waarin goedkope polissen voor gezonde verzekerden steeds belangrijker werden.”
Stolper hoopt dat verzekeraars elkaar niet gijzelen in een ‘prisoners dilemma’. ,,Zorgverzekeraars kunnen dit jaar al kiezen voor solidariteit en de premieverschillen tussen polissen daadwerkelijk veel en veel kleiner maken. Dat is voor iedereen beter, maar wie durft de eerste stap te zetten?”
Nieuwe premies
Zorgverzekeraars moeten uiterlijk zaterdag hun nieuwe premies bekendmaken. De kans is groot dat zorgverzekeraars de kat uit de boom kijken in de hoop dat de concurrent eerder met informatie komt. Maar die kans is klein en dus wordt bij de meeste concerns om een minuut voor middernacht met klamme handen op de knop gedrukt.
,,Denk je als je dit artikel leest: ja, ik wil dit jaar écht overstappen of mijn aanvullende verzekering tegen het licht houden”, vraagt Buivenga. ,,Plan dan nú een specifiek moment in je agenda. Dat is het effectiefst als je dat samen met een ander gaat doen, bijvoorbeeld met je partner. Dat is een extra stok achter de deur.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Inhaalslag jongeren voor HPV-prik: al 160.000 prikafspraken
Een inhaalslag onder jongeren van 19 tot 27 om alsnog een vaccinatie tegen het besmettelijke HPV te halen leverde tot nu toe 160.000 prikafspraken op. Voor de jongvolwassenen is de prik, die zes soorten kanker kan bestrijden, dit jaar gratis. Ze worden ook via sociale media benaderd.Bilthoven -
Zorgverzekeraars: Suggereren dat hoortoestellen en brillen ‘als het ware gratis’ zijn is vorm van misleiding
Voor het einde van het jaar nog even snel de brilvergoeding van je zorgverzekeraar opmaken. In de rubriek zorgverzekeringsmythes schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink wekelijks over zorgverzekeringen. Vandaag: waarom zorgpremie betalen niet hetzelfde is als recht hebben op een bril, gehoorapparaat of fysiotherapie. -
PREMIUM
Remt ontstekingen, helpt tegen misselijkheid en verlaagt cholesterol: shotje gember doet wonderen
Gember als ingrediënt voor thee of een smoothie is populair. En niet voor niets, de Aziatische wortel wordt al eeuwen als heilzaam bij allerlei kwaaltjes beschouwd. Maar wat doet het precies? -
Aanvullende (tandarts)verzekering? Dan mag een zorgverzekeraar je weigeren
Mogen zorgverzekeraars klanten weigeren? In de rubriek zorgverzekeringsmythes schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink wekelijks over zorgverzekeringen. Vandaag: waarom zorgverzekeraars in het belang van bestaande verzekerden geen brandende huizen willen verzekeren. -
Dit is waarom Nederlanders tot de gelukkigste inwoners ter wereld behoren
Door alle onvrede lijkt het af en toe alsof het alleen maar kommer en kwel is, maar Nederlanders behoren tóch tot de gelukkigste inwoners ter wereld. Het land staat op plek vijf in het World Happiness Report 2023. Finland is voor het zesde opeenvolgende jaar het land dat de lijst aanvoert.
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
-
-
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.