Britse onderzoekers: wie weinig beweegt, loopt hoger risico op dood door corona
Wie een grotendeels zittend leven leidt, of anderszins weinig beweegt, loopt een groter risico om te overlijden aan een coronabesmetting. Ook is de kans op een ernstiger ziekteverloop groter, stellen de auteurs van een studie onder bijna 50.000 personen die gisteren verscheen in het vakblad British Journal of Sports Medicine. Het verbaast bewegingswetenschapper Hans Savelberg niets.
Tot dusver werden het mannelijk geslacht, gevorderde leeftijd, suikerziekte, obesitas en hart- en vaatziekten al in verband gebracht met een hogere sterfkans. Daar is een tekort aan beweging nu dus bij gekomen. Mensen die in de twee jaar voor de uitbraak van de coronapandemie fysiek inactief leefden, maken meer kans om te moeten worden opgenomen, om op de intensive care terecht te komen en om te sterven aan de gevolgen van een coronabesmetting, concluderen de onderzoekers.
Alleen een hoge leeftijd of een orgaantransplantatie in het verleden zijn volgens de wetenschappers sterkere indicatoren die een ernstig ziekteverloop voorspellen. Fysieke inactiviteit is volgens de auteurs van de studie erger dan onder meer roken, obesitas of een hoge bloeddruk. Om meer te weten te komen over de variabelen die van invloed zijn op het ziekteverloop, onderzochten de wetenschappers gegevens over 48.440 volwassenen die tussen januari en oktober 2020 in de Verenigde Staten besmet zijn geraakt met het coronavirus. De gemiddelde leeftijd in de groep was 47 jaar. Zo’n 60 procent van de groep bestond uit vrouwen. De gemiddelde body-mass index bedroeg 31, iets boven de drempelwaarde voor obesitas.
Ongezonder
,,Het is een logische conclusie. Mensen die minder bewegen zijn ongezonder. Ze hebben bovendien vaker diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten”, zegt Hans Savelberg, bijzonder hoogleraar academisch onderwijs in beweging aan de Universiteit van Maastricht. ,,Bewegen heeft een positief effect op ons afweersysteem, ook direct al.”
Uit de vergelijking van de data, is naar voren gekomen dat Covid-patiënten die niet of weinig bewegen twee keer zoveel kans lopen om in het ziekenhuis te moeten worden opgenomen, vergeleken met de meest actieve groep. Daarnaast is het risico om op de intensive care te belanden 73 procent hoger, en maken fysiek inactieve patiënten 2,5 keer meer kans om te bezwijken aan Covid-19. Vergeleken met andere patiënten die hun hele leven lang geregeld sporten of bewegen, hebben fysiek inactieve coronapatiënten 20 procent meer kans om te worden opgenomen, 10 procent meer kans om op de ic te belanden en 32 procent meer risico om te overlijden aan Covid-19.
Thuiswerken
Savelberg concludeerde al eerder dat zelfs fitte mensen meer risico op ziektes als diabetes hebben als ze veel zitten. Volgens de expert is het in algemene zin goed om mensen te stimuleren meer te bewegen. ,,Alleen zeggen dat mensen hun gedrag moeten veranderen, is te makkelijk. Het moet ook maar kunnen. Op het werk of bijvoorbeeld met veilige fietsroutes en met een veilig gevoel buiten wandelen als het donker is. Ik zou nu ook niet in de schoenen van de minister willen staan: wil je de sportscholen openen want bewegen is gezond, of is dat juist een plek waar mensen besmet raken?”
Hij merkt dat voldoende bewegen met thuiswerken lastig is. ,,Ik merk het bij mezelf. Het fietsritje naar de universiteit vervalt al. Op de universiteit loop ik zo vijftig meter als ik een kop koffie pak, thuis zet je een paar stappen. Je loopt niet van afspraak naar afspraak, maar je klikt de ene zoommeeting weg en klikt de volgende aan.”
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat. -
PREMIUMVIDEO
Wéér minder vaccins gezet dan gepland: 'Verklein aantal groepen met voorrang'
De voorraad coronavaccins in Nederland begint reusachtige vormen aan te nemen. Al weken op rij worden de prikdoelstellingen bij lange na niet gehaald, mede door onrust rond het AstraZeneca-vaccin. Vandaag komt het kabinet met een aangepaste vaccinatiestrategie. -
Column
Wat zegt een compliment over je postuur? ‘Wat zie je er slank uit’ betekent dat je ‘goed bezig bent’
Onze mentale gezondheid is er nog nooit zo slecht aan toe geweest. Ervaringsdeskundige Eva Breda, ook journalist voor Libelle, onderzoekt in haar columns hoe dat beter kan. Deze week onderzoekt ze zelfbeeld en complimenten geven. -
PREMIUM
Nadert de piek? In de cijfers wijst nog niets daarop
De ontwikkelingen in teststraten en ziekenhuizen geven weinig aanleiding om tijdens de persconferentie van vanavond over snelle versoepelingen te spreken. Het aantal besmettingen blijft hoog, júist bij mensen die risico lopen om op de ic terecht te komen. ,,De piek kán deze maand komen, maar het kan ook langer duren.” -
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing.
-
PREMIUMHemd van het lijf
Dolf Jansen is blij met zijn lichaam: ‘Ik ben afgetraind en dan heb je een magere kop’
In de Mezza-rubriek Hemd van het Lijf vertellen BN’ers over hun gezondheid. Voor Dolf Jansen geen vlees (‘dat is een no-brainer’) en alles wat hij ooit deed op sportgebied was om te janken, behalve hardlopen. ‘Tijdens het trainen discussieer ik in gedachten met Caroline van der Plas.’ -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden. -
PREMIUM
Heeft het zin de penis te verlengen? ‘Partners hebben vooral probleem met gezeur erover, niet de grootte’
Pillen, stretchapparaten, bedenkelijke (en dure) chirurgische ingrepen: sommige mannen hebben heel wat over voor enkele centimeters meer penis. Maar is verlengen echt mogelijk? Wat zijn je opties en waar schuilen de gevaren? We vroegen het aan Piet Hoebeke, uroloog bij het Universitair Ziekenhuis in Gent.