CBS: vrouwen boven 55 krijgen dubbel zoveel mantelzorg als mannen
Vrouwen van 55 jaar en ouder krijgen ongeveer twee keer zoveel hulp van mantelzorgers als mannen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijfert dat 13 procent van de vrouwen en 6 procent van de mannen in de leeftijdsgroepen boven de 55 jaar mantelzorg ontvangt. Onder die noemer vallen uiteenlopende vormen van onbetaalde hulp door familieleden, vrienden, buren of andere bekenden, van hulp bij medische zaken tot autoritjes naar de kapper of de supermarkt.
Met de leeftijd neemt het verschil volgens het CBS verder toe. Van de 75-plussers kreeg 31 procent van de vrouwen en 12 procent van de mannen vorig jaar mantelzorg.
Hoofdsocioloog Tanja Traag van het statistiekbureau vermoedt dat verschillende factoren een rol spelen in het verschil tussen mannen en vrouwen. Zo leven vrouwen gemiddeld langer dan mannen. ,,Zij komen er dus ook vaker alleen voor te staan.” Vrouwen leven bovendien over het algemeen langere tijd met gezondheidsproblemen dan mannen, zowel fysiek als psychisch. Daarvan vermoedt Traag dat het de belangrijkste factor is.
De CBS-onderzoeker wijst er verder op dat uit eerder onderzoek naar voren is gekomen dat vrouwen ontvankelijker zijn voor hulp uit eigen kring. ,,Vrouwen staan gemiddeld ook wat meer open voor gezelschap, troost en afleiding.”
Een verschil in mobiliteit kan ook meespelen, oppert Traag. Dat idee wordt ondersteund door een CBS-publicatie uit 2020, waarin naar voren kwam dat in het jaar daarvoor mannen boven de 55 jaar een stuk vaker een rijbewijs hadden dan vrouwen: 88 procent versus 69 procent. Naarmate de leeftijd vordert, wordt dit verschil alleen maar groter. Van de 75-plussers had op dat moment driekwart van de mannen een rijbewijs en slechts 39 procent van de vrouwen.
Enigszins verrassend is dat uit het onderzoek geen toename van mantelzorg in de afgelopen jaren naar voren komt. De percentages zijn ongeveer gelijk aan die van 2016. Dat geldt ook voor het aantal uren: gemiddeld kregen mensen die mantelzorg ontvingen 17 uur per week dergelijke hulp. Dit is voor mannen en vrouwen gelijk. ,,Dat vind ik wel opvallend, want het heeft de laatste jaren de voorkeur dat mensen langer zelfstandig thuis blijven wonen. Het kan dat het tijdvak waar wij naar kijken nog te kort is om een verandering te zien”, zegt Traag daarover.
Mantelzorg wordt in meer dan de helft van de gevallen (56 procent) geregeld door de kinderen of schoonzoons en -dochters. Daarna volgt de eigen partner (44 procent). Weduwen en weduwnaars doen veel vaker een beroep op hun eigen kinderen en de partners van hun kinderen: zij verzorgen de mantelzorg in acht op de tien gevallen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUM
Stormloop op nieuw obesitasmedicijn door fout bij toelating
Verwarring over een +je bij de toelating van een nieuw obesitasmedicijn zorgde vorig jaar voor een stormloop op Saxenda. Zo’n zesduizend patiënten kregen het middel voorgeschreven, terwijl het voor een uitzonderlijke groep met zwaar overgewicht was bedoeld. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
Niet eerder sinds begin deze eeuw meldden zó veel mensen zich ziek op het werk
Nederlanders melden zich steeds vaker ziek op het werk. Het afgelopen kwartaal bedroeg het ziekteverzuim 5,6 procent. Dat is het hoogste percentage sinds 2000. -
PREMIUMHemd van het lijf
Alex Boogers vindt het onrechtvaardig: 'Mannen die altijd zopen en nu sixpack hebben’
Het schoot Alex Boogers in zijn rug bij het sjouwen van een zwaar tuinbeeld, nu houdt extreme zenuwpijn hem in een rolstoel. ‘Poëtische kwaadaardigheid noem ik het.’ In de Mezza-rubriek Hemd van het Lijf vertellen BN’ers over hun gezondheid.
-
Sherry helpt blinde en slechtziende mensen met dagelijkse taken via app
De 29-jarige Sherry is vrijwilliger voor ‘Be my eyes’; een app die is ontwikkeld om mensen die blind of slechtziend zijn te helpen in het uitvoeren van dagelijkse taken, door middel van videobellen. Vorige week kreeg Sherry haar eerste belletje en hielp zij een slechtziende man met het aanzetten van zijn airco. ,,Het voelde enorm goed. Ik heb iets kleins gedaan dat voor hem enorm fijn is.” -
-
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Terwijl de ambulance wegrijdt sla ik het zoveelste aanbod voor een hapje en een drankje af
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week brengt hij een bijzonder huisbezoek aan mevrouw Gerrits. -
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten?