De voor- en nadelen van HIIT: ‘Het is belangrijk voldoende rust in te bouwen’
Je hebt er misschien al wel eens van gehoord: High Intensity Interval Training, afgekort tot HIIT. Maar wat is HIIT precies? Wat zijn de voordelen? En zitten er ook nadelen aan deze manier van sporten? De experts leggen het uit.
Hidde Lameijer, personal trainer bij Healthy Bastards, is welbekend met HIIT. ,,De naam zegt het al: HIIT is een vorm van hoog intensief trainen met gebruik van intervallen. Je spant je voor korte periodes maximaal in en pakt daartussen korte periodes rust. Je doet bijvoorbeeld een oefening 30 seconden op maximaal vermogen om daarna 15 seconden rust te houden.”
Lameijer ziet in de praktijk dat HIIT toegankelijk is voor bijna iedereen. ,,Wij hebben bij ons in de les mensen van alle niveaus. Iedereen kan op zijn of haar eigen niveau beginnen. Als je net begint met HIIT is het belangrijk het lichaam eerst even te laten wennen aan de intensiteit. Schroef daarna de intensiteit langzaam op.”
Goed voor de stofwisseling
Een groot voordeel van HIIT is dat de trainingen weinig tijd kosten. ,,Een goede HIIT-sessie duurt tussen de 20 en 40 minuten. Kun je langer doorgaan? Dan ben je waarschijnlijk niet hard genoeg aan het werken.” Een ander voordeel is dat HIIT de spiermassa behoudt. ,,Bij duurtrainingen, zoals hardlopen, bouw je geen spieren op, maar kun je, bij een te lange training, zelfs spieren afbreken. Doordat HIIT-sessies kort van duur zijn zal de spiermassa beter behouden worden. Je zult er overigens niet veel spieren mee opbouwen. Daarvoor is krachttraining effectiever.”
Eén HIIT-sessie is vergelijkbaar met een uur tot anderhalf uur hardlopen, als je kijkt naar de verbranding
Ook geeft HIIT een boost aan de stofwisseling. ,,Eén HIIT-sessie is vergelijkbaar met een uur tot anderhalf uur hardlopen, als je kijkt naar de verbranding. Bovendien verbeter je met HIIT heel snel de hart- en longfunctie door die maximaal uit te dagen”, aldus Lameijer.
Goede toevoeging
Volgens onderzoek kan HIIT daarnaast de bloeddruk en het cholesterol verlagen, de insulinegevoeligheid verbeteren en helpen bij het afvallen. ,,Voor patiënten met bijvoorbeeld problemen aan het hart kan HIIT een goede toevoeging zijn aan de behandeling. Ook kan het handig zijn voor patiënten die snel wat fitter moeten worden voor een operatie, om de kans op complicaties te verminderen”, legt Arjan Kokshoorn, sportarts in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, uit.
Zoals bij meer trainingsschema's is het ook bij HIIT mogelijk om overtraind te raken
,,Het kan als sportarts soms moeilijk zijn om de belastbaarheid van een kwetsbare patiënt in te schatten. Bij deze patiënten is het verleidelijk om op een te lage intensiteit te trainen. Wij kunnen vanuit een veilige setting een inspanningstest doen, waarbij we kijken naar de longen, het hart en de fysieke fitheid. Zo kunnen we per patiënt bepalen wat mogelijk is. HIIT is niet de enige effectieve methode voor het verbeteren van de gezondheid, er leiden meerdere wegen naar Rome.”
Neem voldoende rust
HIIT heeft niet alleen maar voordelen volgens Kokshoorn. ,,Zoals bij meer trainingsmethodes is het ook bij HIIT mogelijk om overtraind te raken. Het lichaam gaat dan signalen afgeven dat je te ver gaat. Je raakt vermoeid en voelt je juist minder fit.”
Lameijer sluit zich hierbij aan. ,,Te veel HIIT-training is niet goed, mijn advies zou zijn om niet meer dan drie sessies in de week te doen. Ik vergelijk het altijd met het verven van een huis. Als ik één laag verf aanbreng, moet die eerst drogen voordat ik de volgende laag aan kan brengen. Doe ik dat te snel, dan maak ik de eerste laag verf kapot. Hetzelfde geld voor spieren. Je moet ze voldoende rust geven om ze optimaal te kunnen laten herstellen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
In de Wijkkliniek krijgen ouderen ziekenhuiszorg én werken ze aan terugkeer naar huis
Ouderen die in het Amsterdam UMC op de spoedeisende hulp belanden, worden veelal overgebracht naar de Wijkkliniek: een speciale ziekenhuisafdeling in het verpleeghuis. Dat scheelt de ziekenhuizen honderden opnames per jaar en is bovenal beter voor de gezondheid van de patiënten. -
PREMIUM
Ouderen vaker met onderkoeling in ziekenhuis door valpartijen: ‘Liggen soms uren op de grond’
Op de spoedeisende hulp belanden dagelijks onderkoelde ouderen die na een val urenlang op de grond hebben gelegen. Dat stellen klinisch geriaters en spoedartsen. Ouderen kunnen geen alarm slaan en worden pas laat ontdekt. -
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Slapen we slechter met volle maan? ‘Expert ziet psychologische oorzaken’
Vanavond is het volle maan. Weinigen geloven dat de mens in een wolf kan veranderen bij volle maan, maar veel mensen hebben wél het idee dat ze slechter slapen. Maar klopt dit ook? -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUM
Depressie na feestdagen is heel normaal: ‘Mensen voelen zich in januari gewoon slechter’
De eerste weken na de feestdagen zorgen bij veel mensen voor hevige stemmingswisselingen. Hoe komen we deze januari-dip het beste door? Psychiater Michael van den Boogaard vindt dit hét moment om te praten over depressie: ,,Een tip: verwacht vooral niet te veel van jezelf in deze tijd.”
-
Alles over slaap
Hoe erg is een nacht slecht slapen? Experts leggen uit
Slapen, de meeste mensen doen het het liefst zo lang mogelijk. Iets minder dan een derde van ons leven brengen we slapend door. Maar hoe doe je dat eigenlijk: goed en lekker slapen? In deze rubriek behandelen we allerlei vragen over slaap. Deze week: Kun je gemiste slaap inhalen? -
-
-
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.