Deze psychiater legt uit waarom ons brein ongelukkig is
Hoe komt het dat zoveel mensen in onze moderne samenleving last hebben van depressies en angsten, terwijl we het nog nooit zo goed hebben gehad? Op die vraag geeft de Zweedse psychiater Anders Hansen antwoord in zijn nieuwe boek Het ongelukkige brein.
Toen er nog jagers en verzamelaars rondliepen, liepen zij constant het risico om te sterven door honger, geweld of infectie. Dat de hersenen die situaties registreerden als mogelijk gevaarlijk, was essentieel om te overleven. Dat is ook hoe ons brein ons tegenwoordig beschermt. Volgens Hansen zouden we vanuit dat perspectief naar mentale ziekten als angst en depressie moeten kijken. ,,Hierdoor zien patiënten zichzelf misschien niet meer als ‘kapot’. Al wil het ook weer niet zeggen dat de mens gemaakt is om constant gelukkig te zijn.”
Waarom is de mens niet gemaakt voor constant geluk?
,,Omdat we het dan niet zouden overleven. De hersenen creëren gevoelens en die gevoelens leiden ons naar gedragingen die overleving en voortplanting tot gevolg hebben. Als je je altijd goed voelt, dan stop je met streven. Als jagers en verzamelaars stopten met streven en dus niet meer zochten naar voedsel en hulpbronnen, hadden zij dat niet overleefd. Daarom zijn positieve gevoelens vaak maar van korte duur, zodat daar al snel een verlangen naar meer voor in de plaats komt.”
Anders Hansen (1974) is een Zweedse psychiater, schrijver en spreker. Hij presenteert daarnaast zijn eigen documentaireseries over de mysteries van het menselijk brein. Hansen heeft verschillende bestsellers gepubliceerd en er zijn meer dan 1,4 miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht. Het ongelukkige brein verschijnt in 36 landen.
Welke inzichten heeft u nog meer opgedaan als het gaat om jagers en verzamelaars?
,,Dat ze waren zoals wij. De mens is de afgelopen 20.000 jaar nauwelijks veranderd. De jagers en verzamelaars leefden onder constante dreiging van hongersnood. Dat heeft onze psychologie meer gevormd dan welke religie, politiek systeem of cultuurvorm dan ook.”
,,We zijn nog steeds aangepast aan dat leven. We aten vroeger alle calorieën die we konden vinden, omdat het ons beschermde tegen honger. Nu voedsel makkelijker te verkrijgen is, blijven we eten. Evolutionaire bagage leidt niet alleen tot obesitas en diabetes type 2, maar ook tot veel geestelijke gezondheidsproblemen zoals angst en depressie.”
Waarom hebben zoveel mensen last van angst en depressie?
,,Dat is voor 40 procent genetisch bepaald. Of je die angsten en depressies daadwerkelijk zal ontwikkelen, hangt voor de overige 60 procent af van je omgeving. Krijg je dagelijks genoeg beweging, slaap je goed, en heb je sociale contacten, dan is die kans kleiner. Doe je dat te weinig, ben je kwetsbaar en heb je meer kans op een angststoornis of depressie.”
Welke rol spelen sociale media bij het ontwikkelen of verergeren hiervan?
,,We verliezen onze bescherming tegen angst en depressie doordat we veel tijd op Instagram, TikTok of Twitter doorbrengen. Daarnaast kunnen vooral tienermeisjes zich door sociale media buitengesloten voelen. Sommigen hebben zelfs zelfmoordgedachten. Mijn punt is niet dat social media slecht is of dat je er geen gebruik van moet maken, maar om er voorzichtiger mee om te gaan. Facebook en Instagram geven niet om jouw welzijn.”
Een sterk brein en een sterk lichaam hebben beide andere doelen, schrijft u. Welke doelen precies?
,,Met sterke armen kun je zwaar tillen en met sterke benen kun je hard lopen. Maar een sterk brein houdt niet in dat je niet wordt beïnvloedt door periodes van stress. Je brein doet er namelijk alles aan om je te helpen overleven.”
Wanneer je inziet dat angst een teken is dat het brein juist goed werkt, kan dat een hele geruststelling zijn
Ook als je je mentaal niet zo sterk voelt en je de neiging hebt om je terug te trekken. ,,Dat betekent niet dat het brein niet goed functioneert, ook dan is je brein bezig met overleven. Wanneer je inziet dat angst een teken is dat het brein juist goed werkt, kan dat een hele geruststelling zijn.”
Nog even terug naar constant geluk. Waarom zijn we hier eigenlijk naar op zoek?
,,We zoeken niet naar geluk. We zoeken naar wat op dit moment goed voelt en dat zien we als geluk. Geluk op de lange termijn is iets anders. Het brein is nooit geëvolueerd om gelukkig te zijn, het is geëvolueerd om te overleven.”
Hoe kun je die zoektocht loslaten?
,,Dat is ongelooflijk moeilijk. Het kan helpen om meer te weten te komen over de manier waarop we functioneren en waarom.”
Welke tips en adviezen zou u de lezer geven om de juiste balans te vinden?
,,Als je leert hoe en waarom slaap, beweging en sociaal contact de hersenen beïnvloeden, zul je meer gemotiveerd raken om dat in de praktijk te brengen. Daarom wilde ik dit boek schrijven. Er zit een enorme kracht in deze kennis. We moeten naar onszelf gaan kijken door het perspectief van de hersenen.”
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Altijd trek in iets lekkers als het tegenzit? Deze expert weet hoe je stopt met emo-eten
Cravings, sneukelen, snaaien, snoepen. Woorden genoeg voor het gevoel dat je nú twee zakken chips wilt. In haar boek Help, ik kan het niet laten legt voedingscoach en diëtiste Trees Peersman (48) uit hoe we die vicieuze cirkel tussen emo-eten en het schuldgevoel achteraf doorbreken. -
PREMIUM
Wat zeggen vlekjes en scheurtjes op je teen- en vingernagels over je gezondheid?
Nagels kunnen verschillende afwijkingen vertonen. Maar waar komt die ene vlek opeens vandan? En kunnen die puntjes of verkleuringen wijzen op een onderliggende ziekte? Dermatoloog Reinhart Speeckaert van het Universiteit Ziekenhuis in Gent zet alle nagelaandoeningen op een rijtje. ,,Als er onder de nagel een bruine streep nieuw is of geleidelijk aan groeit, kan er sprake zijn van een verborgen melanoom.” -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
PREMIUM
Grote behoefte aan bloeddonors: hier wordt gedoneerd bloed en plasma voor gebruikt
Er is altijd behoefte aan bloeddonors. En nog meer aan plasmadonors. Wat is het verschil? En wat gebeurt er met het gedoneerde bloed en plasma?
-
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
-
-
PREMIUM
Elleke en Claudia zijn mantelzorgers voor hun moeder: ‘Ze zei: ik snap wel dat je man bij je is weggegaan’
Journalisten Elleke van Duin (56) en Claudia Straatmans (55) combineren hun baan en het runnen van hun gezin met de zorg voor hun moeders. Ze zoeken hun weg in de mantelzorgjungle en vinden troost bij elkaar op de lastige momenten. ‘Ik snap wel dat jouw man bij jou is weggegaan, zegt mijn moeder.’ -
‘Meer verpleegzorg voor ouderen thuis levert veel minder op dan kabinet denkt’
Met verpleegzorg thuis valt honderden miljoenen euro’s minder te besparen dan het kabinet denkt. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van brancheorganisatie Actiz dat maandag verschijnt. Verpleeghuizen zien nu al vijfhonderd senioren per maand op de wachtlijst belanden. Het ministerie van Volksgezondheid houdt echter vast aan de besparing.
2 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerMaartje Kokkeler
Theo Backx