Wie een eetbui heeft, kan controleverlies ervaren: het gevoel hebben niet te kunnen stoppen.
Volledig scherm
Wie een eetbui heeft, kan controleverlies ervaren: het gevoel hebben niet te kunnen stoppen. © Getty Images/iStockphoto

Dit is waarom het eetgedrag van een op de tien 13-jarigen zorgelijk is

Ruim 10 procent van de tieners rond de 13 jaar verliest af en toe de controle over hoeveel zij eten. Ruim een derde van deze jonge pubers is een jongen, zo blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam en het Erasmus MC. Hoogleraar Pauline Jansen licht de bevindingen toe.

 1. Half grammetje kan geen kwaad, of toch wel? Dit doet cocaïne met je lichaam
  PREMIUM

  Half grammetje kan geen kwaad, of toch wel? Dit doet cocaïne met je lichaam

  ,,Een paar lijntjes kunnen geen kwaad”: het gebruik van cocaïne is tegenwoordig ‘normaler’ dan ooit en gebruikers lijken niet wakker te liggen van het geweld dat met de drugshandel gepaard gaat. Maar wat doet cocaïne eigenlijk met je lijf? En is het poeder echt zo’n groot gevaar voor je neusbeentje? Toxicoloog Jan Tytgat legt uit wat er met je lichaam gebeurt nadat je cocaïne hebt gesnoven.
 2. ‘Charcuterie, rood vlees, suiker, zout en alcohol verhogen je risico op dementie’
  PREMIUM

  ‘Charcute­rie, rood vlees, suiker, zout en alcohol verhogen je risico op dementie’

  Één op vijf: zo groot is de kans volgens Alzheimer Nederland dat jij in je leven dementie krijgt. Acteur Chris Hemsworth ontdekte dat hij drager is van het Alzheimer-gen en past om het risico op de ziekte te beperken zijn levensstijl aan. ,,Wat je eet of drinkt, beïnvloedt effectief de ontwikkeling van dementie”, vertelt Jan Steyaert, wetenschappelijk medewerker bij Dementie Vlaanderen.