Foto ter illustratie. Mensen met borderline worden onder meer behandeld met (cognitieve) gedragstherapie. Na een succesvolle behandeling kan de diagnose komen te vervallen.
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. Mensen met borderline worden onder meer behandeld met (cognitieve) gedragstherapie. Na een succesvolle behandeling kan de diagnose komen te vervallen. © Getty Images

Emoties tien keer sterker beleven: zo ontstaat borderline en zo voelt het om het te hebben

Manipulatief, onbetrouwbaar en suïcidaal: het zijn veelgehoorde vooroordelen over mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS), waardoor zij zich vaak eenzaam en onbegrepen voelen. Wat is borderline precies? En hoe voelt het om borderline te hebben?

  1. 1 op de 10 heeft chronische nierschade: dit hebben je nieren nodig om gezond te blijven
    PREMIUM
    Dag van de nier

    1 op de 10 heeft chronische nierschade: dit hebben je nieren nodig om gezond te blijven

    Zonder dat we het doorhebben, zijn onze nieren hard aan het werk. Ze regelen onder meer de verwijdering van afvalstoffen uit ons lichaam. Zo’n 10 procent van de Nederlanders heeft chronische nierschade, maar veel mensen ervaren pas klachten als de beschadiging al groot is. Soms is een donornier de enige oplossing. Silke Oude Aarninkhof (28) stond haar nier af aan haar zusje Berber (26).