Esther Vos doet mee aan Steptember, een maand durende sponsoractie waarbij mensen met (zoals Esther) en zonder cerebrale parese in beweging komen voor deze aandoening.
Volledig scherm
PREMIUM
Esther Vos doet mee aan Steptember, een maand durende sponsoractie waarbij mensen met (zoals Esther) en zonder cerebrale parese in beweging komen voor deze aandoening. © Jan Kok | Boomerang Fotografie

Esther (33) heeft last van vervelende spasmes, toch leerde ze ermee leven: ‘We vergeten soms dat ik het heb’

Esther Vos (33) heeft al haar hele leven last van spasmes, ofwel cerebrale parese. Dat betekent dat ze het voorzichtiger aan doet. Haar lichaam functioneert immers niet zo goed. Zoals toen haar linkerknieschijf, uiterst pijnlijk, uit de kom vloog. Maar Esther heeft ermee leren omgaan en ze besloot zelfs naar een sportschool te gaan. ,,Het was spannend. Ik dacht dat ze alleen mijn handicap zagen.”

  1. Hans (52) kreeg vijf jaar geleden een hartstilstand en raakt het internet met zijn tatoeage én boodschap

    Hans (52) kreeg vijf jaar geleden een hartstil­stand en raakt het internet met zijn tatoeage én boodschap

    ‘08 oktober 2016 hield mijn hart op met kloppen. Die dag had ik zoveel geluk’, met die woorden opende Hans Rhebok vorig weekend een LinkedIn-bericht. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar het is precies hoe Hans terugkijkt op die zwarte dag met een gouden randje. Hij had dan wel dood kunnen zijn, maar hij lééft nog. En dat is dankzij reanimatie en AED. De gebeurtenis zette hem aan het denken en inmiddels maakt hij zich hard voor meer AED’s en reanimatiekennis in Nederland. En de boodschap die hij daarover deelt op LinkedIn werd breed ontvangen.
  2. ‘Uitbehandelde’ Emma (20) herstelt van psychische klachten en inspireert anderen: ‘Er is altijd hoop’

    ‘Uitbehan­del­de’ Emma (20) herstelt van psychische klachten en inspireert anderen: ‘Er is altijd hoop’

    Uitbehandeld was ze. Als 17-jarig meisje werd Emma (nu 20) uit de psychiatrische crisisopvang gezet. Haar behandelaars konden niets meer voor haar en haar depressie, eetstoornis en verslaving doen. Emma besloot al haar hoop bij elkaar te schrapen en het toch nog één keer te proberen. Met resultaat: drie jaar later is Emma klaar met haar behandeling en in opleiding tot ervaringsdeskundige in de psychiatrie. Voor het eerst besluit ze op LinkedIn iets te delen over de ervaring die haar daar bracht.