De stofjes helpen niet om slimmer te worden en om het geheugen te verbeteren.
Volledig scherm
De stofjes helpen niet om slimmer te worden en om het geheugen te verbeteren. © Shutterstock

Experts: geheugenpillen werken niet en zijn zonde van het geld

Voedingssupplementen waarvan fabrikanten beweren dat ze de gezondheid van onze hersenen verbeteren en beschermen tegen vergeetachtigheid of Alzheimer zijn zonde om geld aan uit te geven. Reden? Volgens een internationaal team experts, verenigd in de Global Council on Brain Health, is er geen enkel bewijs dat bepaalde vitamines of extracten van bijvoorbeeld de Japanse notenboom Ginkgo Biloba helpen. 

De GCBH ging op onderzoek uit, omdat de verkoop van zogenoemde geheugensupplementen alleen al in de Verenigde Staten in tien jaar tijd verdubbelde. Ook in andere landen staan de schappen tegenwoordig vol met potjes, flesjes en doosjes pillen waarop staat dat ze de hersenen een boost geven of de breinfuncties stimuleren. Onzin, stelt de gezondheidsorganisatie. In een uitgebreide publicatie doet de club uit de doeken dat de bewijzen voor werking van de stofjes ‘er gewoon niet zijn’. ,,Ze helpen in geen geval oudere mensen om hun geheugen goed te houden en kunnen in te hoge concentraties mogelijk zelfs schadelijk voor de gezondheid zijn.”

De experts stellen in hun rapportage ook dat de stofjes ‘op geen enkele manier de ontwikkeling van dementie vertragen’. Wel zijn ze enigszins positief over de vitamines B9 en B12. Die lijken een beetje te helpen bij met name concentratiestoornissen. De GCBH adviseert mensen die toch ‘hersenboosters’ willen innemen ,eerst hun arts te raadplegen en hoe dan ook gezond te eten. ,,Dat helpt altijd nog beter dan die duistere middelen.” 

Toekomst

De club wil de stofjes in geen geval verbieden, maar spreekt vooral waarschuwende woorden en kondigt aan meer onderzoek te gaan doen naar de middelen. Hoewel de uitkomst daarvan in de toekomst ligt, is nu al duidelijk dat de werking op de langere termijn van bijvoorbeeld Omega 3-vetten, caffeïne, het co-enzym Q10 en Ginkgo Biloba uiterst klein zal zijn. 

Volgens de Britse professor Linda Clare, lid van de GCBH, wordt steeds meer reclame gemaakt voor de breinverbeteraars. ,,De marketingmachine draait op volle toeren, maar zonder enige vorm van bewijs.” Ze pleit voor het uitgebreid testen van de middelen. ,,Net als bij reguliere medicijnen. Nu ligt alles zonder onderzoek in de winkels.”

Clare denkt niet dat fabrikanten van de middeltjes daarop zitten te wachten. ,,Dergelijke onderzoeken zijn duur en daarmee financieel onaantrekkelijk voor de makers. Dus investeren ze bewust niets in research. Ook omdat hun producten met slimme marketing toch wel worden gekocht.” De GCBH stelt in de publicatie dat het enige wat momenteel kan helpen bij het voorkomen van dementie bepaalde medicijnen tegen een hoge bloeddruk zijn.

foto ter illustratie
Volledig scherm
foto ter illustratie © Shutterstock