Volledig scherm
PREMIUM
Laila Saveur (l) met oefentherapeut Mensendieck Estelle Schatorié die haar vroeg haar balletdroom niet op te geven. © Koen Verheijden

Geef je droom nooit op, leerde Laila (24) na haar coma

Comapatiënt Laila Saveur (24) danst weer na een zwaar ongeluk waarbij ze haar nek breekt, in coma raakt en wordt opgegeven. In de voorstelling ‘Dromen vangen’ beeldt ze die nachtmerrie uit met haar oude balletgroep.Estelle Schatorié:

,,Ik vraag mijn revalidatiepatiënten altijd: Stel dat je morgen opstaat en er gebeurt een wonder, wat zou dat dan zijn? Op dat wonder richten we ons vervolgens. Mensen durven niet meer te dromen, ze geven het vaak op. Ik zeg: blijf zoeken naar de mogelijkheden. Soms betrek ik de oude setting van een patiënt bij het revalidatieproces. Bij de één kan dat een paard zijn, bij Laila was dat haar dansklas. Zo zorgen we dat ze in de verbinding blijft, dat motiveert in het herstel. Revalideren bestaat niet alleen uit lichamelijk ongemak, maar voor een groot deel uit de verwerking van je emoties. Kun je accepteren wat je niet kunt? Durf je het aan te gaan? In de groep te staan?” 

  1. Zieke baby Pia heeft reddende prik van twee miljoen euro: ‘Niet zeker of aanslaat’

    Zieke baby Pia heeft reddende prik van twee miljoen euro: ‘Niet zeker of aanslaat’

    Het tien maanden oude meisje Pia uit het Belgische Wilrijk, dat lijdt aan een zeldzame erfelijke aandoening, heeft eindelijk het peperdure geneesmiddel Zolgensma gekregen. ,,Woensdag kreeg ze het infuus, er zijn geen bijwerkingen’’, zegt Pia’s moeder. Of het medicijn het leven van het meisje kan redden, moet nu blijken. Duizenden Belgen brachten met een sms-actie de bijna twee miljoen euro bij elkaar die nodig was om de kosten van het medicijn te dekken.