Het wordt kouder en natter, wat als je in het donker buiten wilt sporten?
We moeten meer bewegenWe moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 2: wat als je in het donker buiten wilt sporten?
Het wordt kouder en natter. En met het ingaan van de wintertijd afgelopen zondag, is het ’s middags ook nog een uur eerder donker. ,,Deze redenen worden vaak gebruikt om niet te gaan sporten”, weet gedragswetenschapper en sportcoach Johnny Buivenga. ,,Wat in deze periode ook meespeelt is dat de zwembroek of bikini binnenkort niet aan hoeft. Hoewel ik esthetiek niet de beste reden vind om te gaan sporten, luidt de uitspraak: summer bodies are made in winter.”
Buitensport populairder dan ooit
Met de naderende winter is het naïef om te denken dat iedereen buiten blijft sporten, erkent Edouard Leeuwenburg, van sportplatform OneFit. ,,Toch is buitensporten populairder dan ooit. Buitensporten was het eerste dat mensen na de lockdown weer konden doen.” De spinfietsen zijn inmiddels weer naar binnen verplaatst, maar HIIT, flowyoga en vooral bootcamp blijven geschikte buitensporten. ,,Ik verwacht dat die ook in de herfst en winter populair blijven.”
Buiten sporten is veel lekkerder. Je ziet de zon opkomen of ondergaan en al je zintuigen worden geprikkeld
Bootcamp-trainer Jamal Feddou van De Wolf Gym ziet zijn groepen na de zomer juist groter worden. ,,Buiten sporten is veel lekkerder”, zegt de trainer die zijn trainingen jaren geleden al van binnen naar het strand verplaatste. ,,Je ziet de zon opkomen of ondergaan. Al je zintuigen worden geprikkeld. Zo train je niet alleen je lichaam, maar ook je geest. Het geeft rust in je hoofd en ik zie mensen vertrekken met een glimlach op hun gezicht.”
Hoe vaak regent het écht?
Regen geeft snel een vertekend beeld. Omdat je denkt dat het vaak regent, zie je eerder het vieze weer dat je standpunt bevestigt. Dat is de zogenoemde confirmation bias. Dus elke keer als je naar buiten kijkt en het is vies weer, denk je: zie je wel. Maar alle keren dat het mooi weer is, tel je niet mee. Buivenga: ,,Het is hetzelfde als wanneer iemand je belt en je zegt: ik moest nét aan je denken. Dat is ook zo, maar alle keren dat je aan die persoon dacht en die niet belde, ben je vergeten.”
De ervaring leert dat het niet vaak zó hard regent dat je niet kunt sporten
Je eigen ervaring is de beste manier om een beeld in je hoofd te ontkrachten. ,,Dus doe een realitycheck: tel het aantal keren dat het níét regent. Of zoek op hoeveel neerslag er in Nederland daadwerkelijk valt. De ervaring leert dat het niet vaak zó hard regent dat je niet kunt sporten.”
Bootcamp is de nieuwe voetbalclub
Volgens Feddou motiveert het om samen te gaan sporten. ,,Mensen maken hier nieuwe vrienden. Wat vroeger de voetbalclub was, is tegenwoordig bootcamp.” Het groepsgevoel is zo sterk, dat mensen er onderdeel van willen worden. ,,Als mensen langslopen denken ze eerst: wat is dat? Na een paar keer komen ze dichterbij en de week erna doen ze mee. Zo aanstekelijk is het.”
Regen is misschien niet prettig, maar stel je die warme douche na het sporten voor
Het sociale aspect kan zeker motiveren, benadrukt Buivenga. Plan daarom aan het einde van je les met elkaar de volgende les. ,,Je zegt minder snel af als je weet dat er mensen op je staan te wachten.” Feddou wacht zijn sporters op met een enthousiaste lach. ,,Als iemand met een chagrijnig gezicht voor een groep staat, denk je de week erna toch niet: yes, zin om weer te gaan.”
Lekker gevoel na sporten
Kun je ondanks alle tips toch niet van de bank afkomen? ,,Stel je zelf dan de vraag: hoe voel ik me als ik straks van sporten terugkom”, zegt Buivenga. ,,Visualiseer terwijl je op de bank ligt hoe lekker je je voelt als je terugkomt. En: vind ik het echt zo erg om nat te regenen? Regen is misschien niet prettig, maar stel je die warme douche na het sporten voor.” Heb je een keertje écht geen zin en ga je niet? ,,Prima, gun jezelf dat. Plan wel meteen een nieuwe sportafspraak in.”
Bekijk hieronder onze video’s over gezondheid:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tienduizenden kinderen hebben mogelijk astmasymptomen door koken op gas
Koken op een gasfornuis leidt bij tienduizenden kinderen in Nederland tot astmasymptomen. Dat concluderen twee Europese organisaties onder meer gebaseerd op onderzoek van TNO. Gaskookplaten produceren stikstofdioxide, koolmonoxide, ultrafijnstof en andere schadelijke stoffen die voor ernstige gezondheidsklachten kunnen zorgen. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Sportwereld woest om nieuwe coronamaatregelen: ‘Dit is een totale lockdown van de amateursport’
Ook de sportwereld ontkomt niet aan de nieuwe coronamaatregelen die demissionair minister-president Mark Rutte vanavond aankondigde. Het coronatoegangsbewijs moet worden gevraagd bij sportclubs vanaf 18 jaar. Jeugdactiviteiten voor onder de 18 jaar worden uitgezonderd. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUM
Waarom knuffelen goed is voor je zelfvertrouwen én gezondheid
Het is wetenschappelijk bewezen: knuffelen is goed voor een mens. Het zet hormonen in werking die zorgen voor hechting en gevoelens van warmte en veiligheid. Hoogleraar psychologie Sander Koole (51) legt uit hoe dat zit.
-
We moeten meer bewegen
Hoe vind je de sport die het beste bij je past als je geen dure kleding en abonnementen wil?
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 1: wat als je geen dure kleding en abonnementen wil? -
-
-
PREMIUMDag van het Handschrift
Met hand schrijven is goed voor je hoofd: ‘De rest van het leren gaat er ook door vooruit’
Vroeger schreven we met de hand, nu gaan alle schrijfsels via een toetsenbord. Jammer, want met de hand schrijven is goed voor de creativiteit, de fijne motoriek en je geheugen. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.