Ik ben verkouden: hoe weet ik of ik corona heb?
Wie een snotneus krijgt in tijden van corona, staat er spontaan toch even bij stil: zou ik het hebben? Tijd dus om de symptomen nog eens op te noemen, samen met een aantal richtlijnen.
Delen per e-mail
Een verkoudheid is de meest voorkomende infectieziekte bij mensen. Volwassenen krijgen die gemiddeld twee tot drie keer per jaar, terwijl kinderen jaarlijks gemiddeld zes tot twaalf keer verkouden kunnen worden. Ook Covid-19 is een virusziekte die de luchtwegen infecteert. Het grote verschil is dat het nieuwe coronavirus momenteel wereldwijd snel om zich heen grijpt en het lichaam nogal kan belasten als het de vrije loop wordt gelaten. Hoe bepaal je nu of het om een verkoudheid of om corona gaat?
Verkoudheid of corona?
Als je alleen hoest en verder geen symptomen vertoont, komt dat waarschijnlijk niet door het coronavirus. Heb je alleen een snotneus, dan ben je waarschijnlijk verkouden. Andere symptomen van een verkoudheid zijn keelpijn, hoofdpijn en soms spierpijn. Volwassenen ontwikkelen bij een verkoudheid zelden koorts, bij kinderen kan het wel voorkomen.
De meest voorkomende symptomen van Covid-19 zijn (hoge) koorts en hoesten, aldus onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Andere mogelijke symptomen zijn kortademigheid, vermoeidheid en slijm ophoesten. Onderstaande lijst van de WHO somt de belangrijkste symptomen van Covid-19 en een verkoudheid nog eens op in de mate dat ze voorkomen. Ook griep- en stresssymptomen zijn in de tabel opgenomen.
Onderzoek
Onderzoek van de universiteit van Zuid-Californië (USC) bij 55.924 Chinese coronapatiënten bracht recent aan het licht dat er een vaste volgorde van de eerste Covid-19-symptomen lijkt te bestaan. Zo zouden coronapatiënten eerst koorts ontwikkelen en vervolgens pas beginnen te hoesten. Die volgorde wijkt slechts licht af van andere aandoeningen aan de luchtwegen, maar kan dus mogelijk Covid-19 helpen op te sporen.
Toch is voorzichtigheid geboden. Niet alle coronapatiënten vertonen immers dezelfde symptomen. Hoe zwaar iemand getroffen wordt door de longziekte Covid-19 verschilt ook enorm van persoon tot persoon. Sommige dragers van het virus vertonen zelfs helemaal geen symptomen.
Wel is het zo dat zowel het nieuwe coronavirus als de verkoudheidsvirussen opduiken in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Beide kunnen dus doorgegeven worden door te praten, niezen of hoesten, of door contact via handen en voorwerpen. Denk aan een deurknop, bijvoorbeeld: wanneer iemand na het vastpakken van een besmette deurklink zijn mond, neus of ogen aanraakt, kan die zelf ook besmet raken.
Hygiëne
Daarom blijft het uiterst belangrijk om je handen en spullen regelmatig te wassen of te ontsmetten. Dit kan het aantal virusdeeltjes drastisch doen dalen. Voldoende afstand houden van elkaar is een andere manier om te proberen te voorkomen dat virussen doorgegeven worden.
Vertoon je symptomen zoals koorts, hoesten en kortademigheid? Dan bestaat de kans dat je drager bent van het nieuwe coronavirus. In dat geval raden de gezondheidsautoriteiten aan om je huisarts te bellen en je klachten te vermelden. Blijf zeker thuis als je ziek bent. De dokter zal verder advies geven en jou testen of je doorverwijzen naar een testcentrum als hij vermoedt dat je Covid-19 hebt.
Bekijk hieronder al onze video's over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Strengere eisen aan kwaliteit psycholoog nodig’
Psychologen zijn vaak niet of onvoldoende toegerust voor hun taak. Dat zeggen de voorzitters van beroepsverenigingen voor psychologen. Ze willen dat binnen tien jaar elke zelfstandig behandelend psycholoog in Nederland aan dezelfde minimumeisen voldoet als een arts. -
PREMIUMHandleiding
Wat mannen én vrouwen moeten weten over de penis: tien weetjes
Veel mannen zijn ontevreden over hun penis. In de net verschenen Nederlandse vertaling van De penis vertelt de Noorse uroloog Sturla Pilskog wat iedereen erover zou moeten weten. -
PREMIUM
Mondhygiënist: ‘Maak geen poetsbeweging met je elektrische tandenborstel’
Lekker van het strooigoed en de chocola aan het snoepen? Mondhygiënist en poetsonderzoeker Martijn Rosema helpt je met tandenpoetsen. -
Diederik Gommers: ‘Als het helpt dat ik een filmpje maak waarin ik vaccin neem, doe ik het’
In navolging van onder meer Bill Clinton en George W. Bush geeft ook landelijk ic-voorzitter Diederik Gommers aan zich best voor de camera te willen laten vaccineren. Het OMT-lid vindt dat iedereen voor zichzelf moet beslissen over de vaccinatie, maar als het helpt iemand over de streep te trekken, wil hij het best publiekelijk doen, vertelt hij in de podcast Vraag het Gommers van BNR Nieuwsradio. -
PREMIUM
Drogen je lippen juist uit van lippenbalsem? Acht vragen over het populaire stickje
Hebben onze lippen behoefte aan lippenbalsem? Acht vragen en antwoorden over dat populaire stickje in je tas.
-
PREMIUM
Max had een tekort aan testosteron: ‘Mijn jaren als zombie vlogen voorbij’
Elke keer als journalist Max Moszkowicz (41) in de spiegel keek, zag hij een vermoeide, vadsige man. Om de confrontatie met zichzelf aan te kunnen, leefde hij lange tijd in een roes van alcohol. Tot hij besloot: dat moet anders. -
PREMIUM
Droge keel, verstopte poriën en sneller ademen: dit gebeurt er achter je mondkapje
Al twee maanden verbergen we ons gezicht achter een masker. Welke gevolgen heeft het dragen ervan op onze gezondheid en geest? En wat als het kapje weer af kan? -
Aanvullend verzekeren? De verzekeraar wordt steeds strenger
De meeste aanvullende zorgverzekeringen blijven volgend jaar gelijk aan dit jaar. Maar er zijn grote verschillen in premie; goed vergelijken kan honderden euro’s aan premie schelen.