Volledig scherm
PREMIUM
De Hersteld Hervormde Gemeente in Staphorst is tegen vaccinatie omdat ziekte en gezondheid in Gods hand is, volgens de geloofsgemeenschap. © Dreamstime

'Inenten is ingrijpen in Gods handelen'

De vaccinatiegraad in Nederland daalt al drie jaar op rij. De overheid wil die zorgwekkende trend een halt toeroepen. Een van de maatregelen is het geven van betere voorlichting. Maar hoe krijg je de vaccinatiegraad in ‘Biblebelt’ gemeenten omhoog? In sommige gemeenten stijgt de vaccinatiegraad mondjesmaat, maar er blijven conservatieve gebieden achter. ,,Er is geen enkel religieus argument om wél te vaccineren!”

,,We mogen niet op de stoel van God gaan zitten. God gaat over ziekte en gezondheid. Niet wij,” spreekt ouderling Jacob Mussche van de Hersteld Hervormde Gemeente in Staphorst streng. Met deze woorden lijkt het een schier onmogelijke taak voor de gemeente Staphorst om de vaccinatiegraad omhoog te stuwen. Ouderling Mussche is onverbiddelijk: ,,Inenten gebeurt met ziekteverwekkers. Dat we op die manier proberen om ziektes te voorkomen, dat is ingrijpen in Gods handelen.”