Inspectie Gezondheidszorg onderzoekt mogelijk gesjoemel met QR-codes door artsen
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd onderzoekt mogelijk gesjoemel met QR-codes. Een klein aantal artsen in ons land wordt ervan verdacht, mogelijk tegen betaling, ongevaccineerde patiënten aan een geldig bewijs van inenting te hebben geholpen, laat de dienst aan deze site weten.
Door de handelwijze van de verdachte artsen zouden mensen die zich niet laten vaccineren toch over een geldige QR-code in de Coronacheck-app beschikken. Om wat voor bedragen het daarbij gaat, is niet bekend. ,,Wij hebben enkele zorgverleners in onderzoek. Het is niet duidelijk welke bedragen ermee gemoeid zijn’’, zegt woordvoerder Mariël van Dam naar aanleiding van berichtgeving door de Telegraaf.
De inspectie zou naar eigen zeggen onderzoek naar ‘minder dan vijf’ artsen hebben ingesteld, na meldingen over de gang van zaken, aldus de woordvoerder. Niet ingeënte personen zouden door de artsen doelbewust als gevaccineerd zijn aangemeld bij het RIVM. Er wordt rekening gehouden met de mogelijkheid dat het hierbij om artsen gaat die zelf tegen de invoering van de coronapas zijn.
Risico voor volksgezondheid
De handelwijze van de artsen wordt door de inspectie als ‘risico voor de volksgezondheid’ bestempeld en keurt deze af. ,,Als het waar is’’, plaatst Van Dam als kanttekening. Hoeveel patiënten erbij betrokken zijn, laat de dienst in het midden. Er worden geen details bekendgemaakt hangende het onderzoek, dat al meerdere weken loopt. Het verzamelen van bewijs tegen de artsen blijkt lastig.
Voor het onderzoek zijn de verklaringen van beide partijen nodig, waarbij de ontkenning van één van beiden een zaak bemoeilijkt. ,,Er zijn meerdere mogelijkheden, maar het bewijzen is lastig’’, klinkt het. Zo mag er geen informatie worden uitgelokt. De arts hoeft niet te verklaren over de patiënt, terwijl de mogelijk betrokken patiënt geen medische informatie hoeft te verstrekken.
Online handel
Het ministerie van Volksgezondheid meldde vorige week aangifte te zullen doen tegen een website waarop gehandeld wordt in gekopieerde QR-codes. Daarbij gaat het om legitieme codes, die door de gebruikers aan anderen worden aangeboden. Die gekopieerde codes worden gebruikt in een nagemaakte app. Aanbieders delen ook hun initialen en geboortedata, mochten de nieuwe gebruikers daarop worden gecontroleerd.
,,Het aanschaffen van een QR-code die niet van jou is, of het gebruiken van een QR-code die niet van jou is, is strafbaar. Het verstrekken van jouw eigen QR-code aan anderen is ook strafbaar. En dus doen we aangifte als we zien dat QR-codes op grote schaal worden aangeboden”, laat het ministerie weten. Het is niet bekend hoeveel mensen hiervan gebruik hebben gemaakt. De betreffende website is inmiddels offline.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit doet sporten op een lege maag met je gezondheid
Het internet staat vol met claims over sporten op een lege maag. Volgens de één is het een wondermiddel om mee af te vallen, volgens de ander zou het weinig verschil maken of juist schadelijk zijn voor de gezondheid. Wat zijn de voordelen en de nadelen? De experts leggen het uit. -
PREMIUM
Anita (64) laat mooie supermarkten in Nederland links liggen: ‘Betaal liever enkel voor het product’
De inflatie is op het hoogste niveau sinds meer dan veertig jaar. En dat merken we onder meer in de supermarkt. Anita Heimans (64) gaat het liefst naar Duitsland, waar je puur voor de producten betaalt en niet voor de mooie inrichting van een winkel. -
Tientallen Nederlanders verdacht van fraude met vaccinatiebewijzen in Duitsland
De Duitse politie heeft ruim 30 Nederlanders in beeld die met vervalste vaccinatiebewijzen een Europees coronacertificaat probeerden te bemachtigen bij apotheken vlak over de Nederlandse grens in Limburg. -
PREMIUM
In de Wijkkliniek krijgen ouderen ziekenhuiszorg én werken ze aan terugkeer naar huis
Ouderen die in het Amsterdam UMC op de spoedeisende hulp belanden, worden veelal overgebracht naar de Wijkkliniek: een speciale ziekenhuisafdeling in het verpleeghuis. Dat scheelt de ziekenhuizen honderden opnames per jaar en is bovenal beter voor de gezondheid van de patiënten. -
Dit buurland houdt verkeersboetes in op het salaris van wanbetalers
België kan onbetaalde boetes nu nog makkelijker innen door de bedragen rechtstreeks van het salaris van de overtreder in te houden, of zelfs door het voertuig van de overtreder aan de ketting te leggen.
-
Schoonmaaktip van de week
Met deze tips bespaar je een hoop geld en heb je ook nog eens lekker zachte handdoeken
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: handdoeken. -
-
-
PREMIUMDe dag van...
Gen is als handleiding voor bouwen van auto: als er ernstige fout in staat heb je meer risico op kanker
Voor evolutie zijn foutjes in het DNA nodig. Maar foutjes kunnen ook leiden tot ziektes, waaronder kanker. Universitair hoofddocent Maaike Vreeswijk uit Alphen legt uit dat het vinden van die foutjes niet automatisch betekent dat je meer risico loopt om kanker te krijgen. -
Onderzoek: vrouwen hebben twee keer grotere kans op bijwerking coronavaccin
Vrouwen hebben een grotere kans om last van een bijwerking te krijgen na hun coronavaccinatie dan mannen. Het verschil tussen mannen en vrouwen is het grootst na de eerste prik, aldus bijwerkingencentrum Lareb.