Je kind een beugel? Wees snel, want verzekeraar heeft vaak wachttijd van een jaar
Heeft je tiener mogelijk een beugel nodig? Ook als er nog geen haast bij is, is het slim om alvast te beginnen met aanvullend verzekeren. Wie daar op tijd mee begint, hoeft over het algemeen namelijk het minst uit eigen zak bij te betalen. Experts Suzanne Löwik van de onafhankelijke vergelijker Pricewise en Bas Knopperts van vergelijker Independer leggen uit hoe dit zit.
Delen per e-mail
Het beste moment om te beginnen met bijverzekeren, is wanneer de tandarts aangeeft dat je zoon of dochter ooit een beugel nodig gaat hebben. Meteen beginnen met het uitzoeken van de juiste verzekering is belangrijk, omdat ongeveer de helft van de verzekeraars een wachttijd van een jaar hanteren. ,,Dat houdt in dat je bij die verzekeringen het eerste jaar nog geen gebruik kunt maken van bepaalde vergoedingen”, legt Knopperts uit.
Wachttijd
Controleer of de verzekering die jouw voorkeur heeft een wachttijd hanteert, adviseren de deskundigen. Als dat zo is, kun je jezelf een buffer geven door voor het volgende jaar alvast je zorgverzekering aan te passen. ,,Vaak kun je het traject dan namelijk nog wel even uitstellen”, aldus Knopperts. ,,En als je het jaar daarop bij dezelfde verzekeraar blijft, kun je dan dus wel gebruik maken van de dekking.”
De wachttijd is één van de belangrijkste voorwaarden voor een zorgverzekering met een dekking voor orthodontie. ,,En die voorwaarde heeft ook een goede reden”, aldus Löwik. ,,De wachttijd is er eigenlijk omdat mensen de orthodontieverzekering vaak alleen afsluiten als ze er ook echt gebruik van gaan maken. Daardoor zien verzekeraars kosten erg oplopen.”
Orthodontist
Naast het nagaan of er een wachttijd geldt, is het belangrijk om een beeld te krijgen van de factoren waaraan jouw aanvullende zorgverzekering moet voldoen. ,,Het loont om eerst een offerte op te vragen bij een orthodontist”, zegt Löwik. Die offerte biedt je een duidelijk beeld van de geschatte kosten en de lengte van het traject. ,,Zo kun je beslissen welke verzekering hier het beste op aansluit.”
De wachttijd voor orthodontie is een belangrijke voorwaarde voor een aanvullende zorgverzekering, maar er zijn nog meer factoren die bepalen welke verzekering het beste bij je gezin past. Met deze tips van de experts kun je besparen:
1. Voor orthodontie ben je vaak eenmalig verzekerd. Dit betekent dat je bijvoorbeeld niet ieder jaar opnieuw een vergoeding krijgt van 2000 euro, maar dat de vergoeding voor de gehele looptijd geldt. Onthoud dat het eerste jaar van het traject vaak het duurst is, vanwege het aanmeten van de beugel.
2. Let goed op de dekking die de verzekering biedt. Worden bijvoorbeeld 100 procent van alle kosten gedekt totdat het limiet van 2000 euro is bereikt? Of krijg je 75 procent van alle kosten vergoed totdat de verzekeraar in totaal 3000 euro heeft uitbetaald? Leg de verschillende dekkingen naast de totale verwachtte kosten van het traject en bereken op basis daarvan welke dekking voor jou het voordeligst is.
3. Kinderen zijn tot hun 18de meeverzekerd met de ouders, dus het is het voordeligst om voor die tijd het traject af te ronden.
4. Je kind kan worden meeverzekerd bij de breedst verzekerde ouder. Dit kan voordelig zijn wanneer die ouder bijvoorbeeld al een hogere tandartsverzekering heeft waarbij het kind zich kan aansluiten.
5. Heb je meerdere kinderen die een beugel nodig hebben? Weet dan dat de totale dekking die je verzekeraar biedt per kind geldt en niet als totaalbedrag voor het hele gezin.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
4 VRAGEN en antwoorden Grote vraag naar een prik, maar het kan wel eens een mild griepseizoen worden
Oud en kwetsbaar Nederland trekt massaal naar de huisarts voor de griepprik. De door velen gevreesde combinatie van griep en corona lijkt inderdaad gevaarlijk. Maar: het is zeldzaam, en het griepseizoen zou weleens mild kunnen uitpakken. -
‘Korting voor ophogen van verplicht eigen risico niet eerder zo hoog’
Wie bij zijn nieuwe zorgverzekering kiest voor het ophogen van het verplicht eigen risico kan een korting tot maximaal 312 euro per jaar krijgen op zijn premie. Dat heeft vergelijkingssite Zeker.com becijferd. Volgens de site was de maximale korting niet eerder zo hoog. -
PREMIUM
tips Dermatoloog over het verzorgen van je handen: ‘Gebruik geen bodylotion’
We wassen onze handen stuk vanwege corona en nu wordt het ook nog koud. Dermatoloog Wianda Christoffers van het Isala Dermatologisch centrum in Zwolle legt uit hoe we droge handen, kloven en eczeem kunnen voorkomen. -
PREMIUM
Wat zegt de wetenschap Zin in chips en chocola en kom je je bed niet uit? Misschien heb je wel een winterdepressie
Voel jij je in de winter somber en futloos? Kom je moeilijk uit bed en wil je in de avond vooral chips en chocola? Het zou zomaar een winterdepressie kunnen zijn. -
Kiezen voor een minder bekende zorgverzekering helpt je honderden euro's besparen
Verschillende aanbieders van de basiszorgverzekering bieden dezelfde dekking, maar de één is goedkoper dan de ander. Het komt zelfs voor dat je binnen hetzelfde moederbedrijf over kunt stappen naar een voordeliger merk. Daar zit vast een addertje onder het gras zou je denken, maar niets is minder waar.
-
Stoppen met roken kan per jaar ruim 300 euro schelen op je premie
Oktober, oftewel Stoptober, is net ten einde. Zo’n 50.000 mensen hebben afgelopen maand een poging gedaan om te stoppen met roken. Dat doen zij vaak om gezondheidsredenen, maar een groot bijkomend voordeel is dat je als niet-roker geld uitspaart. Zowel direct - op de aanschaf van sigaretten - als indirect. Dat laatste weten veel mensen alleen (nog) niet. -
PREMIUM
Zorgverzekeringen ‘Tussen duurste en goedkoopste basisverzekering zit een verschil van 504 euro per jaar’
Gemiddeld stijgt de premie voor de zorgverzekering volgend jaar met 59 euro. Maar de verschillen tussen de aanbieders zijn groot, blijkt uit onderzoek door vergelijkingssites. -
PREMIUM
VIDEO Kinderartsen: ‘Ontlast de zorg door versnelde invoer van het rotavirusvaccin’
Jonge kinderen zouden zo snel mogelijk gevaccineerd moeten worden tegen het rotavirus. Zo kunnen enkele duizenden ziekenhuisopnames worden voorkomen, stelt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, en krijgt de door corona overbelaste zorg wat lucht.