Kabinet stopt wildgroei aan fastfoodketens: ‘Gemeenten kunnen nieuwe restaurants weigeren’
Het kabinet opent de aanval op fastfood en suiker. Gemeenten krijgen een wettelijk wapen om nieuwe fastfoodrestaurants te verbieden in de buurt van scholen of in wijken waar al te veel pizzeria's, döner- en hamburgerketens zijn. Ook kindermarketing voor snoep gaat in de ban, wat het einde zou betekenen van Disneyfiguren in de supermarkten.
In de strijd tegen obesitas trekt het kabinet de teugels flink aan, melden Haagse bronnen aan deze site. De wildgroei van fastfoodketens is veel gemeenten al lang een doorn in het oog, zij zien met lede ogen aan dat vooral scholieren de verleiding niet kunnen weerstaan om een vette hap te scoren.
Het kabinet springt daar nu op in en komt na een verkenning van de mogelijkheden met een juridische grondslag om nieuwe fastfoodvestigingen te kunnen weren. Daarbij mogen gemeenten zelf uitmaken hoeveel hamburger-, döner- en pizzaketens ze op plekken tolereren en waar de grens ligt. Daarnaast wil het kabinet kijken of ook bestaande restaurants kunnen worden teruggedrongen, maar wetgeving daarvoor volgt later pas.
Betrokkenen erkennen dat het nog een hele puzzel wordt om duidelijkheid te scheppen over ongezonde restaurants: wanneer is er precies sprake van fastfood? Dus hoe en wanneer zo’n lokaal verbod precies ingaat is nog niet duidelijk. ,,Maar het gaat gebeuren, en het kan ook", zegt een bron die bekend is met de plannen die naar verwachting deze vrijdag door de ministerraad goedgekeurd worden.
Geen Disney-ijsjes meer
En daar blijft het niet bij: ook ijs, snoep en snacks mogen straks niet meer aan de man worden gebracht door de marketing specifiek te richten op kinderen. Dat zou in de praktijk betekenen dat bijvoorbeeld ijsjes die vernoemd zijn naar bekende Disneyfiguren niet meer in de schappen mogen liggen. En ook populaire poppetjes die kinderen krijgen bij een zak snoep zijn dan taboe.
De maatregelen van het kabinet behoren tot een groot pakket dat een ongezonde leefstijl moet tegengaan. Vorige week werd al bekend dat roken verboden wordt op plekken waar veel kinderen komen, zoals speeltuinen en sportaccommodaties. En ook het aantal verkooppunten van tabaksartikelen wordt drastisch teruggeschroefd. Vanaf 2032 zijn sigaretten alleen nog maar verkrijgbaar bij tabaksspeciaalzaken.
Nog té veel ongezond eten in sportkantines
Sportverenigingen hebben het roken op eigen terrein nog steeds lang niet allemaal uitgebannen, al zit er wel schot in. Ook ongezond eten en alcohol zijn er nog steeds volop te vinden, hoewel er toch vaker gezonde voedingswaren opduiken. Dat meldt het Mulier Instituut voor sportonderzoek. ,,Sportverenigingen creëren in kleine stapjes een gezondere sportomgeving’’, signaleert de organisatie.
Meer dan de helft van de verenigingen (55 procent) heeft in de kantine nog steeds meer ongezonde dan gezonde etenswaren in het aanbod. Wel is het aantal kantines met vrijwel alleen ongezonde spullen stevig gedaald: van 31 procent in 2019 naar 9 procent in 2022. “Het aandeel sportkantines met evenveel gezond als ongezond aanbod in de sportkantine is in die periode gestegen van 22 procent naar 34 procent”, stelde het instituut vast.
Op het gebied van alcoholgebruik is sinds 2019 weinig veranderd, zegt de organisatie. “Dat betekent dat bijvoorbeeld iets minder dan de helft van de verenigingen geen alcohol schenkt aan dronken bezoekers en op leeftijd controleert.”
Het aantal rookvrije sportverenigingen is van 17 procent in 2019 flink gestegen naar 60 procent dit jaar. Van de clubs die nog niet rookvrij zijn, wil bijna de helft (45 procent) dat binnen twee jaar worden.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Praat mee,
reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM
Mag vleesreclame nu ook al niet meer? ‘De betuttelbrigade slaat weer toe’
Goudbruin gefrituurde kippenvleugels, een dubbele hamburger met knapperig spek eroverheen gedrapeerd of een sappige sparerib waar de marinade langzaam vanaf druipt. Vleesreclame is de volgende in een lange rij aanprijzende campagnes die onder vuur liggen. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUMimmuuntherapie
Internist Blank boekt succes op de weg naar een kankervrij leven: ‘Al 1500 mensen gered’
Het lukt steeds vaker om kankerpatiënten te redden met immuuntherapie. En dit is pas het begin, voorspelt internist Christian Blank, die zijn levenswerk maakte van de therapie die snel terrein wint. -
PREMIUM
Tiemen doneert nier aan beste vriend Alex: ‘Toen hij ‘ja’ zei hebben we wel even zitten huilen’
Nachtenlang lag nierpatiënt Alex Clement (50) er wakker van. Zijn beste vriend Tiemen had het hem jaren terug al aangeboden. En nu moest de ingrijpende vraag toch écht gesteld worden: dat aanbod van die nierdonatie, staat dat nog? De reactie was er binnen dertig seconden: ‘Maak je vraag niet af, het antwoord is ja’.
-
PREMIUMhuisarts vertelt
De 4-jarige draait zijn kin tot frustratie van zijn vader alsmaar van me weg: ‘Toe nou, Jeroen’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week een klein patiëntje dat niet onderzocht wil worden. -
-
-
Campagne moet ruim 2 miljoen jongeren aanzetten tot vaccinatie tegen HPV-virus
Een nieuwe campagne moet meer dan 2 miljoen jongeren bekender maken met de vaccinatie tegen HPV, het virus dat kanker in de mond- en keelholte, bij de penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals kan veroorzaken. Het doel: dat jongvolwassenen zich laten inenten tegen dit gevaarlijke virus. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer