Kan doorgeslikte kauwgom in je lichaam blijven plakken?
Als kauwgom zijn smaak verloren heeft, hoor je het uit te spugen. Slik je het toch door, dan zou dat schadelijk kunnen zijn omdat het in je lichaam kan blijven plakken, zo wordt wel beweerd. Hoe gevaarlijk is het nu echt om kauwgom door te slikken? We vroegen het bio-ingenieur Tara Grauwet van de universiteit van Leuven.
Iedereen eet op z'n tijd weleens kauwgom, maar weinigen zullen het door durven te slikken. Vooral omdat we vaak te horen krijgen dat dit absoluut not done is. In Denemarken waren vier vrienden geschokt toen ze ontdekten dat hun favoriete kauwgom werd gemaakt van hetzelfde materiaal als autobanden en lijm. Het synthetisch rubber in kauwgom bevat namelijk plastic bestanddelen zoals polyethyleen.
De vier vrienden besloten daarom om zelf actie te ondernemen en hun eigen milieuvriendelijke kauwgom op de markt te brengen. Na jaren van research en testen, vonden ze volgens hen de perfecte basis voor hun plasticvrije kauwgom: chicle, oftewel het sap van een Latijns-Amerikaanse boom. Zo leidde de ontdekking tot het idee van ‘True Gum’, een plasticvrije kauwgom, die ook in Nederland te verkrijgen is. Is die dan echt veiliger om door te slikken dan gewone kauwgom?
Voor deze schoen wordt kauwgom van de straat gehaald en gebruikt om er zolen van te maken (video):
Is het gevaarlijk om kauwgom door te slikken?
,,Kauwgom is zo ontwikkeld dat die klein en zacht genoeg is om ongeschonden je lichaam te verlaten”, vertelt bio-ingenieur Tara Grauwet. ,,Als je een keer je kauwgom per ongeluk doorslikt, zal dat dus geen kwaad kunnen. Het snoep zal geen zeven jaar in je lichaam blijven plakken zoals sommige bronnen beweren.”
,,Wel kan het een probleem zijn als je je kauwgom vaker doorslikt. Dan kan zich een prop vormen in je spijsverteringsstelsel, die voor gezondheidsproblemen kan zorgen. Artsen zullen die via een chirurgische ingreep moeten verwijderen. Dat is, voor alle duidelijkheid, erg uitzonderlijk, maar toont aan waarom je dit plastic snoepje beter niet door kan slikken.”
In een klassieke kauwgom zitten bepaalde stoffen die ons lichaam niet verteert
Kan je een plasticvrije kauwgom als True Gum wel zonder problemen doorslikken?
,,Kauwgom is een elastische substantie waaraan smaak is toegevoegd. Bij een klassieke kauwgom zitten bepaalde stoffen in de substantie die ons lichaam niet verteert. Onze spijsverteringsenzymen, die ervoor zorgen dat ons voedsel wordt afgebroken, kunnen er gewoon niet op inwerken.”
,,Bij True Gum zie ik dat er daarentegen gebruikgemaakt werd van een plantaardige basis, chicle. Ons lichaam kan sommige substanties van dat sap afbreken, zoals eiwitten en suikers, maar er zitten ook nog enkele stoffen in waarvan dat niet het geval is. Het is dus nog niet 100 procent volledig verteerbaar.”
Dat bevestigt True Gum zelf ook. ,,We adviseren nog altijd om de kauwgom in de vuilbak te gooien én raden het ook niet aan om actief door te slikken. Het lichaam kan de kauwgom niet in zijn geheel verteren.” Conclusie? Toch maar gewoon in de vuilbak gooien: of je kauwgom nu plastic bevat of niet.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Forse stijging van aantal coronapatiënten in ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is maandag opgelopen tot 907. Dat is het hoogste niveau sinds 19 oktober vorig jaar, komt naar voren uit de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Sinds vrijdag steeg het aantal opgenomen patiënten netto met 139. -
PREMIUMKoken & Eten
Suikervervangers veilig of niet? In grote hoeveelheden kan deze soort diarree veroorzaken
Van koekjes tot energiedrankjes: als je het voedingsetiket van sommige voedingsmiddelen bekijkt, bevatten heel wat van de suikervrije varianten zogenaamde suikeralcoholen. Wat zijn dat voor stoffen? -
PREMIUMcolumn
‘De stemmen in ons hoofd zijn heel normaal’
Het ene willen, maar vervolgens het andere doen. Soms lijkt het of er meerdere tegenstrijdige krachten in ons huizen die erom vechten om aan de touwtjes te mogen trekken. Hoe werkt dat precies? Psycholoog en columnist Steven Pont legt het uit. -
PREMIUM
Hoe Joop de wereld verovert met energiekauwgom (zelfs soldaten in Zuid-Amerika eten het)
Het ondernemerschap kent hoge pieken en diepe dalen, weet Joop Muller inmiddels. Zijn kauwgom kwam een jaar geleden uit en ligt inmiddels zelfs in het buitenland in de schappen, maar investeerders vinden blijft moeilijk. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
-
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Meneer Burgemeester gaf me het gevoel dat oud worden iets is om naar uit te kijken
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week meneer Burgemeester, die na zijn eerste beroerte aan het klussen is geslagen. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer