Last van spieren die niet meer kunnen ontspannen? Experts vertellen wat je kunt doen tegen spierknopen
Wel eens van myofasciale triggerpoints gehoord? Velen van ons ervaren het ooit in ons leven: spierknopen. Maar wat is een spierknoop nou eigenlijk en wat kan je er het beste tegen doen? Experts leggen het uit.
,,Een spierknoop voelt vaak wat harder aan. Het is een soort bobbeltje of knoopje, vandaar de naam spierknoop”, legt sportzorgmasseur en beweegspecialist Harnie Mertosemito uit. ,,Een spier kan samentrekken, kracht geven en ontspannen. Een spierknoop ontstaat als een spier niet meer goed kan ontspannen.”
Waar ontstaan spierknopen door?
Een spierknoop kan ontstaan door een direct trauma, bijvoorbeeld door je heel hard te stoten, of door overbelasting tijdens het sporten. Mertosemito ziet ook vaak een verkeerde houding als oorzaak in de praktijk. ,,Door veel in één houding te zitten, bijvoorbeeld dagenlang achter de computer, kan het lichaam in disbalans raken en een knoopje er als het ware inschieten.”
Spierknopen zelf behandelen
Voor veel mensen leveren spierknopen vervelende klachten als pijn en stijfheid op. ,,Masseren kan een goede manier zijn om dat te verhelpen”, zegt Mertosemito. ,,Dat kan de spier stimuleren om te ontspannen.” Omdat dat bij sommige spieren niet zo makkelijk gaat, kan het in dat geval verstandig zijn om naar een fysiotherapeut of specialistische masseur te gaan.
Dry needling zou meteen verlichting moeten geven, maar we geven deze behandeling niet meer dan vier keer
Susanne Barendregt, fysiotherapeut bij FysioNovo geeft het gebruik van een tennisbal als suggestie. Door de tennisbal heen en weer te rollen over je gevoelige spieren, kun je zachtjes druk uitoefenen. ,,Dat kun je makkelijk zelf doen en het kan er in sommige gevallen ook voor zorgen dat de spier ontspant.”
Houding rug aanpassen
Dry needling is ook een veelgebruikte methode voor het verhelpen van spierknopen. ,,Daarvoor moet je naar een fysiotherapeut.” Bij dry needling wordt een acupunctuurnaald in de spier of direct in de spierknoop aangebracht om ontspanning te brengen. ,,Dat zou meteen verlichting moeten geven, maar we geven deze behandeling niet meer dan vier keer. Heeft het tegen die tijd nog niet geholpen, dan zijn we aan het dweilen met de kraan open en moet er eerst naar de oorzaak worden gekeken.”
Bij chronische pijnklachten kun je als patiënt terechtkomen op de pijnpoli. Na een lange periode van pijn kunnen er in de tweede plaats klachten ontstaan in onder meer je pezen, botten, gewrichten en zenuwen - het zogeheten bewegingsapparaat. ,,Dat kan gebeuren doordat iemand zijn houding en bewegingen aanpast uit angst voor pijn”, verklaart Marieke Hellinga, anesthesioloog en pijnspecialist bij het Leids Universitair Medisch Centrum.
Behandeling goed mogelijk
,,Primaire klachten, dus de daadwerkelijke klacht van de spierknoop, behandelen wij hier minder, daarvoor kunnen de meeste mensen goed behandeld worden door een fysiotherapeut, manueel therapeut, sportarts of pijnspecialist in het ziekenhuis.”
Het gaat niet enkel om het losmaken van de spier. De hele spierketen moet in balans gebracht worden
Het kleine percentage patiënten dat wordt doorverwezen naar de pijnpoli wordt behandeld met behulp van triggerpoint-injecties of TENS. ,,Bij triggerpoint-injecties brengen we een medicijn rechtstreeks in de spierknoop aan. Met TENS proberen we de spier te resetten door middel van elektrische schokjes. Beide methoden proberen de vicieuze cirkel van de pijn te doorbreken, waarna verdere behandeling door een manueel of fysiotherapeut nodig is om pijn in de toekomst te voorkomen.”
Waar alle experts het over eens zijn is dat het belangrijk is om de oorzaak aan te pakken. Volgens Mertosemito is het belangrijk om te kijken naar het geheel. ,,Het gaat niet enkel om het losmaken van de spier en de patiënt dan weer naar huis te sturen. De hele spierketen moet in balans gebracht worden.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM50ste editie
Van ouder worden tot botox en masturberen: alles komt voorbij in de Saarpodcast
Het was de laatste wens van journalist Els Rozenbroek: een podcast voor vijftigplus-vrouwen. Hippe mediabedrijven zagen er niets in, dus begonnen Femke Sterken en Barbara van Erp er ‘houtje-touwtje’ zelf een met haar. De Saarpodcast nam een grote vlucht en beleeft zijn vijftigste editie. -
Groot onderzoek op spoedeisende hulp: welke patiënten kunnen met zorg op afstand naar huis?
Tientallen ziekenhuizen onderzoeken vandaag of patiënten die op de spoedeisende hulp binnenkomen met zorg op afstand meteen weer naar huis kunnen. Ze willen weten wat nodig is om een ziekenhuisopname te voorkomen. -
PREMIUM
Sorry, de brug stond open: we verzinnen twee keer per dag smoesjes
‘De hond heeft mijn huiswerk opgegeten.’ Of nog zo’n klassieker: ‘Schat, nu niet, ik heb hoofdpijn.’ Smoesjes bedenken we allemaal. Tegelijkertijd balen we als we merken dat iemand tegen ons liegt. Dus eerlijk, waarom doen we het dan? -
PREMIUMimmuuntherapie
Internist Blank boekt succes op de weg naar een kankervrij leven: ‘Al 1500 mensen gered’
Het lukt steeds vaker om kankerpatiënten te redden met immuuntherapie. En dit is pas het begin, voorspelt internist Christian Blank, die zijn levenswerk maakte van de therapie die snel terrein wint. -
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels.
-
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan. -
-
-
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Onderzoek: relatie tussen alcohol en kanker bij niet veel mensen bekend
Veel Nederlanders weten niet dat alcohol een belangrijke oorzaak van kanker is, concludeert het Trimbos-instituut in nieuw onderzoek. Slechts 37 procent van de 6000 mensen die het instituut liet ondervragen over hun kennis van alcoholschade legt die relatie. Nog geen derde van de ondervraagden weet dat het drinken van een glas alcohol per dag de kans op borstkanker vergroot.