Meer patiënten moeten langer wachten op medicijnen door nieuwe maatregel om prijs laag te houden
met videoDuizenden mensen moeten waarschijnlijk langer wachten op nieuwe medicijnen, omdat minister Kuipers van Volksgezondheid maatregelen doorvoert die de kosten moeten drukken. Het gaat om medicijnen die al zijn goedgekeurd voor de Europese markt, maar specifiek in Nederland extra worden bekeken. Ook wordt onderhandeld over de prijs.
Kuipers heeft al laten weten dat meer medicijnen door de nieuwe regels later beschikbaar zullen komen. ,,Tijdens de onderhandeling is een middel niet beschikbaar voor de patiënt. Dat is natuurlijk niet wenselijk”, zegt een woordvoerder van het KWF.
Patiënten moeten daardoor onnodig lang lijden, vreest de Vereniging voor Innovatieve Geneesmiddelen (VIG). ,,Je ziet nu al dat de doorlooptijd steeds langer wordt. Straks wordt dat nog langer”, stelt woordvoerder Merit Boersma. Haar brancheorganisatie voor fabrikanten is niet tegen de plannen van Kuipers, maar wil wel dat medicijnen direct beschikbaar worden zodra ze zijn toegelaten volgens Europese regels. ,,Snelle beschikbaarheid kan in sommige gevallen jaren levenswinst betekenen”, zegt ze. ,,Maar de euro gaat voor de patiënt.”
Grens gaat naar 20 miljoen
Nu al moeten medicijnen die meer dan 40 miljoen euro kosten door deze extra keuring. Zo wachten mensen met de kanker-variant Kahler al een tijdje op toelating van het medicijn Abecma, dat al is goedgekeurd door de Europese Geneesmiddelen Autoriteit. Voor dat in het basispakket belandt, moet het in Nederland eerst uitgebreid worden bekeken door de Zorgautoriteit.
Ook wil het ministerie eerst onderhandelen over een schappelijke prijs voordat Abecma in het basispakket komt. Anders wordt de basisverzekering te duur, stelt de minister. Dat hele proces duurt al gemiddeld meer dan 400 dagen, en soms nog langer als niet direct alle gegevens op orde zijn. Jaarlijks moeten ongeveer tien nieuwe medicijnen door deze extra keuring.
Daar komen er straks nog een handjevol bij. Per 1 juli moeten ook pillen die meer dan 20 miljoen kosten door deze zogenoemde ‘sluis'. Het gaat om medicijnen die slechts door enkele Nederlanders worden gebruikt, maar ook om pillen waar duizenden patiënten baat bij hebben, weet de VIG.
Kankerstichting KWF snapt dat de nieuwe maatregel nodig is om de geneesmiddelen en het basispakket betaalbaar te houden en is er dan ook niet tegen. ,,Maar de overheid moet wel zorgen dat ze die onderhandelingen snel kan doen, met voldoende kennis en mensen”, aldus een woordvoerder.
Snelle beschikbaarheid kan in sommige gevallen jaren levenswinst betekenen
Minister genoodzaakt
Kuipers begrijpt dat de vertraging voor patiënten lastig is, schrijft hij in de Kamerbrief. ‘Tegelijkertijd zijn de leveranciers van geneesmiddelen primair zelf verantwoordelijk voor de wijze waarop, en de snelheid waarmee, zij toegang krijgen tot het Nederlandse basispakket. Zolang zij uitzonderlijke hoge prijzen blijven vragen voor dure intramurale geneesmiddelen, ben ik genoodzaakt om maatregelen te treffen die een beheerste instroom van deze geneesmiddelen mogelijk maken.’
De VIG wil graag een dashboard, waarop patiënten kunnen zien in welke fase een medicijn zit en hoe lang het nog duurt voordat er uitsluitsel is. Dat dashboard komt er, belooft het ministerie. Naar verwachting is dat er in het najaar. Dat is enkele maanden na de invoering van de nieuwe regels, die op 1 juli moeten ingaan.
Autoriteit doet onderzoek naar hoge prijzen
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) is deze week een onderzoek begonnen naar mogelijk excessieve prijzen van drie geneesmiddelenfabrikanten. De bedrijven moeten beter onderbouwen waarom ze deze prijzen vragen. Ook heeft de ACM signalen dat sommige medicijnen tegen de afspraak in alleen in bundels te koop zijn, waardoor patiënten onnodig veel dure medicijnen moeten afnemen.
Praat mee,
reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk al onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Veel ongeneeslijk zieke mensen durven zich niet op hun dood te richten
Als iemand ongeneeslijk ziek is, moet er meer worden gesproken over het stervensproces, vindt longarts Sander de Hosson. Ontkenning komt te vaak voor. ,,Mensen horen me niet als ik zeg dat ze gaan overlijden.’’ -
PREMIUMhuisarts vertelt
Terwijl de ambulance wegrijdt sla ik het zoveelste aanbod voor een hapje en een drankje af
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week brengt hij een bijzonder huisbezoek aan mevrouw Gerrits. -
PREMIUM
Peter wachtte jaren op donorhart, cruciale telefoontje negeerde hij bijna: ‘Zag geen nummerherkenning’
Peter Melsen zit er fris als een hoentje bij. Tot hij zijn trui omhoog trekt: overal beurse plekken, een apparaatje in verband ingepakt op zijn buik, slangetjes en een lange hechting over zijn borstkas. Uiterlijke verschijnselen waar de patiënt om lacht. Vanbinnen tikt iets - ‘bonk, bonk, bonk’ - wat hij lang niet heeft gehoord: een luid en duidelijk werkend hart. ,,Ik denk er maar niet aan dat het een hart van een ander is.”Rotterdam -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Meneer Burgemeester gaf me het gevoel dat oud worden iets is om naar uit te kijken
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week meneer Burgemeester, die na zijn eerste beroerte aan het klussen is geslagen.
-
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
-
-
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
‘Onbekend’ virus waarmee veel mensen besmet raken: dit moet je weten over HPV
Jaarlijks overlijden 400 mensen aan kanker veroorzaakt door het HPV-virus. De leeftijd voor jongeren om het vaccin tegen dit seksueel overdraagbare virus gratis te kunnen krijgen is onlangs verlaagd naar 10 jaar. Maar wat is het HPV-virus precies en waarom is het belangrijk om al op jonge leeftijd in te enten?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer