Onderwijsclubs: Compenseer leraar met long covid
Medewerkers in het onderwijs die door long covid zijn getroffen, moeten recht krijgen op een aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering. Verder is het belangrijk dat leraren toegang krijgen tot een compensatieregeling voor zorgpersoneel met long covid.
,,Onderwijspersoneel heeft massaal gewerkt onder omstandigheden waarbij dit veelal niet volgens de voor de rest van de samenleving geldende normen kon”, stellen onderwijsorganisaties in een brandbrief aan het kabinet. Tot nu toe hebben meer dan 1700 onderwijswerknemers met long covid zich bij een door de AOb en FNV opgericht meldpunt gemeld. Een overgrote meerderheid gaf aan de besmetting vermoedelijk op het werk te hebben opgelopen.
Mensen met long covid houden langdurig ernstige gezondheidsklachten over aan een coronabesmetting. Denk aan vermoeidheid, kortademigheid, spierpijn, hartkloppingen, koorts en vergeetachtigheid. Deze klachten houden soms meerdere maanden of langer aan. De aard en de ernst van de klachten verschilt per persoon.
Consequenties groot
De consequenties voor collega’s die long covid oplopen zijn groot, omdat er weinig werk ‘in de luwte is’, aldus de onderwijsclubs. ,,Een deel van de collega’s met long covid is inmiddels na twee jaar ziekte ontslagen of staat aan de vooravond van ontslag. Dat betekent, naast de directe extra zorgkosten, een grote inkomensterugval.”
In de sector verpleeg,- verzorgingshuizen en thuiszorginstellingen is recent een aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesproken. De onderwijsbonden willen voor het onderwijs minstens een zelfde verzekering; zonder medische selectie, met terugwerkende kracht vanaf maart 2020. ,,Zodat alle onderwijswerknemers met long covid recht hebben op fatsoenlijke inkomensbescherming bij ziekte.”
Een uitgewerkt plan ligt volgens de organisaties al klaar, maar het zou ontbreken aan daadkracht bij werkgevers en het ministerie. Vandaar de brandbrief aan het kabinet. CNV Onderwijs-voorzitter Daniëlle Woestenberg: ,,Het kabinet zag en ziet het onderwijs als cruciale sector. Des te schrijnender is het dat onderwijspersoneel dat tijdens het werk long covid heeft opgelopen in de visie van beide onderwijsministers kennelijk gewoon pech heeft. Dat vinden wij onbestaanbaar en in strijd met de zorgplicht die de overheid heeft.”
Onderwijspersoneel telkens uitgesloten
In de zorg is ook een compensatieregeling toegezegd voor zorgmedewerkers die besmet zijn geraakt met long covid. Dit coronafonds is bedoeld voor extra zorguitgaven. Bijvoorbeeld therapieën, huishoudelijke hulp, fysiotherapie, taxivervoer en aanpassingen in en rond het huis.
‘Het onderwijspersoneel is bij (gesprekken over) dergelijke regelingen uitgesloten gebleven en de onderwijsbonden roepen op het onderwijspersoneel alsnog te includeren in deze regelingen’, staat in de brief.
Werknemers in het onderwijs werden tijdens de crisis in hogere mate aan Covid-gerelateerde veiligheidsrisico’s blootgesteld dan werknemers in andere sectoren, is achteraf gebleken. Zij konden vaak niet thuiswerken of de coronamaatregelen in acht nemen. Ook werden geen beschermingsmiddelen aangeboden.
Kijk hier onze video's over long covid:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Corona verleden tijd? Echt niet! Deze immunoloog pleit voor zelftesten en vaccinaties: ‘Kleine moeite’
Kunnen we nu eindelijk een punt zetten achter de coronacrisis? GGD’en sluiten immers de test- en priklocaties en de maatregelen zijn afgeschaft. Nee dus, corona blijft onder ons. Dat zegt John Jacobs, immunoloog en medisch datawetenschapper. Hij pleit voor zelftesten.Gouda -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
PREMIUMMet video
Radeloze longcovidpatiënten leven acht weken in een zuurstoftank voor 8400 euro
Patiënten met langdurige coronaklachten zijn veelal ten einde raad. Ze kunnen niet meer normaal functioneren, maar artsen weten niet goed wat ze deze mensen kunnen bieden. Een deel van de patiënten gaat zélf op zoek naar een behandeling. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
VS bezorgd om potentieel dodelijke schimmel, Nederland houdt een oogje in het zeil
De Amerikaanse gezondheidsautoriteiten zijn bezorgd om een potentieel dodelijke schimmel die zich momenteel ‘in een alarmerend hoog tempo’ verspreidt, met name in zorginstellingen in de Verenigde Staten. In Nederland treft het RIVM voorbereidingen voor een eventuele uitbraak van deze ‘candida auris’.
-
PREMIUM
Alles over schurft: 'Als je besmet bent, zijn er tussen de vijf en vijftien mijten in je lichaam aanwezig’
Schurft is een nationale plaag. Het is hardnekkig en de jeuk is ondraaglijk. ,,Iedereen in het gezin moet behandeld worden, ook als je geen last hebt’’, zegt dermatoloog Ronald Houwing. -
-
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties.