De ICD is een implanteerbare inwendige defibrillator die een schok afgeeft bij een te hoog of te laag hartritme.
Volledig scherm
PREMIUM
De ICD is een implanteerbare inwendige defibrillator die een schok afgeeft bij een te hoog of te laag hartritme. © archief/Marco Okhuizen

Ruim duizend patiënten per jaar krijgen ‘onnodig’ defibrillator: Zorginstituut slaat alarm

Meer dan duizend hartpatiënten per jaar krijgen een interne defibrillator (ICD) terwijl het de vraag is of ze die nodig hebben. Het apparaat helpt niet altijd om overlijden te voorkomen, terwijl wel flinke complicaties kunnen optreden na het implanteren van een ICD. Dat stelt het Nederlands Zorginstituut na onderzoek. Ziekenhuizen zijn daarover niet open genoeg in hun voorlichting.

 1. CBS: vrouwen boven 55 krijgen dubbel zoveel mantelzorg als mannen

  CBS: vrouwen boven 55 krijgen dubbel zoveel mantelzorg als mannen

  Vrouwen van 55 jaar en ouder krijgen ongeveer twee keer zoveel hulp van mantelzorgers als mannen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijfert dat 13 procent van de vrouwen en 6 procent van de mannen in de leeftijdsgroepen boven de 55 jaar mantelzorg ontvangt. Onder die noemer vallen uiteenlopende vormen van onbetaalde hulp door familieleden, vrienden, buren of andere bekenden, van hulp bij medische zaken tot autoritjes naar de kapper of de supermarkt.
 2. Boter, olijf- of kokosolie: welke is écht het gezondst? Voedingsexpert scheidt feit van fabel
  PREMIUM

  Boter, olijf- of kokosolie: welke is écht het gezondst? Voedingsex­pert scheidt feit van fabel

  De een gebruikt altijd olijfolie om het vlees in te bakken, de andere kiest voor koolzaad- of zonnebloemolie om zijn groenten mee te besprenkelen voor die de oven in gaan. Het aanbod aan vetstoffen is groot. Welke vetstoffen kies je best in de keuken voor een gewone maaltijd of om een gebakje mee te maken? En welke vetstof is het gezondst? Voedingsexpert Karolien Olaerts legt uit. ,,Beperk de plantaardige boter.”