Volledig scherm
Bijna twee op de drie doktersassistenten heeft de afgelopen twee jaar te maken gehad met geweld. © Shutterstock

Spugen, slaan en beledigen: tweederde doktersassistenten kampt met geweld

Bijna twee op de drie doktersassistenten heeft de afgelopen twee jaar te maken gehad met geweld. Het gaat om schelden en dreigen, maar ook om spugen, vernielen, slaan, schoppen en dreigen met bijl, mes of vuurwapen. 

Dit blijkt uit een ledenpeiling van de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten (NVDA) onder bijna duizend doktersassistenten. NVDA-voorzitter Kees Gillis: ,,Een patiënt smeerde bloed aan de muur, er is een aantal incidenten met vuurwapens en één met een bijl. Er wordt geslagen, met computers gegooid, of patiënten dreigen dat ze weten waar je woont.’’ 

Mogelijke verklaringen voor de toenemende intimidatie zijn: lange wachttijden, onwetendheid, verkeerde verwachtingen en machteloosheid van patiënten, drank- of drugsgebruik of psychiatrische problemen. Volgens de Nederlandse Zorg Autoriteit stijgt het aantal zorgvragen bij huisartsenposten door de vergrijzing tot 2025 jaarlijks met 2 tot 3,7 procent.

Toenemend geweld

Van de doktersassistenten die te maken hebben gehad met geweld, neemt volgens bijna de helft het geweld op het werk toe of sterk toe. Volgens eenderde blijft het geweld gelijk. Slechts 4 procent stelt dat het geweld afneemt. De uitkomsten maken de NVDA-voorman ‘boos en verdrietig’. ,,Verdorie, waarom doen zoveel mensen zo?’’ vraagt hij zich hardop af. ,,Je hebt te maken met zorgverleners, mensen die je willen helpen. Zij doen gewoon hun best.’’

Ruim een kwart geeft aan meer dan 4 keer per jaar te maken te hebben met geweld op het werk. Veel doktersassistenten in huisartsenpraktijken en huisartsenposten voelen zich daardoor angstig, zijn bang, van slag en boos. Ook voelen zij zich vaak verdrietig en onveilig en kampen assistenten met langdurige, fysieke klachten. In een aantal gevallen moest de politie eraan te pas komen. Eén op de vijf doktersassistenten maakte melding bij de politie en één op de negen deed aangifte. Sommige huisartsenpraktijken nemen maatregelen, zoals een alarmknop of een afgeschermde balie.

Volledig scherm
Lange wachttijden zijn soms een bron van ergernis. De komende jaren wordt het bij de huisartsenpraktijken door de vergrijzing alleen maar drukker. © Shutterstock

Bespuugd

De NVDA voerde het onderzoek onder de leden uit naar aanleiding van een aantal incidenten, zoals de doktersassistent die op de huisartsenpost in Venray is bedreigd, uitgescholden en bespuugd door een boze man. De politie wilde aanvankelijk de aangifte niet opnemen, omdat er glas tussen zat en het daarmee geen doodsbedreiging was.

Volledig scherm
Het gaat om schelden en dreigen, maar ook om spugen, vernielen, slaan of schoppen. © Shutterstock
  1. Zieke baby Pia heeft reddende prik van twee miljoen euro: ‘Niet zeker of aanslaat’

    Zieke baby Pia heeft reddende prik van twee miljoen euro: ‘Niet zeker of aanslaat’

    Het tien maanden oude meisje Pia uit het Belgische Wilrijk, dat lijdt aan een zeldzame erfelijke aandoening, heeft eindelijk het peperdure geneesmiddel Zolgensma gekregen. ,,Woensdag kreeg ze het infuus, er zijn geen bijwerkingen’’, zegt Pia’s moeder. Of het medicijn het leven van het meisje kan redden, moet nu blijken. Duizenden Belgen brachten met een sms-actie de bijna twee miljoen euro bij elkaar die nodig was om de kosten van het medicijn te dekken.