Vergeet hoestdrank en keelpastilles: deze middeltjes die je waarschijnlijk toch al in huis hebt, werken wél
Door de griepgolf waren in drogisterijen de hoestdranken, keelpastilles en pijnstillers niet aan te slepen. Zijn die aankopen nuttig, of kun je het ook met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes af?
Drankjes met tijm, pastilles tegen de hoest, druppels om in het water te gooien tijdens het stomen: de schappen liggen er vol mee. Lang niet alles is nodig en nuttig, stelt Eva Lems, docent-onderzoeker Biologie Voeding & Gezondheid bij Aeres Hogeschool Almere.
Om te beginnen neusspray: een zelfgemaakte zoutoplossing werkt bijna net zo goed. ,,De neusspray uit de winkel bevat het stofje xylometazoline. Dat werkt iets beter, maar is daarom ook heftig en kun je maar een week gebruiken. Door de spray knijpen vaatjes in het neusslijmvlies samen, waardoor je neus wijder wordt. Hierdoor kun je na het sprayen beter ademhalen.”
Goed om te weten: ,,Niet alle neussprays in de winkel bevatten xylometazoline, er zijn ook andere soorten of zoutoplossingen. Die zijn goedkoper.” Zout lost ook het slijm op. ,,Doe een theelepel zout in een limonadeglas lauw water. Je kan het daarna het beste in een flesje met een pipet gieten.”
Druppels bij stomen ‘zonde van geld’
Stomen helpt ook om het slijm op te lossen. Dat doe je door te douchen, of over heet water heen te leunen met een doek over je hoofd. ,,Er zijn aardig wat druppels en capsules op de markt die je aan het water toe kan voegen, met eucalyptus bijvoorbeeld. Maar dat helpt niet, dus zonde van het geld. Het geeft een lekkere geur, dat is fijn. Maar het gaat om de damp.”
Hoestdrank ‘niet nodig’
Ook hoestdrankjes zijn niet nodig, zegt Lems. ,,Thee met honing, of losse honing, werkt net zo verzachtend. Net als zuigen op een dropje. Het gaat om het vochtige, het stroperige. Dat verlicht de klachten.”
Keelpastilles van een duur merk zijn ook zonde van het geld, zegt ze. ,,Een zak goedkope drop kan evengoed.” Bij erge hoest kan de huisarts codeïnetabletten voorschrijven. ,,Maar dat heeft weer bijwerkingen, dus wordt lang niet altijd voorgeschreven. Bij griep zal het bijvoorbeeld meestal niet nodig zijn.”
Vruchtensap niet zo nuttig
Wat bij hoest en ook bij koorts helpt: ,,Veel drinken, thee of water. Geen frisdrank. Veel vruchtensap drinken voor de vitamine C kan gezond voelen, maar je hebt de griep toch al te pakken, dus dat heeft niet zoveel zin. En er zit ook nog eens veel suiker in, net als in frisdranken.”
En een grog? Is dat drankje met alcohol (vaak rum), heet water, suiker, citroen en specerijen nuttig? ,,Ik denk het niet, helemaal niet als je het voor het slapen gaan drinkt. Misschien val je wel lekker in slaap door de alcohol, maar door alcohol slaap je ook weer lichter. En je kunt de griep er niet uit zweten of zo, het heeft gewoon tijd nodig.”
Kippensoep is geen wondermiddel
Kippensoep staat ook vaak op het lijstje van huis-tuin-en-keukenmiddeltjes. In een eerder artikel op de site van het AD vertelde wetenschapsexpert Martijn Peters dat je daar geen wonderen van moet verwachten. ,,Misschien kan het zorgen voor wat mildere symptomen, maar daar is nogal beperkt bewijs voor. Soep heeft wel veel andere voordelen.”
Paracetamol kan helpen
Wat je wel bij de drogist zou kunnen halen, is paracetamol. ,,Dat helpt tegen pijn. Het zorgt niet voor een snellere genezing. Voor het slapen gaan innemen is vooral nuttig als je last hebt van (hoofd)pijn. Slik niet te veel, want het is niet goed om er afhankelijk van te worden. Het helpt ook niet bij een algeheel lamlendig gevoel. Daarvoor is in je bed liggen en een serie kijken beter.”
Bekijk hieronder onze video’s over gezondheid:
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Wat zeggen vlekjes en scheurtjes op je teen- en vingernagels over je gezondheid?
Nagels kunnen verschillende afwijkingen vertonen. Maar waar komt die ene vlek opeens vandan? En kunnen die puntjes of verkleuringen wijzen op een onderliggende ziekte? Dermatoloog Reinhart Speeckaert van het Universiteit Ziekenhuis in Gent zet alle nagelaandoeningen op een rijtje. ,,Als er onder de nagel een bruine streep nieuw is of geleidelijk aan groeit, kan er sprake zijn van een verborgen melanoom.” -
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
‘Onbekend’ virus waarmee veel mensen besmet raken: dit moet je weten over HPV
Jaarlijks overlijden 400 mensen aan kanker veroorzaakt door het HPV-virus. De leeftijd voor jongeren om het vaccin tegen dit seksueel overdraagbare virus gratis te kunnen krijgen is onlangs verlaagd naar 10 jaar. Maar wat is het HPV-virus precies en waarom is het belangrijk om al op jonge leeftijd in te enten? -
Geen ernstige gevolgen griepepidemie voor scholen: ‘Het valt gelukkig mee’
De huidige griepepidemie heeft geen grote impact op het reilen en zeilen op basisscholen. Dat zegt een woordvoerder van de PO-Raad, de sectorvereniging voor het primair onderwijs, na een rondgang langs schoolbesturen door heel Nederland. -
PREMIUMmet video
Neusspray bij verkoudheid? Pas op voor een neussprayverslaving: ‘Zonder kan ik niet slapen’
Met een griepgolf in het land vliegen de neussprays de winkels uit. De spuitjes lijken onschuldig, maar wie het te lang gebruikt, raakt makkelijk verslaafd. De Tweede Kamer bespreekt volgende week een wetsvoorstel dat ervoor zorgt dat middelen als neusspray juist op meer plekken verkocht mogen worden, zoals tankstations en supermarkten. Apothekers zijn bezorgd.
-
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
-
-
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer