Vooral baby’s en kleine kinderen geveld: hoe voorkom je griep en het RS-virus?
Vooral baby’s en kinderen tot vier jaar bezoeken momenteel de huisarts vanwege griep en het verkoudheidsvirus RS. Wat kun je daar tegen doen?
Veel Nederlanders gaan met koorts, gesnotter en gekuch de laatste maand van het jaar in. Maar baby’s en peuters lopen nu opvallend vaak griep en het verkoudheidsvirus RS op. Het RS-virus is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen, en is nu bezig aan een opmars. Het RS-virus is nu officieel een epidemie, meldde het RIVM deze week.
Het virus veroorzaakt vooral ernstige ziekte bij jonge baby’s die benauwd worden door een ontsteking van de kleine luchtwegen of een longontsteking.
Hoe wordt het RS-virus overgedragen en hoe voorkom je het?
Louis Bont, professor en hoogleraar luchtweginfecties bij UMC Utrecht: ,,Het RS-virus wordt vooral overgedragen via direct contact. Handen wassen is verreweg de meest zinvolle en haalbare manier om overdracht van het RS-virus te voorkomen. Het wassen van handen is ook heel effectief tegen overdracht van virussen, al kun je die óók krijgen door druppeltjes in de lucht.”
Tekst loopt door onder de afbeelding.
Extra aandacht bij kwetsbare en pasgeboren baby’s
Zeker bij kwetsbare baby’s raadt Bont aan handen te wassen. ,,Als je een pasgeboren baby hebt kun je gerust even zeggen: handen wassen voordat je het kind aanraakt. Als je kwetsbare kinderen hebt, zul je dat iedere keer moeten doen als je jouw kind aanraakt.” Een kleine steekproef leerde de hoogleraar dat ouders en verzorgers van pasgeborenen dan tien à twintig keer per dag hun handen moesten wassen. ,,Dat is wel vaak, maar nog wel te doen.”
Op een crèche is het volgens Bont echter ondoenlijk om aan virussen te ontkomen. ,,Op een crèche zit echt overal snot”, zegt hij stellig. Of we ukkies dan beter thuis kunnen houden? ,,Wat je je kunt voorstellen is dat je kwetsbare kinderen thuis houdt tot de leeftijd van zes maanden.”
Op een crèche zit echt overal snot
Daarbij denkt Bont bijvoorbeeld aan kindjes met het syndroom van Down, een aangeboren hartafwijking en kinderen die te vroeg zijn geboren. ,,Waarschijnlijk is dat nuttig om RS-virus te voorkomen”, vervolgt hij. ,,Maar dat heeft alleen zin als zij geen broertje of zusje hebben dat naar de crèche gaat.”
Hoe worden virussen op kinderen overgedragen?
Virussen worden volgens Bont het vaakst overgedragen tussen broertjes en zusjes. De professor adviseert daarom om oppervlaktes van bijvoorbeeld de box en het aankleedkussen regelmatig te reinigen. ,,Het virus kan nadat het het lichaam heeft verlaten op gladde oppervlaktes tot zes uur overleven.”
In ziekenhuizen is het hygiënebeleid strenger 'omdat hier de kwetsbaarste van de kwetsbaarste kinderen zijn”, vervolgt hij. ,,Maar dat moet je buiten vooral niet doen. We moeten ook geen gouden kooi maken van onze samenleving.” Uit onderzoek blijkt volgens hem ook dat RS voorkomt op speelgoed. ,,Maar je kunt moeilijk zeggen: iedere dag een nieuwe knuffel.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Meer patiënten moeten langer wachten op medicijnen door nieuwe maatregel om prijs laag te houden
Duizenden mensen moeten waarschijnlijk langer wachten op nieuwe medicijnen, omdat minister Kuipers van Volksgezondheid maatregelen doorvoert die de kosten moeten drukken. Het gaat om medicijnen die al zijn goedgekeurd voor de Europese markt, maar specifiek in Nederland extra worden bekeken. Ook wordt onderhandeld over de prijs. -
Koorts, snottebellen, hoesten, spugen; het RS-virus is officieel een epidemie
Overgeven, oorontstekingen, koorts, donkergroene snottebellen; daags voor pakjesavond liggen nogal wat kinderen ziek op bed. Wat is er aan de hand? ,,Het rs-virus is een epidemie.’’ -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Onderwijsclubs: Compenseer leraar met long covid
Medewerkers in het onderwijs die door long covid zijn getroffen, moeten recht krijgen op een aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering. Verder is het belangrijk dat leraren toegang krijgen tot een compensatieregeling voor zorgpersoneel met long covid. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
-
-
PREMIUMHemd van het lijf
Aus Greidanus is streng voor zichzelf: ‘Geen suiker, niet te veel zetmeel, veel groente’
In de Mezza-rubriek Hemd van het Lijf vertellen BN’ers over hun gezondheid. Om de dag hardlopen door de weilanden, dat is bevredigend. Anders zou de spaghetti Aus Greidanus nog fataal worden, of de opperdoezers in goede jus. -
PREMIUM
Ouderen vaker met onderkoeling in ziekenhuis door valpartijen: ‘Liggen soms uren op de grond’
Op de spoedeisende hulp belanden dagelijks onderkoelde ouderen die na een val urenlang op de grond hebben gelegen. Dat stellen klinisch geriaters en spoedartsen. Ouderen kunnen geen alarm slaan en worden pas laat ontdekt.