Volledig scherm
Het aantal patiënten dat zich met een euthanasieverzoek bij de Levenseindekliniek meldt, neemt enorm toe. © ANP

Vraag om euthanasie stijgt enorm, vrees over ontstaan van wachtlijst

Vorig jaar hielpen artsen en verpleegkundigen die aangesloten zijn bij de Levenseindekliniek 747 mensen met hun verzoek om te sterven, werd vandaag bekend. Het aantal aanvragen voor euthanasie bij de kliniek steeg in 2017 met 38 procent tot 2.500 patiënten.

De Levenseindekliniek waarschuwde in oktober al dat de toenemende vraag voor problemen zou zorgen.  Het aantal verzoeken stijgt zo snel, omdat het taboe op een zelfgekozen einde eraf gaat, zo stelt de kliniek. Bestuurder Steven Pleiter zei dat de 59 artsen die nu actief zijn bij de stichting de extra toestroom niet aankunnen.

Wachtlijsten

Vooral in Zuid-Holland is er een groot gebrek aan artsen om patiënten met euthanasie te helpen.  ,,Vanuit Zuid-Holland krijgen we een onevenredig aantal hulpvragen'', vertelt Pleiter. ,,Maar liefst zo’n 27 procent van het totaal. Terwijl slechts 8 procent van onze artsen in deze provincie werkt. Hierdoor ontstaan wachtlijsten voor mensen die dringend om hulp verlegen zitten. Dat is niet wat wij willen.''

Waarom zo weinig artsen in Zuid-Holland de euthanasievraag van hun patiënt zelf kunnen beantwoorden, is niet duidelijk.  ,,Blijkbaar zijn er in deze regio verhoudingsgewijs meer artsen die om principiële redenen euthanasie weigeren'', stelt de bestuurder. 
Dit jaar zouden ruim honderd artsen extra nodig zijn.

Enkele maanden geleden startte een ambitieuze wervingscampagne voor artsen. De kliniek kreeg veel positieve reacties, maar nog steeds blijft de nood hoog. ,,We willen uitbreiden om elke hulpvraag goed te kunnen onderzoeken. Iemand die een euthanasieverzoek doet, heeft vaak een lang proces achter de rug. Dan willen wij niet zeggen: ‘Het spijt ons. Kom over twee maanden maar eens terug'.''

Somatische klachten

In heel Nederland werd in 2017, volgens de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie bij ruim 7.000 patiënten euthanasie toegepast. Volgens de Levenseindekliniek had bijna een derde van de patiënten die vorig jaar zijn overleden door euthanasie zogeheten somatische klachten. Dat zijn lichamelijke klachten waar geen oorzaak voor gevonden kan worden. 

Bij een kwart van de aanvragen ging het om een 'stapeling  van ouderdomsaandoeningen' en bij bijna hetzelfde aantal om uitbehandelde kanker. Tien procent van de patiënten leed aan dementie en 9 procent had een psychiatrische aandoening.