Waarom je gezicht reinigen met reinigingsdoekjes geen goed idee is
Reinigingsdoekjes zijn snel en makkelijk in gebruik. Ze lijken daardoor ideaal voor wie weinig tijd heeft en toch zijn gezicht wil schoonmaken. Maar in werkelijkheid doen ze meer kwaad dan goed voor je huid.
Delen per e-mail
Dat je huid reinigen belangrijk is, weet je al. Maar het ene reinigingsproduct is het andere niet. En reinigingsdoekjes zijn, wat dat betreft, misschien wel de slechtste keuze.
Ten eerste reinigen ze je huid niet echt. ,,Met een doekje neem je alleen de helft van je make-up en het vuil weg”, vertelt dermatologe Archana Sangha aan The Huffington Post. Regelmatig gebruik van reinigingsdoekjes kan daarom zorgen voor verstopte poriën en uiteindelijk voor meer puistjes. ,,Ik krijg veel patiënten over de vloer die last hebben van acne omdat ze uitsluitend gezichtsdoekjes gebruiken om hun huid schoon te maken”, vertelt de dermatologe.
In make-updoekjes zitten ook oplosmiddelen en emulgatoren om make-up, olie en huidschilfers van de huid te verwijderen. Je stelt je huid dus bloot aan hoge concentraties reinigingsingrediënten die je daarna niet afspoelt. Dat kan problemen als uitdroging, overgevoeligheid, irritatie of allergische reacties veroorzaken.
,,Om de reinigingsdoekjes lang vochtig, schoon en fris te houden nadat je het pakje hebt geopend, worden ook heel veel extra ingrediënten toegevoegd die niet bepaald zacht zijn voor je huid”, zegt dermatologe Samira Baharlou in Flair. Als de ingrediëntenlijst eindeloos lijkt, kun je de doekjes dus beter links laten liggen.
Veel reinigingsdoekjes laten ook een restje achter op je gezicht. ,,En als de doekjes zo’n plakkerig laagje achterlaten, kunnen bacteriën en vieze stoffen op je huid blijven plakken”, zegt Sangha.
Beter micellair water dan?
Je kunt je reinigingsdoekjes dus beter door een alternatief vervangen. Bijvoorbeeld door die andere populaire optie: micellair water. Al zijn er nog betere reinigingsmethodes dan dat, zegt onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie Jetske Ultee. ,,Micellair water vangt het vet en vuil op de huid, zodat je het met een watje kan wegvegen. Maar mijn voorkeur gaat eerder uit naar een cleanser die je afspoelt met water: de kans is namelijk groot dat er anders nog wasstoffen en vuil blijven liggen op de huid.” Of pas de ‘double cleanse’-methode toe: verwijder het oppervlakkige vuil met micellair water en reinig na met een product op waterbasis.
Bekijk hier onze trending entertainmentvideo’s:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Laatste redmiddel voor zieke Nicolien uit De Lier is crowdfunding: ‘Alsjeblieft, ik weet me geen raad’
Nicolien Pronk en haar man Martijn maken barre tijden door. Sinds twee jaar leeft de 28-jarige Lierse met de zekerheid dat zij aan multiple sclerose lijdt. De dokters in Nederland kunnen weinig meer voor haar betekenen. Haar hoop is nu gevestigd op een behandeling in Rusland. Daarvoor is 66.000 euro nodig en dat bedrag is drie bruggen te ver voor het stel. Wil je doneren? Nicolien en Martijn hopen dat er mensen zijn die hun website www.helpnicolientegenms.nl willen bezoeken en een bedragje willen overmaken naar NL10INGB0006148573. -
PREMIUM
Hooikoorts helemaal ontwijken is onmogelijk, maar zo houd je het wel draaglijk
Niesbuien, een verstopte neus en jeukende ogen: voor veel patiënten is het hooikoortsseizoen weer begonnen. Het helemaal ontwijken is onmogelijk, maar je kunt wel wat doen om het leed te verzachten. -
PREMIUMEmotionele barometer
Hebben we er nog zin in met z’n allen? ‘Iedereen om mij heen is overspannen’
Hoe gelukkig zijn we? Missen we die drie kussen? Hebben we er nog een beetje zin in met z’n allen? Onderzoeksbureau I&O Research peilde de gemoedstoestand van Nederland. ‘Het is echt niet allemaal kommer en kwel.’ -
PREMIUM
Hoe er met achterdocht wordt gekeken naar chronisch zieken
Eén op de vijf Nederlanders heeft last van chronische pijn. Zo ook journalist Rianne van der Molen (40). Ze heeft dagelijks pijn in haar rug, bekken en heupen en praat erover met journalist en reumapatiënt Lynn Formesyn, van wie het boek Zinvol ziek verscheen. -
PREMIUM
Fantoomgeluiden leiden steeds vaker naar Nicole (46): ‘Je moet tinnitus eerst onder ogen durven zien’
Brommen, piepen, fluiten. Altijd, of juist als het stil is. Geluiden die er niet zijn maar toch alles verdringen. Tinnitus kan je leven tot een hel maken. Nicole Bekhuis weet er alles van. Ze leerde haar eigen tinnitus onder controle te houden en deelde die kennis daarna met anderen. De Tinnitus Academie die ze daarvoor oprichtte, is uit zijn voegen gebarsten.
-
PREMIUM
Docent Erik (32) schrijft brandbrief aan Rutte: ‘Leerlingen zitten er compleet doorheen’
‘Hoeveel lessen met depressieve tieners heeft u de afgelopen maanden gegeven? Heeft u enig idee wat het onderwijssysteem in de huidige vorm met onze jeugd doet?’ Docent Nederlands Erik Vloedgraven schreef een emotionele brandbrief aan premier Rutte, tot opluchting van zijn leerlingen en hun ouders. -
Skin fasting: steeds meer vrouwen stoppen tijdelijk met make-up
Steeds meer vrouwen doen aan skin fasting, tijdelijk stoppen met het dragen van make-up. Dat blijkt ook uit cijfers van onderzoeksinstituut IRI; in 2020 werd 11,5 procent minder make-up verkocht. Wel werd er 28 procent meer gezichts- en huidverzorgingsproducten verkocht. -
PREMIUM
Rianne (33) weet alles over je adem en kan daarmee een coronabesmetting opsporen
Een coronabesmetting opsporen door middel van een ademanalyse. Geen gedoe met lange wattenstaafjes achterin neus of keel, maar gewoon even uitademen in een apparaat. En de uitslag is ook nog eens binnen enkele seconden af te lezen. Toekomstmuziek? Nee hoor, het apparaat bestaat, de metingen zijn uitgevoerd, de modellen berekend én er is al uitgebreid getest.