Zo hou je goede voornemens vol: ‘Nieuwe gewoontes eigen maken duurt maand of drie’
Goede voornemens maken is makkelijk, ze ook volhouden blijkt ieder jaar voor de meeste mensen lastig. Waarom is gedragsverandering zo moeilijk en hoe lukt het dit jaar wel?
Niets is zo moeilijk als het veranderen van gewoontegedrag, zegt coach en psychosociaal therapeut Gretha Braakhekke. ,,Ik gebruik in mijn praktijk de gedragsveranderingstheorie van Susan Michie. Daarbij wordt gekeken naar drie belangrijke factoren die een rol spelen bij gedragsverandering: capaciteit, motivatie en omstandigheden.”
,,Je moet namelijk wel in staat zijn om de verandering door te voeren”, zegt Braakhekke. ,,Je moet het ook echt willen en de omstandigheden moeten optimaal zijn voor de beste kans van slagen.” Als je iets wil veranderen, is volgens haar een goede voorbereiding erg belangrijk. ,,Je moet je ervan bewust zijn dat je ook iets kwijt gaat raken. Het gedrag waarmee je wil stoppen, vervult een functie. Daar moet je naar durven kijken en afscheid van kunnen nemen.”
Wat levert het me op?
Veranderen begint met inzicht, vindt ook diëtist, coach en psycholoog Hanna Zijlstra. ,,Wat je wil veranderen is vaak wel helder. Maar voordat je begint, is het het allerbelangrijkst om na te gaan waarom je iets wil veranderen.” Vragen als: ‘Waarom is het nadelig wat ik doe?’ en ‘Wat levert het me op voor de toekomst?’ zijn hierbij volgens de psycholoog belangrijk. ,,Naast de waarom-vraag is het ook belangrijk om jezelf af te vragen wat er gebeurt als je blijft doen wat je doet.”
Pas als je dit helder hebt, kun je gaan kijken naar hoe je de verandering gaat realiseren, zegt Zijlstra. ,,Vraag je bij goede voornemens af of je het ook zou doen als het juni was. Als je dan ‘nee’ denkt, is de vraag waarom je iets wil veranderen waarschijnlijk niet helemaal duidelijk”, legt Zijlstra uit.
Zijlstra raadt aan om een concreet plan te maken en klein te beginnen. Dan is de kans op succes groter. ,,Als je een gezondere leefstijl wil, kun je in de eerste week bijvoorbeeld eerst twee keer gaan sporten. In de tweede week voel je je al fitter, waardoor het makkelijk is om nu ook het snoepen en snacken doordeweeks te laten. De derde week zou je dan doordeweeks ook frisdrank of alcohol kunnen wegstrepen. Omdat je je al beter voelt en al successen hebt behaald, is dit makkelijker.”
Vraag je bij goede voornemens af of je het ook zou doen als het juni was
Je moet zin maken
Af en toe moet je ook zin maken. ,,Wat dan helpt, is om terug te denken aan een keer dat je wel bent gaan sporten toen je geen zin had en hoe dat daarna voelde”, tipt Zijlstra. Beide experts benadrukken dat gedragsverandering doorgaans een kwestie is van vallen en opstaan. ,,Een keer iets doen dat indruist tegen je goede voornemen is normaal”, zegt Braakhekke. ,,Probeer dat niet groter te maken dan het is en pak vooral meteen weer door.
Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het is om de draad weer op te pakken. Als je tijdens een feestelijk weekend een keertje uit de bocht vliegt, kun je er beter gewoon van genieten. ,,Wees ook weer niet te streng voor jezelf”, vult Zijlstra aan. ,,Als je door een misstap in een negatief gedachtenpatroon komt, werkt dat vaak averechts. En als twee slechte dagen ineens drie slechte weken worden, maakt dat aan het eind van de maand zeker uit.”
Plan moeilijke momenten in
Hoe lang het duurt om gedragspatronen succesvol te doorbreken, is voor iedereen anders. ,,Oude gewoontes losweken en nieuwe gewoontes eigen maken, duurt in de meeste gevallen toch wel een maand of drie”, zegt Braakhekke.
Je kunt het jezelf in het begin makkelijk maken door moeilijke momenten in te plannen, tippen beide experts. Denk er vast over na hoe je nee gaat zeggen. Wil je afvallen of even geen alcohol drinken en ga je op bezoek bij vrienden die altijd alles uit de kast halen met (zelfgemaakte) hapjes en/of fijne drankjes? Dan kun je ze in zo’n geval het beste van te voren even inlichten. Maak ook de weg naar je doel zo aangenaam mogelijk, besluit Braakhekke: ,,Anders houd je het niet lang vol. Maak het leuk en beloon jezelf.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGezond Leven + video
‘Bewegen is goed, meer bewegen is beter’: zo houd je die goede voornemens vol
2023! Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Tijd om beter te eten en meer te bewegen. Maar hoeveel beweging heeft een mens eigenlijk nodig? En hoe kom je weer op gang, als je al jaren geen sportschool van binnen hebt gezien? -
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Wat veroorzaakt een psychose, en hoe genees je ervan?
Van bijvoorbeeld eten, sporten en seks krijgen we een fijn gevoel. Onze hersenen maken dan dopamine aan. Maar dat ‘geluksstofje’ heeft een schaduwzijde: het speelt ook een rol bij het ontstaan van psychoses. -
PREMIUM
Wat zeggen vlekjes en scheurtjes op je teen- en vingernagels over je gezondheid?
Nagels kunnen verschillende afwijkingen vertonen. Maar waar komt die ene vlek opeens vandan? En kunnen die puntjes of verkleuringen wijzen op een onderliggende ziekte? Dermatoloog Reinhart Speeckaert van het Universiteit Ziekenhuis in Gent zet alle nagelaandoeningen op een rijtje. ,,Als er onder de nagel een bruine streep nieuw is of geleidelijk aan groeit, kan er sprake zijn van een verborgen melanoom.” -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUM
Een maand geen alcohol of een ander leefstijladvies? Tips voor een gezonde start van 2023
NIJMEGEN - Met het nieuwe jaar en de goede voornemens voor de deur, regent het ook weer adviezen voor een gezonde start van 2023. Zo roepen de gemeenten Nijmegen, Heumen en Mook & Middelaar hun inwoners op een maand geen alcohol te drinken. De Radboud Universiteit komt met een leefstijlcursus.
-
De zomertijd gaat dit weekend in, zo pak je dat aan met kleine kinderen
Dit weekend gaat de zomertijd in en wordt de klok een uur vooruit gezet. Voor sommige ouders met jonge kinderen een regelrechte nachtmerrie: het zorgvuldig gecreëerde ritme van slaapjes en voedingen raakt volledig in de war. Hoe zorg je dat de schade beperkt blijft? -
-
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten?