Volledig scherm
© Thinkstock

Aannemer Van Raak uit Rijen failliet

RIJEN - Het Rijense Bouwbedrijf Van Raak is failliet verklaard. Veertien personen hebben ontslag gekregen. 

Dat zegt curator mr. Toine van den Wildenberg. Volgens Van den Wildenberg vormen de gestegen bouwkosten een belangrijke aanleiding voor het faillissement. Daarnaast is er sprake van een belastingschuld. ,,Er kon geen oplossing gevonden worden. De combinatie van de schuld en de gestegen bouwkosten heeft tot deze beslissing geleid'', zegt hij. 

Schuld

Volgens Van den Wildenberg zijn er tientallen schuldeisers, maar over de hoogte van de schuld kon hij niets zeggen.

Van den Wildenberg zegt verder dat de bouwwereld al enige jaren lijdt onder de gestegen bouwkosten. ,,Het is een bekend fenomeen. Bedrijven worstelen met de bouwkosten. Er zijn er veel die offertes uitgaven in een tijd dat de bouwkosten lager waren en die betalen daarvoor nu de rekening.''

Moonen

In april ging Bouwgroep Moonen ook al failliet om onder meer deze reden. Dat bedrijf had vestigingen in Breda, Den Bosch en Diemen. Bij dat bedrijf werkten 110 personen.

De bouwsector vreest dat meer bedrijven in de problemen zullen komen. Voor dit jaar is de verwachting dat de bouwkosten weer met ruim 7 procent zullen stijgen. Er wordt veel gebouwd waardoor de vraag naar personeel en materiaal groot is. Het gevolg is een schreeuwend tekort  aan mensen en materiaal. Veel zzp'ers zien nu hun kans om het uurtarief te verhogen.  

Download de gratis nieuwsapp van het BD. Zo bent u altijd en overal op de hoogte van het laatste nieuws. Download nu de nieuwe versie in de Apple App Store (iOS) of de Google Play Store (Android).

Tilburg e.o.