Mirte van Laarhoven zal haar afstudeerproject in 2019 gerealiseerd zien worden.
Volledig scherm
PREMIUM
Mirte van Laarhoven zal haar afstudeerproject in 2019 gerealiseerd zien worden. © RV

Afstudeerproject onderwaterbos van Mirte (31) uit Gilze wordt werkelijkheid in Haringvliet

GILZE - Een bos op de rivierbodem. Kan dat wel? Absoluut! En het gaat gebeuren ook. Mirte van Laarhoven ziet haar afstudeerproject in 2019 werkelijkheid worden in het Haringvliet.

Quote

Onder water kun je het vergelij­ken met een rif waar vissen kunnen schuilen, hun eitjes kunnen achterla­ten, mossen kunnen groeien en insecten kunnen leven

Mirte van Laarhoven

Bomen die zijn omgewaaid bij een onstuimige voorjaarsstorm zijn veel mensen een doorn in het oog. Maar Mirte van Laarhoven (31) uit Gilze kan er geen genoeg van krijgen. Met onder andere Staatsbosbeheer wil ze de bomen onder water verankeren om unieke natuur in het Haringvliet tussen de eilanden Hoeksche Waard, Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten te creëren.

Het Onderwaterbos, zoals Van Laarhoven haar idee noemt, moet zowel dieren en planten onder water als boven de waterspiegel aantrekken. ,,Onder water kun je het vergelijken met een rif waar vissen kunnen schuilen, hun eitjes kunnen achterlaten, mossen kunnen groeien en insecten kunnen leven'', zegt ze.

Doordat de takken van de dorre bomen boven het water uitsteken krijgen ook vogels in het Haringvliet een unieke rustplaats. Van Laarhoven wil ook een lichtbaken aanbrengen, zodat recreanten vanaf de kade uitzicht hebben op het bos, dat voor duikers en snorkelaars een nieuwe ‘hotspot’ in Zuid-Holland kan worden. Een onderwatercamera, die constant filmt wat er op zo’n tien meter diepte gebeurt, moet de unieke leefomgeving van de rivierbodem zelfs tot in de huiskamers brengen.

Tilburg e.o.