Volledig scherm
Het stel werd geschept op de Bredaseweg in Tilburg. Na een klopjacht heeft de politie twee verdachten aangehouden. © Jack Brekelmans

Basisschool De Brakken in Rijen verwerkt rouw na verkeersdrama eensgezind

RIJEN – Het is relatief stil op zaterdagmorgen rond basisschool De Brakken in Rijen. Slechts de sporen van de verbouwing zijn zichtbaar, niet die van leed of gezamenlijke rouw. Geen bloemen, geen tekeningen.

Binnen is dat anders, daar bespreekt een in samenwerking met slachtofferhulp en het schoolmaatschappelijk werk geformeerd crisisteam van de school de tragedie van donderdag. Docente Henriëtte van der Veeken en haar man Bert – leerkracht in Dordrecht – worden op die avond doodgereden door een automobilist in Tilburg.

Achter een gesloten deur wordt in Rijen besproken hoe om te gaan met dit verdriet, vooral ook richting de kinderen, die maandag na een week herfstvakantie weer naar school zullen komen. Als de avond al gevallen is, legt schooldirecteur Johan Kamp uit hoe ze om zullen gaan met deze zo trieste omstandigheden.

“Maandagochtend zullen we de kinderen samen met hun ouders welkom heten op De Brakken. De kinderen worden vervolgens binnen hun groep opgevangen, de ouders kunnen bij een gedenkhoek even nadenken of koffie drinken, om zo bij elkaar en met hulp van aanwezige mensen van maatschappelijk werk steun te vinden. ’s Middags om 15.00 uur herhalen we dat voor de mensen, die ’s ochtends niet kunnen.”

De kinderen krijgen een verwerkingsopdracht op school, deze zullen aan het eind van de week rond de themabomen, die nu omgedoopt zijn tot gedenkbomen, verzameld worden.

Kamp en zijn leerkrachten beseffen dat de beleving per leeftijd, per kind zelfs zal verschillen. “Daar zullen we goed op moeten aansluiten. Maar dat geldt ook voor de leerkrachten. Sommigen van hen zijn zeer emotioneel, daarom zorgen we volgende week voor back up. Als het iemand te veel wordt, kan hij of zij de klas uit en vervangen worden door een andere docent, die ook al bekend is met en voor de leerlingen.”

Het zijn loodzware dagen, erkent Kamp. “Maar De Brakken bestaat uit vele draadjes en samen vormen we een sterke kabel.”

De crematie van Henriëtte en Bert van der Veeken zal naar verwachting eind volgende week plaatsvinden.

Tilburg e.o.