Volledig scherm
Er is een totaalplan gemaakt voor de gebouwen, de bosrijke omgeving en de wegen op en rond het terrein van het AZC Gilze. © janholts

COA investeert 40 miljoen in azc Gilze

GILZE EN RIJEN - Het AZC in Gilze gaat voor circa 40 miljoen euro op de schop. Voor dat bedrag worden een kleine vijftig Rijksmonumentale panden verbouwd en gemoderniseerd voor de opvang van 1200 mensen. Ook komen er kantoren en levert het honderd banen op. Naar verwachting start het project in oktober volgend jaar. 

Dat blijkt uit een informatief memo van B en W van Gilze en Rijen aan de gemeenteraad. De plannen om het azielzoekerscentrum in Gilze te moderniseren doen al jaren de ronde. Met de snelle toename van asielstromen leek het er op dat er grote haast was. 

Door tijdelijke woonunits te plaatsen werd het aantal opvangplaatsen snel opgekrikt van 800 naar 1200. Toen de asielstroom vorig jaar opeens fors terugliep, ging landelijk een streep door heel wat plannen, zoals in Breda. Niet in Gilze. Net voor de zomervakantie meldde het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) dat de minister instemde met het voortbestaan en de verbouwing van AZC Gilze. 

Schommelingen

Verbleven enkele maanden geleden nog 450 asielzoekers op het centrum, inmiddels zijn er dat ongeveer 700. De reden dat Gilze blijft is dat het COA in de toekomst beter voorbereid wil zijn op schommelingen. 

Uit het overleg tussen de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND), COA, Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) en burgemeester Jan Boelhouwer  van Gilze en Rijen is afgesproken alle gebouwen aan de zuidzijde van het enkele tientallen hectare grote voormalige legerkamp verbouwd worden. 

Honderd banen

Een deel van de huidige  panden worden verbouwd tot kantoren. Daarover blijft al lang onduidelijkheid. Het COA zit er volgens de burgemeester nu met veertig man. ,,Ik had de indruk dat de IND niet zo graag naar Gilze zou willen en heb dat de staatssecretaris toen gevraagd. Vlak daarna belde de directeur van de IND om te vragen hoe ik daar bij kwam. Van IND, DT&V en vreemdelingenpolitie komen ongeveer honderd mensen.'' Dat scheelt veel reiskilometers, want dan hoeven asielzoekers niet meer telkens naar Den Bosch.

Het project wordt Europees aanbesteed. Volgens burgemeester Jan Boelhouwer wordt daarbij wel bekeken hoe lokale bedrijven daarin een rol kunnen spelen. ,,Je kunt denken aan een hoofdaannemer die ook lokale onderaannemers inschakelt. Maar alleen als ze concurrerende prijzen hebben.''  

Prioriteit

Woordvoerder Robert Ploeg van het COA zegt dat de prioriteit van het COA ligt bij de verbouwing van de woongebouwen. ,,Je ziet de druk op opvang op en neer gaat. Dat betekent ook dat de noodzaak om direct te besteden op en neer gaat. Voor nu zijn we blij dat we verder kunnen naar de aanbesteding. Als het om één groot gebouw was gegaan, was de verbouwing al lang klaar geweest. Het bijzondere hier is dat het om een vijftig monumentale panden gaat, die verspreid liggen in een groot gebied.'' 

Volledig scherm
© Ramon Mangold/ Het Fotoburo

Tilburg e.o.