Volledig scherm
Boomkikker krijgt een groene snelweg in West-Brabant Infographic BN DeStem

De boomkikker krijgt een groene snelweg in West-Brabant

GILZE EN RIJEN - Het moet een elf kilometer lange groene snelweg worden voor de boomkikker. Een ecologische verbindingszone (EVZ) tussen de Molenschotse Heide en Chaam waardoor het zeldzame 4 centimeter grote diertje en andere dieren en planten zich kunnen verplaatsen tussen natuurgebiedjes.

Zeven partijen tekenen op 17 november een overeenkomst om zich in te zetten voor de EVZ. Waterschap Brabantse Delta, Staatsbosbeheer, Golfclub Toxandria, Defensie, Breda, Gilze en Rijen en Alphen-Chaam verwachten eind 2017 met de uitvoering te kunnen beginnen.

Groene boomkikker
De groene boomkikker was in de jaren tachtig zo goed als uitgestorven in Brabant. Tot verbazing van natuurverenigingen werd één van in totaal drie overgebleven populaties ontdekt op de Molenschotse Heide, op het terrein van Vliegbasis Gilze-Rijen.

"Zo is de herintroductie gestart en zijn inmiddels enkele nieuwe populaties ontstaan", zegt projectleider Peter Janssen van Waterschap Brabantse Delta. "Het gaat er nu om een 25 tot dertig meter brede strook te maken vanaf de Molenschotse Heide over het terrein van golfvereniging Toxandria langs Breda naar Chaamse Broek toe, waar na een succesvolle introductie ook een levensvatbare populatie is gegroeid."

Groene gordel
Janssen ziet straks een groene gordel die door het landschap slingert. De precieze route moet overigens nog worden vastgesteld. Dat is onder meer afhankelijk van aankopen van land en procedures. Het wordt een zone die begroeid is met braam- en andere struiken en bomen, afgewisseld met poeltjes waarin de boomkikker eitjes kan leggen. De bedoeling is dat populaties zich vermengen en zo sterker worden.

De koudbloedige boomkikker zit graag in braamstruiken waar hij zich in de zon opwarmt en pardoes laat vallen als er een dreiging is. "En ze verzorgen prachtige concerten op zwoele zomeravonden", vertelt de projectleider van Waterschap Brabantse Delta.

De verwachting is dat in het kielzog van de groene boomkikker ook andere amfibieën als kikker, pad en salamander verschijnen, hagedissen, maar ook muizen en bunzing. En gehoopt wordt op een das of vos.

Route
De route is volgens Janssen op een aantal plaatsen zeer geschikt voor recreatie; een wandeling of picknick. Gedacht wordt om er een paar picknicktafels en bankjes te plaatsen. Een deel van ruim een kilometer is vorig jaar al aangelegd, grotendeels op het grondgebied van de golfclub. Dat is ook meteen een voorbeeld voor de rest van de groene gordel.

Samenwerking is de enige manier om de ecologische verbindingszone te verwezenlijken, meent Janssen. In de toekomst hoopt de projectleider dat de zone wordt doorgetrokken uitgebreid naar de Dorstse boswachterij. Het voormalige zwembad Surae is een nat gebied dat met enkele aanpassingen prachtig aansluit, mogelijk zelfs tot aan het gebied ten noorden van Atletiekvereniging Spiridon.

De ondertekening gebeurt tijdens een netwerkdag van www.landstaddebaronie.nl

Volledig scherm
Boomkikker op vliegbasis Gilze Rijen Foto Riet Pijnappels

Tilburg e.o.