Volledig scherm
De gestrande Apache op de Ginkelse Heide bij Ede. © GinoPress B.V.

Defensie hoopt dat gestrande Apache zelf terug kan vliegen naar Gilze-Rijen

EDE - Monteurs van Defensie proberen woensdag om een Apache gevechtshelikopter – die dinsdag een voorzorgslanding maakte bij Ede – weer in de lucht te krijgen. Als dat lukt, kan de heli zelf weer terugvliegen naar zijn thuisbasis Gilze-Rijen.

,,Hij staat er nog’’, zegt een woordvoerder van het Defensie Helikopter Commando woensdagmiddag. ,,Aan het einde van de ochtend is er een ander team gearriveerd. Hopelijk dat we de Apache weer aan de praat krijgen. Lukt dat niet, dan blijft hij er nog een nachtje staan.’’

Bewaakt

De helikopter staat op de Ginkelse Heide zichtbaar vanaf de N224. Hij wordt bewaakt door de Koninklijke Marechaussee. Wat de reden was voor de voorzorgslanding, kan Defensie nog niet zeggen.

Defensie hoopt dat het lukt om de heli vliegend te krijgen. Lukt dat niet, dan moeten de rotorbladen worden gedemonteerd en moet de kist op een dieplader worden getakeld en naar de basis Gilze-Rijen worden gereden. 

Verschillende

Dat was het geval toen een Apache na een draadaanvaring in een weiland in Zoelmond was gestrand. Het gaat overigens om twee verschillende helikopters. In Ede staat nu de Q25, in Zoelmond betrof het de Q29.

Tilburg e.o.