Volledig scherm
In de groene verf op de voertuigen van Defensie zat onder andere chroom-6. © Jeroen Appels/Van Assendelft

Defensie verwijderde dossiers over werk met gevaarlijke stoffen op vliegbasis Gilze-Rijen

GILZE-RIJEN - Defensie heeft formulieren over werk met gevaarlijke stoffen op vliegbasis Gilze-Rijen uit dossiers van medewerkers verwijderd. Dat meldt onderzoeksprogramma Zembla. Medewerkers die met bijvoorbeeld chroom-6-verf werkten, hebben deze formulieren nodig om het ministerie verantwoordelijk te stellen voor eventuele gezondheidsschade. 

Ook dossiers van (oud-)medewerkers van vliegbases Soesterberg en Twente zijn niet compleet. In de documenten zou precies moeten staan waar, hoe lang en met welke gevaarlijke stoffen zij hebben gewerkt. 

Nu steeds meer bekend wordt over de gevaren van bijvoorbeeld het loodhoudende chroom-6, willen meerdere medewerkers inzage in hun 'persoonsregistratieformulieren gevaarlijke stoffen'. Maar bij een nog onbekend aantal mensen bleken die niet meer beschikbaar. Volgens een gepensioneerde medewerker van de basis in Gilze-Rijen ontbreken de formulieren bij zeker acht oud-collega's. 

Gedigitaliseerd

Het Ministerie van Defensie noemt het wrang dat de documenten niet meer beschikbaar zijn. 'Defensie heeft een aantal jaar geleden personeelsdossiers gedigitaliseerd. Het is niet uitgesloten dat daarbij formulieren zijn verwijderd, omdat deze bijvoorbeeld dubbel of niet leesbaar waren, of niet thuishoorden in het dossier.' Waarom de documenten zijn verwijderd zou echter ook moeten worden geregistreerd. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.